Milan Borjan
Alo!/Marko Metlaš
Milan Borjan

Alo!/Marko Metlaš

Milan Borjan, Foto: Alo!/Marko Metlaš

*Karijeru sam počeo kao napadač

*Rat me je naterao da brzo odrastem

*Nedavno sam s mnogo emocija posetio rodni Knin

*Kao klinac sam prodavao jagode na buvljaku

*Supruga Snežana i sin Filip su mi najveća sreća u životu

Milan Borjan, posle svega dva sata sna, s mnogo emocija, bez zadrške, iskreno priča za „Alo!“ o svim iskušenjima - fudbalskim i privatnim.

Za početak, zanimalo nas je kako se oseća kao strelac, kao neko ko je sa „blata“ stadiona „Parken“ odveo Zvezdu u predvorje Lige šampiona i dvomeč sa Jang bojs...

- Na odbrane sam navikao, ali postići gol u dresu Crvene zvezde je neverovatno, čarobno. Baš mi se osladilo, ali biće ih još, obećavam - u svom stilu, uz osmeh, kaže novi golgeter sa golmanskim rukavicama.

Ma kakvi Real, Junajted i Barsa, ovo je najuspešniji fudbalski klub ikada, oni imaju zlatnu riznicu! (FOTO)

AUTOR: alo.rs/M.D. DATUM I VREME: 14.08.2019. 18:41 Interesantni podaci! SuperKup, Foto: twitter/StephenWanjohiK * Barselona ima 94 osvojenih trofeja * Trofej Bundeslige vredi 45 hiljada funti * Dok trofej Lige šampiona vredi svega 3.500 evra Fudbal je najbitnija sporedna stvar na svetu, a osvajanje prestižnih trofeja je cilj mnogih zvezda u nastajanju i velikih giganta kao što su Mančester, Barselona ili Real..

O one tri odbrane u penal ruletu govori smireno, rutinski.

- Kad sam miran i koncentrisan, ne brinem mnogo. Zbog herojske igre čitavog tima dobio sam dodatni motiv. Ispalo je vrhunski, plasirali smo se u plej-of za Ligu šampiona, a već sada imamo u rukama sigurno učešće u grupnoj fazi takmičenja u Ligi Evrope. Idemo dalje!

Hrvat nestao sa lica zemlje! Posle omaložavanja fudbalera Zvezde morao da isključi sve društvene mreže zbog "Delija"! (FOTO)

AUTOR: alo.rs/M.D. DATUM I VREME: 14.08.2019. 20:35 Ko se poslednji smeje... Karlo Bartolec, Foto: Anders Kjaerbye/Ritzau Scanpix v * Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se u poslednje kolo kvalifikacija za Ligu šampiona * U regularnom delu igre i produžecima bilo je 1:1 (2:2) da bi pobednika odlučili penali * Karlo Bartolec je imao priliku da odvede Kopenhagen dalje Imao je fudbaler Kopenhagena, Karlo Bartolec mogućnost da izbaci Crvenu zvezdu iz kvalifikacija za Ligu šampiona ali se žestoko obrukao i opalio loptu visoko preko gola!

Najbolji golman Superlige i prošlosezonske grupne faze Lige šampiona ima životni i fudbalski put kao malo koji profesionalni igrač.

Milan Borjan

Alo!/Marko Metlaš

Milan Borjan, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Momak rođen u Kninu promenio je čak 13 klubova u karijeri, ali je tek u trećoj deceniji, dolaskom u Crvenu zvezdu, osvojio svet, o čemu je sanjao kao dečak.

- U karijeri sam uglavnom prolazio kroz trnje, ali sam zahvalan i na ovako teškom i napornom putu jer sam spoznao život kroz ovu fudbalsku avanturu. Posle svake prepreke, a bilo ih je mnogo, može dosta da se nauči, ali nikad ne sme da se odustaje. Siguran sam da za rad i trud uvek stigne nagrada - kaže Borjan.

Kanada mi je omogućila novi život

Najbolji ste golman Srbije, a ne možete da branite za „orlove“ - kako to podnosite? - Postoji žal zbog spoznaje da nikad neću obući dres Srbije, ali Kanada je rano, još 2011. godine, prepoznala moj talenat i iskazala želju da budem reprezentativac te zemlje. Kanada je mojoj porodici pružila mogućnost za novi život i drago mi je što sam dobio priliku da nekako uzvratim. Ponosan sam na svojih 45 utakmica na golu Kanade. Još da odemo na to svetsko prvenstvo...

Počeo je u rodnom Kninu, ali već sa sedam godina mu je bilo uskraćeno pravo da mašta.

- Morao sam brzo da odrastem i da se suočim sa ratom, koji je moju porodicu i mene primorao da napustimo dotadašnji život i krenemo ka nekom novom početku. Nedavno sam, posle mnogo godina, sa suprugom otišao u Knin i doživeo emotivne, baš teške trenutke. S druge strane, posetio sam baku, očevu majku. Mnogo mi je važno što je neko ostao u mestu u kojem sam rođen i u kojem sam proveo deo detinjstva.

U Beogradu su ga dočekali nova škola, novi prijatelji, čak i nova pozicija u timu. Od napadača je postao golman?
- Privikavanje je bilo teško, suočio sam se sa novim načinom života, a deda me je odveo u Radnički Jugopetrol.

Švajcarce već uhvatila frka od Marakane! (VIDEO)

AUTOR: Kurir/Alo.rs / S.I. DATUM I VREME: 14.08.2019. 19:50 Mediji u Švajcarskoj opisivali atmosferu na stadionu Crvene zvezde.

Pet godina kasnije, nova selidba, nova zemlja, novi jezik, novi ljudi... Pravac - Kanada!

- Ta zemlja mi je pružila mnogo. Pre svega utočište, mir i stabilnost. Dobili smo priliku da ponovo sanjamo i da se borimo za svoje snove. U Kanadi mi je trener bio Urugvajac koji je prepoznao moj talenat. Proveo sam neko vreme u Urugvaju, pa u Argentini, i onda se vratio u Beograd, ovaj put u Rad.

Prodavao sam jagode na buvljaku

Kako ste zaradili prvi džeparac? - Prodavao sam jagode sa šlagom na buvljaku kako bih uštedeo novac za kopačke i rukavice. Bilo je to u vreme kada sam sa porodicom izbegao iz Knina, moji nisu bili u mogućnosti da mi kupe opremu.

 Zapravo, na Banjici počinje da igra pravi fudbal.

- Rad mi je doneo jednu novu dimenziju u karijeri. Tamo sam dobio mogućnost da se oprobam u Turskoj. Bio je to stepenik više. Veoma zanimljiv period u životu. Dugo mi je trebalo da se naviknem na brz fudbal, kakav se tamo igra. Poslali su me na kaljenje u Rumuniju kako bih bio što spremniji za Sivaspor. Iz Turske nosim predivno iskustvo. Upoznao sam sjajne ljude, sa kojima i danas održavam kontakt.
Bugarski Ludogorec mu donosi prvu titulu u životu.
- Tamo sam dobio priliku da se dokažem i ostvarim kao golman. U nastavak karijere krenuo sam još motivisaniji.

Plač i kuknjava Danaca ne prestaje, krive sudije, Borjana ali i "blatnjavu tačku", jedino oni nisu krivi za poraz!

AUTOR: b92-Alo.rs/M.D. DATUM I VREME: 14.08.2019. 17:35 Jedan sudija iz Danske ih je urazumio! Kopenhagen - Crvena zvezda, Foto: EPA-EFE/Anders Kjaerbye DENMAR * Fudbaleri Crvene zvezde prošli su poslednje kolo kvalifikacija Liga šampiona * Bili su bolji od Kopenhagena posle boljeg izvođenja penala * Očekuju ih dueli sa švajcarskim šampionom Jang Bojs Crvena zvezda i Kopenhagen su izveli ukupno 22 jedanaesteraca a junak utakmice je bio Milan Borjan koji je u tri navrata skinuo loptu protivnicima.

A onda, konačno, ta Crvena zvezda...

- Definitivno, ključni momenat u karijeri. Prekretnica. Ostvarenje snova. Osim fudbalskog uživanja i trofeja, velikih utakmica u Ligi Evrope i Ligi šampiona, pronašao sam nove prijatelje i miran porodični život. Kao najveću životnu sreću doživljavam suprugu Snežu i sina Filipa. Kada sam se ostvario kao suprug i otac, spoznao sam smisao života.

Prijatelji kuće: Milan Borjan i Snežana Filipović Borjan

Alo!/Marko Metlaš

Prijatelji kuće: Milan Borjan i Snežana Filipović Borjan, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Na pitanje - "šta vam je fudbal oduzeo, a šta dao?", Milan će kao iz topa:

- Ne mogu da kažem da mi je nešto oduzeo, ali bio sam uskraćen za najlepši srednjoškolski život, za druženja, žurke, putovanja, izlaske. Ovaj sport mi je dao mnogo toga, zahvaljujući njemu upoznao sam i svoju suprugu Snežanu, koja je tada takođe radila u fudbalu... Pitaju me mnogi i da li sina Filipa vidim kao fudbalskog naslednika, ali to ne može sada ni da se vidi, tek mu je dve i po, a ne želim ni da mu namećem fudbal kao jedinu opciju. Mislim da je širok dijapazon stvari kojima će Filip moći da se bavi, a Snežana i ja ćemo uvek biti tu kao podrška.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO 

Milan Borjan, ekskluzivna ispovest za "Alo!", u dodatku "Sport plus" (u četvrtak na kioscima)