Paolo Maldini
Profimedia
Paolo Maldini

AP/Alberto Pellaschiar

Paolo Maldini, Foto: AP/Alberto Pellaschiar

Očevi i sinovi, pa unuci u svetu fudbala! Neiscrpna tema koja se aktualizuje pojavom nekih novih klinaca. Poslednji izdanak stiže sa Apenina gde je nastavljena dinastija Maldini.

Odbrambeni as Paolo Maldini karijeru je završio u Milanu 2009. godine nakon što je njegov otac Ćezare prethodno igrao za „rosonere“. Sada je treća generacija na sceni. Daniel Maldini (23) nije ostavio zapažen trag, ali jeste mlađi Kristijan (18) koji igra na poziciji polušpica. Već se probio u mladu reprezentaciju „azura“ i debitovao u Seriji A.

Brojni primeri iz ex YU

Slađan Šćepović (Stefan i Marko) Gudelj Nebojša (Nemanja i Dragiša) Dejan Stanković (Aleksandar i Filip) Dejan Savićević (Vladimir), Milošević Savo (Nikola), Zoran Dimitrijević (Miloš), Radmilo Mihajlović (Stefan), Ismet Štilić (Semir), Milko Đurovski (Mario), Dušan Savić (Vujadin), Jusufi Fahrudin (Saša), Laslo Lerinc (Leo), Ivan Adžić (Luka), Ratko Svilar (Mile), Blagoje Paunović (Veljko), Slavoljub Muslin (Marko), Ranko Đorđić (Bojan), Bojan Krkić (Bojan), Isailović Dragan (Aleksandar), Nebojša Vučićević (Vanja), Dušan Kljajić (Filip), Ilić (Aleksandar i Ivan), Pero Giljen (Vladan), Slavoljub Krinjinac (Vladimir), Vladan Radača (Vladan), Pavle Grubješič (Nikola), Aranđel Todorović (Ivan), Ilija Zavišić (Bojan), Dragiša Binić (Vladan), Nenad Bjeković (Nenad), Mitar Mrkela (Andrej), Ilija Petković (Dušan), Đorđe Milovanović (Dejan), Refik Šabanadžović (Anel), Aleksandar Janković (Marko), Stevan Stojanović (Marko)

Dve porodice dominiraju pošto imaju po četiri sina naslednika, s tim da su Azari u prednosti u odnosu na Zidane. Zašto? Pa i mama Azar se bavila fudbalom!

Tri generacije

Na Mondijalu 1950. u dresu Meksika pojavio se Tomas Balkasar. Njegov sin Havijer Ernandes Gutijeres igrao je 1986, a unuk (po majci) Havijer "Čičarito" Ernandes 2010. godine!

Vladimir Vajs je predvodio Slovačku, a njegov sin Vladimir je igrao. I Vajsovi su fudbalska dinastiju pošto je deda najmlađeg Vajsa igrao u finalu OI 1964, a otac u četvrtfinalu SP 1990.

Poznate su i tri generacije Đorkaef: Žan, Juri i Oan (22, Sent Miren), a još poznatije Markos Alonso (Čelsi), otac Markos Alonso Penja i deda Markos Alonso Imaz.

Alžirac Zinedin Zidan, koji je branio boje Francuske, poznat je kao vrhunski fudbaler i trener. Lanisirao ga je Slavoljub Muslin dok je trenirao Bordo. Zinedin je u braku sa Španjolkom Veronikom Fernadez dobio je četiri sina-fudbalera!

Enco, Luka, Teo i Eliaz krenuli su očevim putem. Najstariji vezista Enco (24) dobio je ime po Urugvajcu Frančeskoliju, Zinedinovom idolu, a brani boje portugalskog Aveša. Luka (21) je golman, prošao je Realovu školu, sada brani za Valjadolid gde je “Zuba” Ronaldo većinski vlasnik. Teo (vezista) i Eliaz (odbrana) još uvek su u akademiji “belog baleta”.

Belgijska porodica Azar stacionirana je u valonskom La Luvijeu. Eden je preko Lila i Čelsija stigao u Real za 100 miliona evra! Sa Natašom ima tri sina: Samija, Lea i Janisa. Ako geni budu presudni nastaviće očevim stopama, kao što je on nasledio oca, ali i majku. Naime, porodica Azar je totalno fudbalska.

Tjeri Azar (ima isto ime i prezime kao poznati francuski šansonjer) nije bio ekstra klasa, ali je kao defanzivni vezni igrao u elitnom belgijskom rangu. Supruga Karin bila je centarfor. Pojavljivala se na terenu u trećem mesecu trudnoće i tresla mreže pre nego što je rodila Edena.

„Samo“ jedan naslednik

George Hadži (Janis), Peter Šmajhel (Kasper), Diego Simeone (Đovani), Džordž Vea (Timoti), Andrej Ševčenko (Kristijan), Patrik Klajvert (Džastin), Enriko Kijeza (Federiko), Dani Blind (Dejli) Pjer Obamejang (Pjer Emerik), Mike Okot Origi (Divok), Antonio Veloso (Migel), Mark Okslejd Čemberlen (Aleks), Vilson Rodrigez (Hames), Johan Krojf (Đordi), Jan Rajt (Šon Bredli), Huan Ramon Veron (Huan Sebastijan), Misael Rafael Avila (Karlos Valderama), Toni Hejtli (Mark), Migel, Reina (Pepe), Pablo Forlan (Diego) Mendieta Andres (Gaizka) Feliks Murinjo (Žose), Žorž Trezege (David), Đuzepe Materaci (Marko), Mafula Mavuba (Rio), Valter Pernia (Mariano), Bruno Ro (Nolan), Kalus Zamer (Matijas), Vlodžimierž Smolarek (Euzebiuš), Bebeto (Mateus), Aleks Ferguson (Daren), Miroslav Kadlec (Mihael), Franc Bekenbauer (Štefan), Topmeler Klaus (Dino), Rolf Kan (Oliver), Andre Kana Bijik (Žan), Zlatko Kranjčar (Niko), Stiv Brus (Aleks), Nik Barmbi (Džek), Brajan Gan (Angus), Fil Nevil (Harvi) Rivaldo (Rivaldinjo), Henrik Larson (Džordan), Jozef Kloze (Miroslav), Pele (Edinjo), Migel Alonso (Ćabi), Ibrahim Ba (Ibrahim), Vašington (Bruno Alveš), Rio Rože (Patris), Karlos Buskets (Serhio), Pjer Alber Šapuiza (Stefan), Džeri De Jong (Najdžel), Flavio Destro (Matia), Glen Hisen (Tobias), Kristof Gurkuf (Joan), Herfrid Zabicer (Marsel), Klaudio Reina (Đovani), Mauricio Gaudino (Đanluka), Mihael Tarnat (Niklas), Mehmet Šol (Lukas), Andreas Kepke (Paskal), Pal Dardai (Palko), Jirgen Klinsman (Džonatan), Edvin van der Sar (Džo), Ulf Kirsten (Benjamin)...

Torgan (26, dobio je ime po junaku crtanog stripa popularnom u Belgiji) je bio član Lansa, istakao se u Varegemu, nije prešao u Čelsiju, dokazao se u Menhengladbahu pa je za 25,5 miliona evra pojačao Dortmund.

Kilian (24, Vajt Star Brisel, Varegem, Ujpešt kod trenera Nebojše Vignjevića, Čelsi, Serkl Briž) odavno stragnira, dok Itan ima samo 15 godina i još je nizvestan njegov fudbalski put.

Rednap i Lampard oženili sestre

Mnogo je i neobičnih porodica u svetu fudbala. Hari Rednap i Frenk Lampard senior bili su saigrači u Vest Hemu i oženili rođene sestre Sandru i Patrišu. Dobili su sinove Džejmija i Frenka juniora (sada menadžer), nekada velike zvezde ostrvskog fudbala i reprezentativce Engleske.

Letos je u Borusiju iz Menhengladbaha, za 12 miliona evra, stigao napadač Markus Tiram. Branio je boje Gengana koji je ispao iz Lige 1. Otac Lilian bio je neprelazan u odbrani trofejnih „galskih petlova“. Markus ima 22 godine i od starta se nametnuo golovima i asistencijama.

Lilan ima i mlađeg sina vezistu Kefrena (18, Nica), a počeo je u Monaku za koga je igrao i u Ligi šampiona. Ime je dobio po egipatskom faraonu Kafri. Poučeni dobrim iskustvom u Borusiji razmišljaju da ga upare sa starijim bratom.

Zanimljiva kompilacija je Liroj Sane. Otac Sulejman je bio odličan napadač Vatenšajda u Bundesligi, a majka Regina Veber reprezentativka Nemačke u ritmičkoj gimnastici. Liroj na oca ima brzinu, a majku eleganciju. Produkt je poznate Šalkeove škole. Ostali naslednici Kim i Sidi nisu u svetu fudbala.

Otac i sin u reprezentaciji

Islanđani Arnor (otac) i Eidur Smari (sin) ušli su u anale, a malo je nedostajalo da ispišu istoriju i u isto vreme zaigraju u nacionalnom dresu. Island je 24. aprila 1996. savladao Estoniju sa 3:0 u Talinu. Arnor je bio starter, a Eidur ga je zamenio tokom drugog poluvremena. Arnor je imao 34, a sin 17 godina. Inače, Arnor senior iz dva braka ima četiri sina: Eidura, Arona juniora, Lukasa i Daniela.

Tri naslednika i dobra fudbalera ima Abedi Pele koji je blistao u dresu Gane i Marselja: Ibrahim Europa-Gibraltar, Andre-Fenerbahče i Džordan - Kristal Palas, ali i Milenko Špoljarić. Bivši igrač OFK Beograda i reprezentativac Kipra diči se sa: Aleksanderom, Matijom, i Danilom.

Brazilac Mazinjo sjajno je igrao u Italiji i Španiji, a sigurno je ponosan na sinove koji igraju za različite reprezentacije?! Tiago Alkantara (26, Bajern, rođen u Italiji) brani boje Španije, a Rafinja Alkantara (28, Barselona i Selta ) Brazila!

Poznati očevi sa dva naslednika

Fin Laudrup (Mihael i Brajan)

Martin Kuman (Ronald i Ervin)

Rože Lukaku (Romelu i Džordan)

Gordon Strahan (Krejg i Gavin)

Roberto Vieri (Kristian i Masimiliano)

Horhe Iguain (Federiko, Gonzalo)

Prete „orlovima“

Srbiju očekuje baraž Lige nacija za plasman na EURO, a pored Kinga i Odegarda Norvežani imaju još dva aduta sa fudbalskim genima. Geran Serlot je bio napadač Borusije iz Menhengladbaha, a sjajni naslednik Aleksander igra u Trabzonu. Na pozajmici je iz Kristal Palasa. Hit je Erling Haland golgeter Salcburga pa Dortmunda, inače sin Alf Ingea koji se proslavio u Premijerligi.

Čudan miks

Rud Gulit ima sina Maksima (AZ), a pošto mu je majka rođaka Johana Krojfa klinac je zaista čaroban miks fudbalskih gena. U povoju Momci koji će tek u budućnosti iskazati svu raskoš talenta: Mladen Krstajić (Mateja), Siniša Mihajlović (Miroslav, Dušan), Milan Jovanović (Lazar i Dušan), Ljubiša Dunđerski (David)...