Frenk Riberi
Profimedia
Frenk Riberi

Profimedia

Frenk Riberi, Foto: Profimedia

Kao i u fudbalu, nisu neobični transferi iz jedne religije u drugu. Neki su to učinili zbog supruga, neki zbog ličnih uverenja, ali mnogo je sportista koji su promenili veru.

Ovog puta predstavljamo vam fudbalere, mada ne treba zaboraviti ni atlete iz ostalih sportova. Možda najpoznatiji prelazak svih vremena jeste onaj koji je napravio Kasijus Klej, poznatiji kao Muhamed Ali. I Majk Tajson je prešao u islam, kao i fudbaler Robin van Persi...

Budisti su Baloteli, Bađo, Džordan, Vuds...

Pojedini sportisti su prešli u budizam. Tako, Majkl Džordan je zen budista, trener Fil Džekson takođe, a zanimljivo je da je i Italijan Mario Baloteli prihvatio ovu istočnjačku, pre bi se reklo, filozofiju nego religiju. Ne zaboravljamo ni Roberta Bađa, koga su zvali „mali Buda“. Budista je i golfer Tajger Vuds.

1. Žorž Vea (Liberija) hrišćanstvo-islam-hrišćanstvo

Žorž Vea (52), možda najbolji afrički fudbaler svih vremena, bio je protestant pre nego što je prešao u islam. Bio je musliman deset godina, a onda je odlučio da se vrati u hrišćanstvo. Objasnio je da je u jednom trenutku shvatio da su muslimani i hrišćani isti ljudi, pa se zato vratio izvornoj veri.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Žorž Vea

Profimedia

Žorž Vea, Foto: Profimedia

2. Frank Riberi (Francuska) hrišćanstvo-islam

Frank Riberi (36) rođen je kao katolik, međutim, Francuz je promenio veru prešavši u islam pod uticajem supruge Vahibe, koja je alžirskog porekla.

Ćosić mormon

Krešimir Ćosić (1948-1995), legenda jugoslovenske i hrvatske košarke, prešao je svojevremeno u mormone. On je boravio u američkoj državi Juta, gde se prvi put susreo s ovom verom. Nije mu dugo trebalo da postane mormon, a po povratku u Hrvatsku, želeo je da proširi mormonsku reč.

- Religija je moja lična stvar. Postao sam pravi vernik otkako sam prešao u islam. Postao sam jači, mentalno i fizički. Nisam se promenio kao osoba. Molim se pet puta dnevno i posle toga se osećam bolje - rekao je fudbaler Bajerna.

3. Erik Abidal (Francuska) hrišćanstvo-islam

Bivši levi bek Barselone (40) takođe je prešao u islam nakon što se oženio Hajet Kebir i sada se zapravo zove Bilal Erik Abidal. Musliman je od 2007, a Hajet je takođe Alžirka.

Erik Abidal

EPA/SALVATORE DI NOLFI

Erik Abidal, Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

- Sve je to prirodan proces. Nisam se promenio zbog supruge, već zbog dara koji mi se iznenada pojavio. Osećao sam se smirenim i to me je učinilo srećnim. Prihvatio sam islam svim srcem - rekao je Abidal.

Sportisti za koje možda niste znali da su pravoslavci

TENIS:

Ander Agasi

Pit Sampras

Dimitar Berbatov

ATLETIKA:

Hajle Gebreselasije

FUDBAL:

Andrej Ševčenko

Adrijan Mutu

Henrik Mhitarijan

KOŠARKA:

Janis Adetokunbo

HOKEJ:

Jevgenij Malkin

 4. Nikolas Anelka (Francuska) hrišćanstvo-islam

Nekadašnji golgeter Francuske (40) takođe je prešao u islam iz hrišćanstva. To se desilo 2004. godine, a bio je pod uticajem prijatelja iz detinjstva. Uzeo je ime Abdul Salam Bilal.

Njima je baš dosadno: Anelka i Riberi

Twiter

Anelka i Riberi, Foto: Twiter

- Imao sam 16 godina kada sam prešao u islam, ali taj čin nije promenio moj život. Živeo sam i živim po istim moralnim principima - želim da budem pravedan i da imam prave vrednosti. Divio sam se ljudima koji poste tokom Ramadana, pa sam to i ja radio. Shvatio sam da je ta religija za mene. Osetio sam tu konekciju sa Bogom, prosvetlio sam se. Islam je religija mira - rekao je Anelka.

PREPORUČUJEMO I OVO:

5. Đibril Sise (Francuska) islam-hrišćanstvo

Voli  leoparde:  Đibril  Sise

profimedia

 Đibril Sise, Foto: profimedia

Francuz (37), koji trenutno igra za Vičencu, bio je musliman do 2007. godine, kada je prešao u hrišćanstvo. Veruje se da je to uradio pod uticajem bivše supruge. Bila mu je frizerka i njih dvoje su se razveli posle sedam godina, ali je on ostao hrišćanin.