Andrea Bočeli
EPA/Zsolt Szigetvary
Andrea Bočeli

EPA/Zsolt Szigetvary

Andrea Bočeli, Foto: EPA/Zsolt Szigetvary

Andrea Bočeli je anđeoskim glasom zaveo svet, iako je malo poznato da je muzika u stvari njegova druga ljubav. Slavni italijanski tenor oduvek je najviše voleo fudbal. To se nije promenilo ni pošto je zbog te igre potpuno izgubio vid.

Bočeli je rođen kao slabovid, dijagnostikovan mu je glaukom, odnosno teško oštećenje očnog živca, ali je oslepeo u potpunosti kada je imao 12 godina. Na fudbalu sa drugovima bio je na golu kada ga je lopta snažno pogodila u oko, nakon čega je došlo do komplikacija. Imao je povredu mozga i uprkos naporima lekara ostao je slep. Njegova majka Edi otkrila je da je Andrea nakon toga utehu pronašao u muzici.

Uprkos svemu, nije zaboravio svoju prvu ljubav.

- Fudbal sam zavoleo kao dečak, kada sam u internatu slušao kultnu radio emisiju „Sve o fudbalu iz minuta u minut“. To je velika strast svih Italijana i ona čini da nikada ne odrasteš. Pomaže mi da ostanem dete čak i u ovim godinama - ispričao je nedavno 62-godišnji Bočeli, jedan od najvećih tenora u istoriji.

Andrea Bočeli

Profimedia

Andrea Bočeli, Foto: Profimedia

Oduvek je bio vatreni navijač Intera.

- Pokušao sam tu ljubav da prenesem i na svoja dva sina, Amosa i Matea, koji sa velikom strašću prate fudbal, dok ćerka Virdžinija nije veliki fan, možda i zbog toga što ima samo osam godina. Iskreno, poslednjih godina mi navijači Intera smo mnogo propatili, iako u timu ima nekoliko sjajnih pojedinaca. Romelu Lukaku pre svih, jer igra srcem, ali tu su i Alesandro Bastoni, Stefan de Fraj i novajlija Ašraf Hakimi.

Andrea Bočeli

Profimedia

Andrea Bočeli, Foto: Profimedia

Slavlje s Lesterom Ranijeriju u čast

Dve svoje najveće ljubavi spojio je u maju 2016. godine kada je pevao na proslavi titule Lestera u Premijer ligi. Uradio je to zbog zemljaka Klaudija Ranijerija, koji je tada predvodio „lisice“. - Bila mi je čast da mu na taj način izrazim divljenje za ono što je učinio. Potvrdio je da bajke postoje i ukazao na veliku životnu istinu - gde postoji volja ima i načina. Tražio sam od mog prijatelja Havijera Zanetija da me spoji sa Ranijerijem i ponudio sam da sa zadovoljstvom pevam na njihovom istorijskom slavlju. Bilo je to jedinstveno i vrlo prijatno iskustvo - ispričao je Bočeli.

Bočeli je uporedio fudbal i muziku i istakao da im je zajedničko to što je uvek cilj oduševiti publiku.

- Dele strast, to je u oba slučaja igra, gde uvek moraš igrati maksimalno dobro, gde se mnogo toga dešava, gde ima mnogo emocija... - istakao je Bočeli, koji sa velikom pažnjom uvek prati i reprezentaciju Italije.

Ronaldo ili Mesi?

I Andrea Bočeli dotakao se neizbežnog fudbalskog „pitanja svih pitanja“ poslednjih godina - ko je bolji, Kristijano Ronaldo ili Lionel Mesi. - Mislim da bi najbolji igrač današnjice bio nekakav balans između Ronalda i Mesija. Rekao bih da je Mesi neprevaziđen u tehnici, dok je Ronaldo bolji sportista.