Luka Jović
Tanjug / AP
Luka Jović

Tanjug / AP

Luka Jović, Foto: Tanjug / AP

Gotovo je - kompletirana je La Liga za sezonu 2019/20. Pre ovog kola znalo se da je Real šampion, putnici za Ligu šampiona, kao i dva za Segundu, a ostalo je da se odluče svi učesnici Lige Evrope i preostali tim koji ispada u niži rang.

Pored Reala Barselona, Atletiko i Sevilja su obezbedili plasman u Ligu šampiona. Viljareal je jedini bio siguran za Ligu Evrope, a ostala su još dva upražnjena mesta, jedno za direktan plasman i drugo za kvalifikacije. A za ta dva mesta konkurisalo je četiri tima Real Sosijedad, Hetafe, Valensija i Granada.

Na kraju, najviše razloga za slavlje imala je Granada. Slavila je protiv Atletik Bilbaoa 4:0 golovima Soldada, Puertasa, Fernandesa i Montora i imala je tu sreću da su joj se poklopili ostali rezultati. Sosijedad je odigrao nerešeno sa Atletikom u Madridu 1:1, Sevilja je golom Reguliona pobedila Valensiju, a Hetafe je izgubio 1:0 od Levantea golom u devetom mintuu nadoknade, iako je imao penal koji nije iskoristio Mata. Prethodno mu je VAR poništio dva gola i to oba Anhelu. Doduše i jedan Levanteu. Granada je tako završila na šestom mestu, izjednačila najbolje plasmane u istoriji takmičenja u elitnoj ligi, ali ovim plasmanom je prvi put izborila evropsko takmičenje, pošto će igrati u grupnoj fazi Lige Evrope.

Betis - Granada

EPA/Julio Munoz

Betis - Granada, Foto: EPA/Julio Munoz

Real Sosijedad je završio sa istim brojem bodova kao i Granada, ali lošijim skorom u međusobnim duelima, pošto je pobedio Granadu u gostima 2:1, ali je ona njega, takođe u gostima 3:2, tako da Baskijci drže mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope. Imaju šansu i za direktan plasman u grupnu fazu, ako pobede u finalu Kupa kralja protiv baskijskog rivala Atletik Bilbao. Hetafe je ostao bez mesta u Ligi Evrope, ali može na kraju da uđe u kvalifikacije, ukoliko Real Sosijedad pobedi u finalu Kupa kralja.

Košmarnu sezonu Valensija je završila ispuštanjem Evrope i Slepe miševe čekaju turobni dani.A turobni dani predstoje Leganesu, koji ipak nije uspeo preko novopečenog šampiona da sačuva prvoligaški status. Igrala mu je samo pobeda, pod uslovom da Selta ne pobedi Espanjol. Ekipa iz Viga igrala je bez golova protiv odavno prežaljenog kluba iz Barselone, ali Leganes je odigrao samo 2:2 sa Realom. Gosti su oba puta vodili golovima Serhija Ramosa i Marka Asensija. Oba puta asistent je bio Isko, dok su Žil i Asal donosili izjednačenja. Ipak, ostalo je 2:2 i Leganes se pridružio Espanjolu i Majorci.

U preostalom meču, jedinom koji ništa nije odlučivao, Osasuna i Majorka odigrali su 2:2, a gol za goste postigao je hrvatski internacionalac Budimir.

PROČITAJTE JOŠ: