Dragan Stojković Piksi
Profimedia
Dragan Stojković Piksi

Profimedia

Dragan Stojković Piksi, Foto: Profimedia

Srbi vole da se okupljaju oko ražnja, čak i dok je zec u šumi. Ali, kada ima dima, onda se i vatra može očekivati.

- Niti ima dima, a još manje vatre - odmah je presekao Vladimir Matijašević, sportski direktor Fudbalskog saveza Srbije, svaku priču o lovu, ne na zeca, već na selektora Ljubišu Tumbakovića.

Luka Jović i Vladimir Matijašević

FSS

Luka Jović i Vladimir Matijašević, Foto: FSS

Drugarski razgovor s Jovićem

Matijašević je bio u pregovaračkoj misiji u vezi s povratkom Luke Jovića pod nacionalni barjak.

- Ponoviću po ko zna koji put da je reč o nesporazumu koji je nastao na relaciji doktor-menadžer-Jović-Tumbaković - stavio je tačku Matijašević, uz napomenu: „Drugarski smo porazgovarali i bez ikakvih problema i repova nastavljamo zajedno nadajući se novim pobedama“.

Lavina je pokrenuta čim se Dragan Piksi Stojković rastao sa kineskim klubom Gvanagdžo R&F. Većina medija vidi ga kao selektora „orlova“, iako to mesto nije upražnjeno?! Štaviše, Tumbaković ima ugovor do 31. decembra 2021, zaključno sa krajem druge Lige nacija koja će ujedno biti i deo kvalifikacija za Mondijal 2022. u Kataru.

- Trenutno sam na odmoru, a prirodno da pratim zbivanja, ali ne čitam vesti i ne slušam komentare na tu temu. Uopšte me ne interesuje - jasan je Matijašević.

Simptomatično je da se priče o selektoru stavljaju u prvi plan, a da se ni sam Stojković nije oglasio po tom pitanju! Proizvoljno se navode periodi kada bi „trebalo da nasledi Tumbakovića“ i tako u nedogled.

Tumbaković je 10. kormilar Srbije od 2006, kada se osamostalila. Radi za 300.000 evra godišnje, a ta primanja imali su i prethodnici Muslin i Krstajić. Novac svakako nije presudan, iako je pre nekoliko godina Stojković istakao da „primanja u FSS ne mogu da se porede s onima koje ima u Kini“. Njegovo ime spominjalo se posle Krstajićeve smene, ali u igri su bili i Antić, Jokanović, Vlada Ivić, Paunović... da bi Tumbakovića predložio Stručni, a izabrao Izvršni odbor FSS.

Ljubiša Tumbaković

Alo!/Marko Metlaš

Ljubiša Tumbaković, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Preuzeo je selekciju u gotovo izgubljenom položaju u kvalifikacijama i nije, ruku na srce, napravio poseban pomak. Ima još jednu šansu. Bar je izgladio odnose s Milivojevićem, Nastasićem, kasnije i Lukom Jovićem.

- Već tri meseca slušam svakojake priče, kombinacije i komentare po kuloarima, ali i medijima, na temu selektora - naglašava Matijašević - Ali, ništa od toga nijednog momenta nije bila tema u FSS!

U ovom trenutku reprezentaciji je najvažniji mir pred odlučujuće, nadamo se, duele u baražu Lige nacija. Fokus je na 26. mart i utakmicu u Oslu protiv Norveške, a onda i finale sa pobednikom duela Škotska-Izrael.

Dotad, verovatno će i Stojković uspeti da pronađe novi angažman.