Rodić i Ibrahimović
Profimedia
Zlatan Ibrahimović

EPA/Paul Buck

Zlatan Ibrahimović, Foto: EPA/Paul Buck

Trebalo je to da bude uobičajen dan za Vladimira Rodića (26). Otišao je u sporski centar, kad tamo... Glavom i bradom gazda kluba i proslavljeni as Zlatan Ibrahimović!

Fudbaler Hamarbija, rođeni Beograđanin, u ekskluzivnom razgovoru za „Alo!“ poručuje da je bio zabezeknut prizorom na terenu pored „Tele2 arene“ u Stokholmu.

- Niko nije spominjao Ibrahimovićev dolazak, ponajmanje dolazak na trening. A pojavio se u sportskoj opremi. Stajao sam i gledao. Čudo. I drugi su se krstili. Bog na nebu, Ibra na zemlji! Tako i izgleda, bogovski, bez obzira na godine (38) i činjenicu da možda više nema ni motiv da igra. Ako se neko dokazao, to je Ibrakadabra. Nisam ni znao da je u Švedskoj - priča Rodić.

Crnogorci ćute od 2016.

Svojevremeno ste odigrali pet mečeva za Crnu Goru?

- I tu je bio kraj. Ne zovu me od 2016! Odlično sam igrao u Malmeu, slabije u Turskoj, onda sam se preporodio u Danskoj i sada u Hamarbiju. Moje je da ćutim, treniram i nastavim da se dokazujem. Ako budem potreban, tu sam.

 Pravo iz automobila na teren?

- Svi smo bili u trenerkama. To je naređenje. Presvučemo se kod kuće, pa u centar. Ibra je to očigledno znao. Jasno je da ima nameru da ostane u formi. Na vreme je napustio Italiju, gde je bilo glavno žarište. Porodica je u Stokholmu, a on kao čovek koji je navikao na dril i treninge nije mogao bez fudbala. Hamarbi je sada njegov klub, pa je donekle i logično da nam se pridružio. Bio bi veliko pojačanje i za Evropu (smeh) - smeje se bivši krilni vezista Rada.

Kažu da je preke naravi?

- Bože, kad se setim šta sam sve čitao o tom čoveku. Apsolutno ništa nije istina, osim da je svetska zvezda i maksimalan profesionalac. Smešne su priče da je arogantan. Normalan je, prirodan, bez usiljenih poteza... A veliki majstor fudbala. Nekoliko puta mi se obratio na srpskom, pošto zna da sam Beograđanin, ali verujte, nisam ni pomišljao da ga smaram i ulazim u dublje priče. Možda će biti prilike. Zasada imam privilegiju da sa njim treniram i upijam svaki potez, pokret, stav...

Retko se viđam sa Budom

Srbija ima samo tebe i golmana Janoševića iz AIK-a u švedskoj eliti?

- Šveđani ne praktikuju velike transfere. Opredelili su se da ulažu u svoju decu. Sa Budom sam se sreo nekoliko puta, sada smo malo blokirani, ali biće vremena za druženje. Imam stan u centru predivnog Stokholma i treba mi samo pet minuta do sportskog centra Hamarbija, a i njegova porodica je blizu.

Kada na njega oštrije startuju na terenu, majstor tekvondoa odmah uzvrati?

- Gledao sam ga od prvog minuta i pitao se šta će uraditi, kako reagovati. Mislio sam da će trenirati sa 20 odsto snage i tako ubijati vreme. Kroz duel igru shvatio sam njegovu veličinu. Ulazi sa 100 odsto i tako želi da mu se uzvrati. Nije došao da paradira već da se priprema kao i svi ostali. Svaki savet koji podeli je na mestu. Bez popusta, mrkog pogleda, bilo kakvog komentara. Ćuti i radi kao i svi ostali. Doduše, u specifičnim uslovima jer, recimo, u teretanu može samo po pet igrača.

Videli ste se i sutradan?

- Ne. Imali smo samo trkački trening. Možda je znao, pa zato nije došao (smeh)... Imali smo i fotografisanje pred novu sezonu kako bismo podigli adrenalin kod vernih navijača. Kažu da će šampionat početi između 1. juna i 1. jula. Čujem kakva je situacija u Srbiji, pošto sam u stalnom kontaktu sa devojkom koja je u Beogradu. Šveđani su liberalniji. Filozofija im je da čuvaju ekonomiju gradeći kolektivni imunitet.

Možda se Zlatan negde opušta?

- Ili snima video-klipove (smeh)... Ima neko interno takmičenje sa Pogbom, voli da se opusti pecajući. I ranije sam pratio šta radi i razmišljao o mogućnosti da ga upoznam, a eto, sada smo klupski drugovi.

Hamarbi je napustio Nikola Đurđić?

- Sjajan čovek i fudbaler. Želim mu puno sreće u Kini. Doveli smo Brazilca Paulinja iz Hakena kao zamenu. To je jedino pojačanje. Odluka rukovodstva je da se ne gomila kadar i da se prilika da igračima koji su izborili plasman u Evropu. Bili smo blizu titule, ali i Liga Evrope je veliki uspeh. Bićemo još bolji ako popravimo defanzivu. Ibrahimović sigurno računa na upliv novca iz evrotakmičenja. Pa nije iz razonode kupio toliko akcija Hamarbija - zaključio je Rodić razgovor za „Alo!“.

Glup potez fanova Malmea

Poznato je da Ibrahimovića u Malmeu ne vole kao pre?

- Neverovatno je kako se ponašaju i šta su uradili sa njegovom bistom. Glupost, ali takvih ljudi svuda ima. Proslavio je Malme, a oni tako. U inat treba napraviti novu statuu i postaviti je ispred „Tele2 arene“ u Stokholmu - rezigniran je Rodić.