Dejan Čurović s članovima porodice
Privatna arhiva
Dejan Čurović s članovima porodice

Privatna arhiva

Dejan Čurović s članovima porodice, Foto: Privatna arhiva

„Reči su lek duši koja pati.“ U Arnemu, minulog vikenda, izrečeno je mnogo toga. Pričalo se i prepričavalo. Sećanja su navirala, suze za njima. Bilo je i tišine u tom nekadašnjem gradu heroju. Svi su ćutali, a zapravo su govorili osećanjima. Na oproštaju od svog ovovremenog junaka Dejana Čurovića.

Holandski dečaci nose ime Dejan

Otkud nadimak Didžej? Irena, naravno, zna razlog...

- Holanđanima je bilo užasno teško da izgovore Dejan, pa je moj brat bio Dežan, te ne znam kako sve, da bi ga na kraju krstili Didžej. A koliko su ga voleli, ipak su davali dečacima koji su se rađali u to vreme ime Dejan. Ko zna koliko ima takvih.

 Petak, 16. avgust 2019. nikad neće pasti u zaborav. Pamtiće se za vek vekova. Tada se Vitese - zvaničnici kluba, bivši i sadašnji, treneri, saigrači, navijači, stari koji su ga gledali i mladi koji slušaju o njemu - poklonio svom Didžeju, superstaru. Tako su zvali našeg fudbalskog asa, koga nedavno bolest odvede u sećanje, priču, tišinu... Grom iz vedra neba i beogradske jare nekoliko dana ranije uzdrmao je i ravnu Holandiju. Minulog petka zagrmelo je i tamo, o čemu za „Sport plus“ svedoči Irena Čurović Marjanović. Dejanova sestra. Glas je odavao borbu s emocijama, uz povremeno dopuštanje ponosu da nadjača bol.

Dejan sa sestrom Irenom

Privatna arhiva

Dejan sa sestrom Irenom, Foto: Privatna arhiva

- Nas dvoje nismo bili normalni brat i sestra, za njega sam uvek bila malo vode na dlanu. Ne postoji čovek koji ga je poznavao a da nije znao koliko smo bili vezani. Oprostite, pokušavam razumno da pričam - započela je Irena potresnu ispovest, ne dozvoljavajući plaču da prevlada.

Mitrović ponovo strelac za Fulam! (FOTO)

AUTOR: B92/ M. Dr. DATUM I VREME: 21.08.2019. 22:57 - 21.08.2019. 23:03 Mitroviću je ovo treći gol u sezoni. Aleksandar Mitrović , Foto: twitter.com/FulhamFC * Rođen je 1994. godine * U karijeri je osvojo titule sa Partizanom i Anderlehtom * Za reprezentaciju Srbije debitovao je 7. juna 2013.

Nije bilo lako otići samo tri dana posle sahrane...

Knjiga žalosti

Profimedia

Knjiga žalosti, Foto: Profimedia

- Raspitali su se preko kuma Branka Brnovića da li možemo da dođemo. Koliko god nam je bilo teško, a bilo je neopisivo teško, rekla sam porodici: „Molim vas, hajde da smognemo snage da poslednji put čujemo ovacije našem Dejanu.“ Međutim, ni u krajnjem delu mozga nismo mogli da zamislimo takav događaj. Ni doček. Bivši predsednik kluba nas je čekao u hotelu, čekao i čekao... Kasnio nam je avion, ali on nije želeo da ode dok nas ne vidi.

Mahlas došao posle 20 godina

Leo Benhaker i Nikos Mahlas

Profimedia

Leo Benhaker i Nikos Mahlas, Foto: Profimedia

Meč holandskog prvenstva Vitese-Cvole iskorišćen je za počast Dejanu Čuroviću. Reči njegove sestre naviru...

Veliko veče Lazara Ranđelovića! (VIDEO + FOTO)

AUTOR: Alo.rs / M. Dr. DATUM I VREME: 21.08.2019. 23:31 Olipijakos je u Atini deklasirao Krasnodar, dok je Dinamo u Zagrebu pobedio Rozenborg. Olimpijakos, Foto: EPA Georgia Panagopoulou * Olimpijakos je savladao Krasnodar * Dva gola postigao je Lazar Ranđelović * Dinamo je u Zagrebu bio bojli od Rozenborga Srpski ofanzivac Lazar Ranđelović dao je ogroman doprinos u ubedljivoj pobedi Olimpijakosa 4:0 protiv Krasnodara.

- Ne možete da zamislite koliko su se potrudili. Kako su sve osmislili da pokažu poštovanje prema Dejanu. Takva ljubav... Svaki detalj te utakmice bio je posvećen njemu. Igra uopšte nije bila bitna.

Petak, 16. avgust 2019. Mnogi su želeli da budu na stadionu „Helredrom“.

Transparent posvećen Dejanu Čuroviću

Profimedia

Transparent posvećen Dejanu Čuroviću, Foto: Profimedia

 - Došli su njegovi bivši saigrači Makaj, Sturing, Jansen, De Marki... Bili su mnogi, nisam sve ni uspela da vidim. Grk Mahlas („Zlatna kopačka Evrope“ u sezoni 1997/98. u dresuVitesea) nije se pojavio u klubu od odlaska, punih 20 godina. A sada je došao zbog mog brata, sve je bilo podređeno njemu. Dok je Dejan igrao u Holandiji, dugo sam bila tamo s njim i gledala sve te ljude u nekim srećnijim vremenima, a sada su se ponovo svi okupili zbog Didžeja. To nam je napunilo dušu, učinilo nas ponosnim. Znate, može neko da živi i 150 godina a da ne ostavi traga, a moj brat je ostavio i te kakav. Zauvek će ostati u našim srcima.

Borba za brata mi je vratila veru u srpsko zdravstvo

Irena Čurović Marjanović kaže da duguje ogromnu zahvalnost kolegama, uprkos gubitku brata.

- Hematologija Kliničkog centra Srbije, tim lekara s dr Zoranom Rajićem na čelu, vratila mi je veru u srpsko zdravstvo. Pokušali su ama baš sve u borbi s Dejanovom bolešću. U početku nisu ni znali da sam im koleginica, dakle, ništa preko veze, što se kaže. Nadljudski su se borili za njega. Ne znam koliko krvi su mu dali, mnogo, davali su mu nenormalne količine, a ni kap nisu tražili. Zato ću ja u znak zahvalnosti i poštovanja prema tim ljudima organizovati s prijateljima dobrovoljnu akciju davanja krvi.

Na poziv kluba u kojem je Čurović ostavio najdublji trag igrajući od 1994. do 2000. godine (ponikao u Zemunu, odigrao blistavu sezonu 1993/94. u Partizanu, karijeru završio u Groningenu 2003), u Arnemu su, osim Irene, bili njena deca Nađa i Marko, suprug Saša, majka Smilja i Dejanova supruga Jelena.

Kosanović najavio bitku za ostvaranje klupskih ciljeva!

AUTOR: Alo.rs/ M. Dr. DATUM I VREME: 21.08.2019. 18:32 Novi trener će debitovati u nedelju kada će Radnički dočekati subotički Spartak. Kosanović Milorad, Foto: ALO!K.Radulović * Kosanović na mestu trenera menja Simu Krunića * Početak sezone za Radnički je razočaravajuć * Ispali su na samom startu kvalifikacija za Ligu Evrope Novi šef stručnog štaba Radničkog Milorad Kosanović danas je zvanično predstavljen javnosti.

- Nas šestoro. Moju porodicu je gledao kao svoju, mog supruga kao brata. Posebno je bio slab na moju decu. Šta god bi uradili, govorio je: „Pa vidiš da su na mene.“

Bivši trener Frans Tijsen i saigrač Roj Makaj

Profimedia

Bivši trener Frans Tijsen i saigrač Roj Makaj, Foto: Profimedia

U Arnemu, u osvit minulog vikenda, bio je i čuveni Leo Benhaker, u čijem trenerskom kartonu piše - tri titule prvaka Španije s Realom.

Teniski teren posvećen Čuroviću

Kad je od lekara čuo prve ohrabrujuće vesti, Čurović se, prenosi nam Irena, obradovao povratku sportu koji je posle fudbala najviše voleo.

- Nadao se da će za šest meseci biti na teniskom terenu, koji je pravio s mojim mužem Sašom u dvorištu naše porodične kuće. Tenis je bukvalno bio njegov život. Nažalost, nije dočekao da zaigra na njemu, ali će na tom terenu pisati „Dejan zauvek s nama“.

- Da, njegov trener iz Vitesea. Mnogo ga je poštovao. I dolazak na ovu utakmicu je dokaz za to.

Bili su, prenosi nam Irena, i ljudi koji nisu igrali ili trenirali fudbal, a voleli su njenog brata.

- Grk Jorgos Zagkocis, ugostitelj. Naš prijatelj. Bio je Dejanov dobar prijatelj, mnogo dobar. Non-stop su bili na vezi, i u vreme bolesti mog brata. Bio je sve vreme uz nas. Videlo se koliko je potresen. Zatim, bio je vlasnik kafića u koji je Dejan stalno svraćao i pevao. Da, pevao. Takav je bio moj brat, uvek pozitivan i raspoložen za pravljenje atmosfere u društvu. Kada sam pitala tog čoveka šta je pevao Dejan, rekao mi je: „Ne znam, nešto vaše. Niko to ne razume, ali svi uživaju.“

Bakljom označen minut ćutanja

Saigrači Edvard Sturing i Mark Van Hintum s bakljom

Profimedia

Saigrači Edvard Sturing i Mark Van Hintum s bakljom, Foto: Profimedia

Usledio je prelazak iz službenih prostorija kluba u lože stadiona, na kojem je, uzgred budi rečeno, mlada reprezentacija Srbije (kapiten Ivanović, Kolarov, Janković, Mrđa...) pobedila sa 2:0 vršnjake iz Belgije (kapiten Lombarts, Vertongen, Felaini, Miraljas...) u polufinalu EP 2007.

https://www.alo.rs/sport/fudbal/ronaldo-nagovestio-kraj-karijere-vec-sledece-godine-jedno-je-sigurno-niko-kao-on/247757/vest

- Bakljom je označen minut ćutanja. Bila je apsolutna tišina, ne kao kod nas nekoliko desetina sekundi, a za to vreme polovina prisutnih govori. Ne, svi su ćutali, žmurili... Da ste samo videli ta lica... Kad su se baklje ugasile, bio je to signal da je završen minut ćutanja. A onda, u 14. minutu utakmica je prekinuta. Igra je zaustavljena. Svi su ustali. Ceo stadion je skandirao: „Didžej, probudi se.“ Mogla sam da umrem u tom trenutku.

Minut ćutanja za Dejana Čurovića

Profimedia

Minut ćutanja za Dejana Čurovića, Foto: Profimedia

Bila je u gradu heroju iz Drugog svetskog rata (čuvena operacija „Market garden“) i knjiga žalosti povodom smrti Dejana Čurovića...

- Tri knjige su bile i sve su predate nama. Koliko samo sećanja na Dejana je ispisano... Ima vremena, pročitaćemo sve.

„A poklon“, govorio je na rođendan neposredno pred smrt

Koliko je Čurović bio pozitivnog duha, priča nam njegova sestra...

- Moja ćerka Nađa je posetila Dejana u bolnici na njegov 51. rođendan, dan pred smrt. Kakav je čovek bio, veseljak, čak i u tim trenucima, kad se maltene rastajao od životoa, na njeno: „Srećan rođendan, ujko“, odgovorio je: „A gde je poklon“. Ona je htela da crkne od muke kad je to čula. Ipak, smogla je snage da mu kaže: „Kad izađeš, ujko, čekaće te poklon.“

I Irenin sin Marko je bio vezan za ujaka.

- Mnogo liči na Dejana. U Arnemu su ga svi spopadali da se fotografišu s njim, da imaju uspomenu - sliku s naslednikom Didžeja.

Na fotografijama s utakmice (Vitese pobedio sa 3:0, za svog idola, dabome) video se i transparent: „Počivaj u miru, Didžej superstar“.

- Ne znam da li se vidi da je deo transparenta bio beo, prazan. Tako se čini kad se gleda izdaleka, a zapravo su na tom delu potpisi navijača. Tri dana su se potpisivali. Klub je želeo da im pruži priliku da se i na taj način oproste od Dejana. Transparent je ostao Viteseu.

Umesto u Aziji karijeru nastavlja u Evropi!

AUTOR: Alo.rs / M. Dr. DATUM I VREME: 21.08.2019. 17:04 Sa reprezentacijom Francuske bio je drugi na Svetskom prevenstvu 2006. godine u Nemačkoj. Frank Riberi, Foto: Profimedia * Sa dve godine doživeo je saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio teže posekotine i povrede lica * U izboru časopisa Frans Fudbal proglašen je za najboljeg fudbalera Francuske u 2013.

Na kraju razgovora pitamo Irenu Čurović (nikad se neću odreći tog prezimena, kaže) Marjanović da li je možda Vitese ponudio nekakvu pomoć porodici, a ona odgovara:

- Rekli smo im u startu da na tako nešto i ne pomišljaju. Taj događaj je bio dovoljan. Na rastanku su nam otkrili da će svake godine u ovo vreme organizovati okupljanje zarad sećanja na mog brata. Biće to, kako su naglasili, Dejanov dan.

Sepsa je odnela život

Kao lekar, Irena je prva uvidela da njenom bratu nije dobro.

- Bio je inače ekstremno zdrav, ali meni je odjednom postao bled. Previše se umarao... Nagovorila sam ga da uradi analizu krvi. Htela sam da umrem kad sam videla rezultate. A on, kakav je pozitivac bio, govorio je: „Ništa strašno, samo sam malokrvan.“ Kad su nam posle detaljnijih pregleda rekli da je to izlečiv oblik leukemije, svima nam je laknulo. Posle prve terapije, rezultati su zaista bili ohrabrujući. Lekar mu je govorio da može da vozi automobil, da se šeta, doduše ne po jakom suncu... Međutim, došla je ta infekcija i uvela ga u sepsu, a zbog lekova koje je morao da uzima počeli su da mu otkazuju organi...

„Reči su lek duši koja pati“, reče davnih dana starogrčki dramski pisac Eshil. Reči su u Arnemu zaista napunile dušu Smilji, Ireni, Jeleni, Saši, Nađi, Marku. Za vek vekova.

BONUS VIDEO:

Alo! U Bernu - Trening fudbalera Crvene zvezde na stadionu "Švajcarska Vankdorf"!