Pjerluiđi Kolina
EPA/Sergei Ilnitsky
Pjerluiđi Kolina

EPA/Sergei Ilnitsky

Pjerluiđi Kolina, Foto: EPA/Sergei Ilnitsky

Nekadašnji hrvatski fudbaler Zvonimir Boban, prvi operativac FIFA i Pjerluiđi Kolina, na kongresu u Aberdinu predstavili su predloge sedam važnih novih fudbalskih pravila

Predloge su dostavili na Kongresu Međunarodnog fudbalskog borda (IFAB), jedinog organa koji može da promeni pravila igre.

Uvode se nova pravila kada se radi o "živom zidu", igranju rukom u petercu, penalima, pa kada sudiju udari lopta...

Evo o kojim se promenama radi:

1. Prilikom formiranja živog zida suparnički igrači više neće smeti da bude deo njega, nego će biti najmanje metar udaljeni od zida.

2. Kada golman bude izvodio loptu iz peterca, protivnički igrač više neće morati da sačeka da ona napusti kazneni prostor, nego može da krene na nju čim je golman ispuca.

Zvonimir Boban

Profimedia.rs

Zvonimir Boban, Foto: Profimedia.rs

3. Svako igranje rukom u kaznenom prostoru iznad visine ramena biće kazneni udarac, bez obzira na to da li je bilo namere ili ne.

4. Neće više biti moguće postići gol rukom, čak i ako se radi o lopti koja je u mreži završila nakon što je napucana u ruku.

5. Treneri i igrači s klupe će, poput onih na terenu, dobijati žute i crvene kartone.

6. Igrač koji izlazi iz igre teren može da napusti na bilo kojem delu terena.

7. Sudije se više neće smatrati "nepostojećima" kada ih dodirne lopta. Ako se lopta odbije od arbitra u gol-prilici ili posle kontakta s njim završi u golu, akcija se prekida i lopta se vraća ekipi koja ju je imala u posedu.