ZORAN LAKOVIĆ, DIREKTOR NACIONALNIH ASOCIJACIJA EVROPSKE "KUĆE FUDBALA" Kokeza jedan od retkih koji ima direktan kontakt sa predsednikom UEFA Čeferinom

Iako je sigurno naš najuticajniji čovek u UEFA, koji uvek pomaže savetima, Laković otkriva da FSS i evropska kuća imaju jaku saradnju mimo njega

Zoran Laković
Zoran Laković, Foto: Profimedia

Srbija bi trebalo da se ponosi fudbalskom 2018. godinom, kako na reprezentativnom, tako i na klupskom planu. To tvrdi Zoran Laković, dugogodišnji generalni sekretar FS Srbije, a poslednjih godina i direktor Nacionalnih asocijacija UEFA, u razgovoru za "Novosti", o našem fudbalu, šansama u najavljenoj kandidaturi za Evro 2028. i SP 2030, o tome šta je donela Liga nacija, kakve promene će doneti novo klupsko takmičenje koje se trenutno oslovljava kao "liga Evrope 2"...

- Ova godina je jedna od najuspešnijih od postojanja FS Srbije - tvrdi, za "Novosti", Laković. - Selekcija je odigrala korektno na Mundijalu u Rusiji, osvojeno je prvo mesto u Ligi nacija, mlada selekcija se plasirala na EP, a ostale selekcije su u elitnoj grupi kvalifikacija, Mažić je sudio u finalu Lige šampiona i na Mundijalu bio jedan od ozbiljnih kandidata za finale. Zvezda i Partizan su igrali nokaut fazu Lige Evrope, pa su crveno-beli tome dodali "bum" ulaskom u Ligu šampiona. Samo onaj ko neće da pogleda činjenice može da kritikuje FSS.

Medijska slika nije takva, Savezu se zamera najviše na zidu ćutanja za mnoge teme, dobre ili loše vesti, intrige...

- Slažem se da bi u nekim segmentima morali da povećaju nivo komunikacije, a lično mi smeta to što FSS u javnosti malo govori o pozitivnim stvarima koje radi. Izgradili su više od 20 terena sa veštačkom travom, planira se ozbiljna rekonstrukcija nekoliko stadiona u Srbiji, ući će u projekat izgradnje terena, što je značajno jer su nam oni rak-rana. Imaju dobar odnos sa državom i spremaju ambiciozan projekat izgradnje Nacionalnog stadiona, i na kraju radi se studija da se kupi ili izgradi administrativni centar, što je želja stara 30 godina. Delegacija FSS je dolazila u UEFA i pričala sa našim stručnjacima o mnogim projektima i naši eksperti će im pomoći.

Iako je sigurno naš najuticajniji čovek u UEFA, koji uvek pomaže savetima, Laković otkriva da FSS i evropska kuća imaju jaku saradnju mimo njega:

- Predsednik Slaviša Kokeza je jedan od retkih funkcionera u regionu koji ima direktan kontakt sa predsednikom UEFA, što je veoma bitno.

BEOGRAD SANjA FINALE LIGE ŠAMPIONA

Laković otkriva i želju FS Srbije da nacionalni stadion bude organizator nekog od finala Lige šampiona i Lige Evrope.

- Meni je drago da postoji ta želja i ambicija, da smo prvi put pričali o ozbiljnim projektima. UEFA uvek gleda da ravnomerno po Evropi podeli domaćinstva velikih takmičenja, iako su opšti kriterijumi, ne samo fudbalski, jako visoki. Pa, u Kijevu smo imali problem sa hotelskim kapacitetima. Ali voleo bih da vidim u narednih 10 godina neko veliko finale u Beogradu.

Ono što bi moglo da se popravi u 2019. je...

- Dve stvari. Prva je moja želja i ono što u UEFA propagiramo, a to je da se usklade mandati Saveza sa mandatima predsednika UEFA i FIFA. Ova 2019. je izborna, ozbiljni savezi takođe imaju izbore. Druga stvar je da se povede više računa o sumnjivim utakmicama. Srbija se polako penje na lestvici utakmica koje UEFA smatra da su sumnjive. Delegacija FSS i Ministarstva unutrašnjih poslova je dolazila u UEFA i znam da rade određene korake tim povodom. Nije to lako, prvo moraju da se srede pravne regulative FSS i određenih zakona. U tom segmentu im želim više uspeha.

Izveštaji o sumnjivim mečevima stalno pristižu u FSS iz UEFA.

- UEFA ima zvaničnog partnera koji se zove "Sport radar", on za nas prikuplja sve anomalije na beting tržištu. Ukoliko se dese anomalije, pali se crvena lampica i šalje se informacija savezima. Nesporno je da je FSS imao određeni porast sumnjivih utakmica, a poručio bih da ubrzaju rad na tome, jer postoje i zemlje kao što je Kipar koje su brzo rešile problem. To nije samo posao FSS, već i Tužilaštva i policije. Samo sinergijom svih može se doći do rezultata.

Povratak na afirmativne teme je želja i dogovor Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije da zajednički podnesu kandidaturu za organizaciju SP 2030. godine, a naša zemlja i za Evro 2028. Želja postoji, mada možda trenutno nije realna.

Rikardo Gomeš na derbiju Partizan - Crvena zvezda
Rikardo Gomeš na derbiju Partizan - Crvena zvezda, Foto: FK Partizan

- Dugo sam u fudbalu i prvi put država ozbiljno želi da podrži FSS u vezi s kandidaturom za ovako veliko takmičenje. Međutim, nije dovoljno da se ima samo politička podrška, jer postoji niz stvari i ozbiljna studija koja mora da se napravi da bi se jedno takvo takmičenje održalo.

Kriterijumi su visoki, a najmanji trošak je sportska infrastruktura.

- Organizacija Mundijala u Rusiji koštala je 14 milijardi evra, oko dve i po milijarde uloženo je u stadione, a sve ostalo u nedostajuću infrastrukturu: hotele, puteve, aerodrome, trening kampove...

Izgradnja nacionalnog stadiona od 65.000 mesta je samo prvi korak, kaže naš sagovornik, i otkriva šta on sa sobom nosi.

- Ovoliki stadion povlači to da Beograd treba da ima između 18.000 i 20.000 kreveta u hotelskom smeštaju sa tri do pet zvezdica, odnosno 10.000 soba. Beograd sada ima 6.000 soba. Metro-linija do stadiona je u planu, a aerodrom za EP i SP po standardu mora da primi 2.400 putnika na sat na dan meča i da ima mesta za 100 parkiranih aviona. Samo za potrebe UEFA potreban je hotel sa pet zvezdica i minimum 500 soba. Ove uslove malo koja zemlja ima sem najvećih...

VELIKI USPEH LIGE NACIJA

Liga nacija je na mala vrata ušla kao novo takmičenje, a postigla je ogroman uspeh.

- Zvanični podaci kazuju da je LN jedan od najuspešnijih projekata UEFA koji je promenio sudbinu reprezentativnog fudbala. Umesto prijateljskih, dobili smo takmičarske mečeve, svi su zadovoljni. I veliki, jer igraju međusobno, i mali, jer će prvi put u istoriji neko iz D divizije igrati na završnom turniru. Da ne pričam o finansijama, jer Srbija je za šest mečeva zaradila 2,2 miliona evra, što je višestruko više nego ranije. Takmičenja su donela neizvesnost, a baraži dodatnu draž da se svi putnici za završni turnir neće znati do marta.

Da bi ispunile kriterijume i uopšte dostavile kandidaturu do 2022 , četiri zemlje moraće da ulože desetak milijardi evra.

- Zato i kažem da nije dovoljna podrška država. Organizacioni odbor mora da razradi i prezentuje političarima šta je to što je potrebno da se izgradi u narednom periodu. Nije jednostavno, nije nemoguće, ali mora da se radi konkretno. I da se uđe hrabro, jer postoje mogućnosti korišćenja raznih evropskih investicionih fondova. Sve je do ljudi, do toga koliko su spremne države, ali do 2022. moraće da dostave konkretne planove i garancije kako bi ušli u proceduru.

UEFA je i na klupskom nivou pokazala spremnost da menja i rizikuje. Liga šampiona neće menjati format ni učesnike do 2024. godine, ali nova "liga Evrope 2" je samo posledica odluke UEFA da od 2021. ima tri takmičenja sa po 32 kluba u grupnoj fazi.

- Prvak Srbije igraće, kao i do sada, u kvalifikacijama za Ligu šanmpiona. Niti će mu biti lakše, niti teže da dođe do grupne faze, ali mislim da će mu biti lakše da na jesen igra u Evropi. Novo takmičenje, koje će dobiti ime u narednih šest meseci, omogućiće da umesto sadašnjih 48 klubova igraju 64 u LE. Umesto dosadašnjih 26 saveza, projekcija je da će 34 saveza imati klub u grupnoj fazi, imaćemo 77 utakmica više, a opredeljen je i budžet za ove dve Lige Evrope od 700 miliona evra. I sve je rađeno u dogovoru sa EKA, udruženjem klubova Evrope.

Srbija mora da napada 15. mesto na listi koeficijenata zemalja kako bi igrala u LE, ali i dobila direktno mesto u LŠ.

- Ovu sezonu započeli smo sa 28. mesta, sledeću ćemo prema našim kalkulacijama sa 25, i naš "gol" je da do 2024. dođemo do tog 15. mesta. To ne mogu samo Crvena zvezda i Partizan, već moraju svi zajedno. Neće biti lako, ali nije nerealno. Kakav je zamajac ulazak u Ligu šampiona, vidite na primeru Zvezde. Samo takmičenje povuklo je ulaganje više od deset miliona evra u infrastrukturu. To nama treba. Nama treba jaka Zvezda, ali i jaki Partizan, Vojvodina, Radnički Niš... Nadam se da će naši klubovi iskoristiti ovu dobru 2018. godinu kao putokaz za naredne. Imaju jak motiv pred sobom.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku i Instagramu.

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi