Mesi, Alba, Barselona
AP/Joan Monfort
Leo Mesi

AP

Leo Mesi, Foto: AP

Fudbaleri su dobrovoljno pristali na smanjenje plate za 70 posto krajem marta, vanredno stanje u Španiji je objavljeno 14. marta i ublažava se u fazama.

Barselona počinje da razmatra dugoročne efekte krize nastale pandemijom prema oglašivačima i sponzorima i da će televizijski ugovori naredne sezone biti odraz poremećaja koji su osetile audio-vizuelne kompanije tokom ove sezone.

Katalonski list "La Vanguardia" otkrio je nedavno da je klub već sačinio dve moguće mape puta tokom narednih 10 meseci u skladu sa razvojem stvari ili na neki drugi način. Po jednom scenariju stadion se ponovo otvara u novembru. Drugi scenario, koji se sada smatra verovatnijim, značio je da bi klub držao vrata Nou Kampa zatvorena do februara 2021. godine.

Neki komentatori bliski katalonskom klubu nagađaju da bi takva kašnjenja u ponovnom otvaranju terena, klupskih prodavnica i muzeja, kao i pad prihoda od sponzora i budućih televizijskih poslova, značila manji budžet za sledeću sezonu s manjkom od čak 200 miliona evra projektovanog prihoda.

Takav pad - sa milijarde evra na 800 miliona evra ne bi mogao da se održi sa platama koje trenutno prelaze 600 miliona.

Na početku sezone, La Liga je objavila ograničenja plata za svaki klub u skladu sa njihovim primanjima. Barselona je bila najveća. Omogućeno im je zarada od 671 milion evra.

Barselona može sebi da priušti takvu potrošnju plata sve vreme dok su im prihodi toliko visoki. Njihov projektovani prihod za ovu sezonu, koji je najavljen prošlog septembra, bio je preko milijardu evra. Sve izvensije će pasti ispod te brojke. Oni su ionako zaostali jer su planirali prodaju igrača i borili se za to, ali produženo odlaganje fudbala znači da će propustiti još veću količinu.

Ako je sledeće sezone budžet bliži 800 milion EUR od milijardu evra, slede smanjivanja plata i odlaci. Neke procene kažu da će smanjenja plata najavljena prošlog meseca uštedeti klubu samo oko 30 miliona evra.

Igrači Barselone svesni su neizbežnosti daljih razgovora. Mada bi fudbaleri mogli da sačekaju i vide kako napreduje pokušaj ponovnog pokretanja sezone. Sezona La Lige bi trebalo da krene ponovo 12. juna. 

Sledećeg ponedeljka, kada Ministarstvo zdravlja pokrene napred, svi igrači će biti testirani na koronavirus i mogu započeti trening samostalno pre nego što se uvežbavaju u malim grupama, a zatim kao jedinica.