Kljajić na meču u Pireju
FK Partizan
Kljajić na meču u Pireju

FK Partizan

Kljajić na meču u Pireju, Foto: FK Partizan

Idilično je za Filipa Kljajića (29) počela 2020. godina. Ugovor sa Omija Ardijom i transfer u Japan označili su uspešan nastavak karijere talentovanog golmana stasalog u Partizanu sa iskustvom stečenim u Grčkoj. Međutim, pojava koronavirusa preko noći je promenila planove i ambicije, ne samo Kljajića već i Japanaca.

Jedna od zanimljivijih tema bila je održavanje Olimpijskih igara u Tokiju?

- Nisu odustajali do poslednjeg trenutka, a pošto se nisu jedini pitali moraju da se povinuju odluci MOK-a. Ogroman je ulog, milijarde evra su u pitanju! - raportira ekskluzivno za „Alo!“ Filip Kljajić.

Baklja je već upaljena u drevnoj Olimpiji?

- Planirali su spektakl u Fukušimi, ali pošto u Olimpiji nije bilo prisutnih iz preventivnih razloga i u Japanu je splasla euforija. Mislim da su u startu bili u raskoraku između želja i mogućnosti.

Ambasada svima na usluzi

U Japanu nema puno srpskih državljana, ali su pojedinci registrovani kao oboleli od koronavirusa? - Da, ali nije reč o ljudima koj i su na kopnu već članovima posade jahte „Dajmond Princes“. O tome se puno pisalo. Mislim da je sve pozitivno rešeno uz pomoć naše ambasade koja je svima na usluzi.

Sigurno ste bili zatečeni pojavom koronavirusa?

- Šok za sve, posebno za Evropljane koji su se zatekli u Japanu. Daleko smo od kuća i nije bilo svejedno. Do juče je registrovano 863 slučaja koronavirusa. Preminulo je 41 osoba. Međutim, situacija se iz dana u dan stabilizuje, bar prema vestima koje pratim na engleskom jeziku.

 

Kakva je trenutna situacija u klubu?

- Uobičajena, bez obzira što je šampionat prekinut. Najpre su rekli da se odlaže do 18. marta pa su prolongirali do 4. aprila. Klubovi su apriori odbili varijantu da se liga igra bez publike. Smatraju da takve utakmice nemaju nikakvog smisla, a ni planiranog profita – pojasnio je Kljajić.

Aktivnosti nisu zamrle?

- Redovno smo trenirali, igrali prijateljske utakmice bez publike i normalno funkcionisali. Nakon poslednje test utakmice imali smo pet slobodnih dana. Nastavili smo sa treninzima i odigravanjem mečeva zatvorenog tipa. Ostaje nam da radimo i čekamo nove informacije i preporuke.

Nije bilo nikakvih blokada, ograničenja?!

- Jedino su nas savetovali da se ne krećemo puno u zatovrenim prostorima kao što su tržni centri. Nisu nam zabranili već samo naglasili da vodimo računa.

Rekli bi da život ide uobičajenim tokom?

- Živim u Saitami, predgrađu Tokija do koga ima pola sata vožnje. Sve uobičajeno funkcioniše. Nijednog momenta nije bilo panike. Ljudi normalno rade, idu u prodavnice, sedi se u kafićima. Uopšte nije strašno ponajpre zbog poznate discipline karakteristična za Japance. U svakom objektu na ulazu je tečnost za dezinfekciju ruku, svi nose maske i poštuju propise.

U Saitami niste sami, saigrač je golgeter Nermin Haskić?

- Smešteni smo u istoj zgradi Nermin je dva sprata niže. Ništa se specijalno ne dešava. Izbegavamo šetnje i obilazak grada. Samo u našem kvartu. Sednemo, popijemo kafu i to je to. Oprez na prvom mestu.

Postoji li seta, ipak ste za fudbalera u neobičnoj situaciji?

- Raspoloženje mi se generalno nije promenilo. Jedino mi je krivo što je neprirodno velika pauza. Pošto u svakom zlu ima i nešto dobro. Lično mi odgovara prazan hod jer sam se provredio na pripremama i vraćam se iz povrede. Preskočio sam prvo kolo tako da imam vremena da se maksimalno spremim za iskušenja koja slede – zaključio je Kljajić.