Lukas Piazon
EPA/BAGUS INDAHONO
Lukas Piazon

EPA/BAGUS INDAHONO

Lukas Piazon, Foto: EPA/BAGUS INDAHONO

Kao bomba je te 2012. godine odjeknulo da je Lukas Pijazon, sad 27-godišnjak, pojačao Čelsi. Plavci su kao 18-godišnjaka platili pet miliona funti, a da su se ispunile razne klauzule, cena bi se duplirala, ali do toga ipak nije došlo, iako je delovalo da će Brazilac biti "novi Kaka". Takav nadimak su mu davali novinari u Brazilu i Engleskoj, ali ne da ga nije opravdao, nego nije pokazao ni delić onoga što se od njega očekivalo. Gotovo šokantno zvuči podatak da je Pijazon sve do danas bio igrač Čelsija, koji mu je konačno dao odrešene ruke i raskid ugovora, pa je Brazilacpre nekoliko dana potpisao za Bragu kao slobodan agent.

Pijazon je karijeru započeo u Кoritibi u kojoj je počeo da trenira još 2001. godine, kao sedmogodišnjak. Bio je najbolji strelac na svakom omladinskom turniru na kojem se pojavio. Zatim se 2007. preselio u susedni klub Atletiko Paranaense. Opet se proslavio, kad je Atletiko 2008. godine došao do finala Кupa Brazila za igrače mlađe od 15 godina, koji su na kraju izgubili u Sao Paulu, bili su veoma impresionirani njegovim nastupom i poslali su ponudu. Sa 14 godina, Pijazon je napustio porodicu i preselio se u Sao Paolo. Veoma brzo je počeo da privlači pažnju međunarodnih skauta kad je pomogao Sao Paolu kroz kvalifikacije za Premier kup. U avgustu 2009. godine, Sao Paolo je otputovao u Mančester na finale Premijer kupa. U grupnoj fazi, Pijazon je postigao gol u pobedi 3:0 nad Mančester Junajtedom. Već tad su ga u notes upisali svi skauti najvećih klubova, koji su pomno pratili njegov razvoj, a najuporniji i najbrži je bio Čelsi, koji ga je kaparisao kao sedamnaestogodišnjaka, a doveo i pre nego što je stigao da debituje za prvi tim Sao Paula.

A od Čelzija - 12 miliona evra

(Ne)igranje Lukasa Pijazona za Čelzi koštalo je klub u platama oko 12 miliona evra, jer gotovo na nijednoj pozjmici nije preuzimano plaćanje njegovih kompletnih primanja. Ako se zna da ga je Čelzi kupio za osam miliona, jasno je da je na njemu ukupno izgubio oko 20 miliona evra. Plus, na kraju sage je otišao u Bragu kao slobodan igrač, bez obeštećenja.

U Čelsiju su bili ubeđeni da su kupili igrača koji će narednu deceniju obeležiti sjajnim igrama u Premijer ligi, ali se ispostavilo da su "kupili mačku u džaku". Pijazon je od dolaska u Čelsi odigrao samo tri utakmice za Plavce, od kojih jednu jedinu u Premijer ligi.

Na Stamford Bridžu je najpre igrao u omladinskom pogonu, a onda je krajem 2012. godine, posle ulaska s klupe debitovao za prvu ekipu u ligaškoj pobedi nad Aston Villom (8:0) kad je asistirao Ramiresu za gol. Iako je ostavio dobar utisak u debiju, to mu je ostao jedini ligaški nastup za Čelsi, ispostavilo se da je konkurencija u timu bila prejaka za njega.

Zvanično i dalje igrač Čelsija trenutno je pozajmljen Bragi, koja je postala osmi klub u kom je Brazilac na pozajmici. Igrao je već kao pozajmljen igračza Kjevo, Fulam, Reding, Ajntraht, Vitese i Malagu.

Klub je Brazilca početkom 2013. godine poslao na pozajmicu u Malagu gde je imao solidnu minutažu i nagovestio da bi ipak mogao da ostavi dublji trag. Nastupio je u 11 utakmica u polusezoni, a onda je na leto otišao u Vitese gde je takođe bio standardan, čak je postigao 11 golova i upisao osam asistencija. To ipak nije bilo dovoljno da se vrati u Čelsi, pa je usledila pozajmica u Ajntraht. Ni u Frankfurtu nije bio loš, odigrao je 22 utakmice (11 kao starter), a postigao je i dva gola.

U Nemačkoj mu je bilo toliko lepo da je poželeo da pređe za stalno u Ajntraht, ali to se ipak nije desilo. Čelnici Čelsija su odlučili da je vreme da se navikava na engleski fudbal, pa je poslat na pozajmicu u Reding, koji je tad bio u Čempionšipu. Bio je standardan u Redingu, odigrao je 23 ligaška meča i postigao tri gola, a bio je ubeđen da će posle toga konačno dobiti pravu šansu u Čelsiju. To se međutim nije desilo.

Posle Redinga, Pijazon je otišao u Fulam i ponovo igrao u Čempionšipu. Opet je bio standardan i odigrao je 33 utakmice za klub pri čemu je postigao šest golova i asistirao za četiri. "Nagrađen" je još jednom sezonom u Fulamu. U toj sezoni je zbog povrede propustio veliki broj utakmica, ali je stigao da upiše 25 nastupa u svim takmičenja. Tad je izrazio želju za ostankom u Fulamu, ali želja mu se nije ispunila.

Čelsi ga u sezoni 2018/19 prvo nije slao na pozajmicu, ali mu nije dao ni minut na terenu do januara, kad ga je poslao u Kjevo. Ali, ni tamo nije bilo mnogo bolje. Odigrao je samo četiri utakmice za polusezonu. U avgustu 2019. godine je završio u Rio Aveu, ponovo kao pozajmljen igrač. U 24 meča za portugalski klub postigao je četiri gola i upisao dve asistencije. I ove sezone je igrao za Rio Ave. U 12 nastupa u svim takmičenjima postigao je dva gola i zabeležio jednu asistenciju. Delovalo je da će ostati na pozajmici u klubu do kraja sezone, ali onda je kao grom iz vedra neba odjeknula vest da je dobio raskid ugovora sa Čelzijem, što je ekspresno iskoristila Braga i dovela ga u klub. Pijazon je potpisao četvorogodišnji ugovor sa čelnicima Brage uz nadu da će konačno pokazati makar deo talenta koji ga je krasio dok je bio u mlađim kategorijama.

PROČITAJTE JOŠ: