Tito, Partizan
Alo
Josip Broz Tito

Alo! arhiva

Josip Broz Tito, Foto: Alo! arhiva

Mnoge stvari oko Josipa Broza Tita su ostale tajna, veliki broj njih verovatno nikada nećemo ni saznati. Jedna od onih tajni koje zanimaju veliki broj ljudi jeste pitanje za koga je navijao Broz. Postoje neki navodi da je bio navijač Hajduka, čak i Partizana, ali sve Titove izjave išle su suprotno tome i tekstovi iz vremena SFRJ o tome svedoče. 

Rajko Mitić je nekoliko puta razgovarao s Titom i on je tvrdio kako je Tito uvek bio tačno i široko upućen u sport. U nezaboravnoj uspomeni mu je ostao susret povodom Dana mladosti u maju 1957. godine:

"Pitali smo predsednika sve što smo želeli da doznamo. I još jednom smo se mi sportisti uverili da je Tito i veliki i običan čovek, i drug i prijatelj, da ima neopisivu moć da se približi nama, običnim ljudima... Rekao nam je, na primer, da navija za jugoslovensku reprezentaciju, za sve sportiste Jugoslavije. I da nije navijač nijednog kluba posebno... Na kraju predsjednik je svima uputio i jedan prijateljski savjet: "Takmičite se uvek u granicama mogućnosti, poštujte igru, ljude, sudije, navijače", rekao je Tito kapitenu Zvezde.

Rajko Mitić

FK Crvena zvezda

Rajko Mitić, Foto: FK Crvena zvezda

Novinari su zabeležili da je prilikom rođendanskog susreta 1946. godine, jedan dečak prišao i otvoreno upitao Tita:

"Sviđa li Vam se Partizan?"

Bilo je očito da je dečak navijač Partizana. Tito mu je odgovorio:

"Ne, ne smem ja biti navijač. Kako bih onda bio predsednik! Ja moram navijati za sve naše timove. Sviđaju mi se i Partizan i Dinamo, Crvena zvezda, a i drugi timovi... Samo mi se ne sviđaju kada grubo igraju", rekao mu je Tito, mada je naravno verodostojnost ovog susreta pod znakom pitanja.

U svoje vreme, Tito je čak išao na neke utakmice. Neposredno posle rata on je više puta na Stadionu JNA prisustvovao dvoboju između Partizana i Crvene zvezde. I kad god bi igrači Crvene zvezde dali gol, gledaoci bi okretali glavu prema tribini gde je sedeo Broz da bi videli kako će da reaguje. Većina je mislila da navija za Partizan.

"A meni je bilo svejedno", pričao je Tito jednom u društvu sportista. "Ja volim da utakmica bude lepa, da kvalitet fudbala bude što bolji i da imamo što veći broj dobrih timova, a ne da pošto-poto pobeđuje ovaj ili onaj tim."

Tito

Printscreen / Youtube

Tito, Foto: Printscreen / Youtube

Govorilo se takođe da je Tito bio navijač splitskog Hajduka.

"Navijači Crvene zvezde i Partizana smatraju me vašim navijačem, ali ja ne navijam ni za jedan klub", demantovao je to Tito u razgovoru s igračima Hajduka, čiju delegaciju je primio u proljeće 1962.

Devet godina kasnije, prilikom prijema delegacije 1971. u Belom dvoru, kapitan Splićana Dragan Holcer ponosno je rekao Titu:

"Hajduk je novi prvak države!"

"Znam. I čestitam. To je bio moj klub", ipak je tada priznao. "Bili ste i za vreme narodnooslobodilačke borbe najbolji tim."

"A mi smo osvojili Vaš kup", ubacio se kapiten Crvene zvezde Dragan Džajić, ponosno pokazavši prstom uvis.

"Da, znam. Vi imate najviše navijača ... I vama čestitam."