Milorad Kosanović
Alo!/Vladimir Marković
Milorad Kosanović

Alo!/Vladimir Marković

Milorad Kosanović, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Za sada se zna ko neće da bude selektor Srbije, pošto su se FSS i Ljubiša Tumbaković sporazumno rastali, ali se ne zna ko će da sedne na klupu Orlova.

Licitiralo se brojnim imenima, poslednji u nizu je Dragan Stojković Piksi.

Milorad Kosanović je sa petom Zvezdinom zvezdom sarađivao 2007. kada su obojica bili na Marakani, Kosanović kao trener, Stojković kao predsednik.

- Piksi nije za to da preuzme Orlove, koliko znam - kao iz topa će Milorad, dok se u šetnji bori da uhvati dah, tek se izborio sa obostranom upalom pluća. - Malo je neozbiljno da se tako licitira imenima. Videli ga juče na otvaranju fabrike sa Vučićem, pa odmah... Sve je to neprovereno.

Ko treba da preuzme Orlove?

 

Stari trenerski vuk se brzo prebacio na srž problema.

- Selektor može da bude neko ko je osvajao titule i trofeje, neko ko traje godinama!

Potom „gađa u glavu“.

- Ako već uzimamo nekoga, hajde da vidimo zašto ga uzimamo. Zašto, na primer, Jokanovića, ili nekog drugog, ako nema rezultate. Znate šta je naša nesreća? To što nemamo adekvatnih rešenja! Mnogo smo trenera olako potrošili, skoro da smo imali 10 selektora u 10 godina.

Šta nam je činiti?

- Treba neko ozbiljan u Savezu da sedne, ili neka komisija da se formira... Šta je selektor? To je vrhunski stručnjak, koji treba da radi sa vrhunskim igračima, a ne da ih uči da šutiraju, on mora da razume današnji fudbal, da pravi igru prema protivniku. Kako će neko ko nije pobedio nikoga da bude selektor? Sada moramo da budemo jako ozbiljni!

Vratio se Kosanović na Stojkovića.

- Kada kažeš Piksi tada moraš da staneš mirno. Ako ovo sa njim bude provereno, onda je to odlično. Mada, mislim da je jači da bude rukovodilac, a ne selektor.

Za ove Kosanovićeve reči postoje argumenti i kontraargumneti.

Plus su uspesi sa Zvezdom, koja je za vreme njegovog predsednikovanja (2005-2008) osvojila dve duple krune i dva puta stala na poslednjoj stepenici do grupne faze Lige šampiona (Milan, Rendžers), ali je igrala Kup UEFA.

Minus su neuspesi sa reprezentacijom (2001-2005), dok je bio predsednik FSJ/FSSCG, nasledio Miljana Miljanića, nacionalni tim se nije kvalifikovao za SP 2002. i EP 2004.

Još je jednom Kosanović upozorio:

- Ne možemo tek tako da se gađamo imenima. Kad meriš trenera, meriš mu rezultate, da li ih pravi u kontinuitetu, ako je tako, to znači da ima znanje.

Večita tema domaći ili stranac?

- Domaći! Ne vodi Španiju Nemac, Italiju Francuz, Englesku Španac, Nemačku Italijan... To je poznavanje običaja, mentaliteta, načina na koji se komunicira. Nisi samo trener, već i pedagog, filozof... - pojašnjava svoj izbor Kosanović.

Reprezentacija Srbije je od osamostaljenja na ovamo imala deset selektora: Havijer Klemente (2006-2007), Miroslav Đukić (2007-2008), Radomir Antić (2008-2010), Vladimir Petrović (2010-2011), Siniša Mihajlović (2012-2013), Dik Advokat (2014), Radovan Ćurčić (2014-2016), Slavoljub Muslin (2016-2017), Mladen Krstajić (2018-2019), Ljubiša Tumbaković (2019-2020).

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: