Premijer liga
EPA-EFE/PETER POWELL
Premijer liga

EPA-EFE/PETER POWELL

Premijer liga, Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Najbogatiji klubovi Evrope žele da naprave svoju Superligu, svoj potpis na projekat stavili su: Real Madrid, Totenhem, Mančester Junajted, Liverpul, Barselona, Arsenal, Atletiko Madrid, Milan, Juventus, Inter i Čelzi. Neki navode i Mančester Siti.

Klubovi iz "liga petice" su za, ali njihovi matični savezi i lige - protiv.

Čelni čovek Primere Havijer Tebas nazvao je na društvenim mrežama tvorce Superlige "guruima iz podzemlja":

- Konačno su se javili gurui iz podzemlja sa svojim Pauer point prezentacijama iz podzemlja u pet sati ujutru. Oni su opijeni sebičnošću i nedostatkom solidarnosti. UEFA, Primera i ostale evropske lige se spremaju da oštro odgovore na sve što se dešava.

Premijer liga je u saopštenju oštro osudila pokušaj stvaranja Superlige:

- Navijači svih klubova u Engleskoj i širom Evrope imaju san da njihovi timovi igraju protiv najboljih. Verujemo da bi koncept evropske Superlige uništio taj san. Premijer liga je ponosna što gaji kompetitivan fudbal i takmičenje koje je pomerilo granice. Naš uspeh je doveo do toga ima jak finansijski doprinos u našoj nacionalnoj fudbalskoj piramidi. Evropska Superliga bi srušila sve što smo gradili, od igre do nepopravljive štete koju bi nanelo budućim prijektima Premijer lige i svojih klubova, kao i svih koji zavise od fudbalske solidarnosti. Radićemo na rešenju sa svim članovima naše porodice, u domovini i sa strane, da zadržimo integritet.

Slično misle i u Bundesligi:

- Nemački Savez odbija da prihvati koncept Superlige! Finansijski interest najjačih klubova Engleske, Italije i Španije ne vodi ka nečemu dobrom, jer bi dovelo do urušavanja evropskog fudbala. Napravilo bi nepopravljivu štetu nacionalnim prvenstvima i svemu za šta se zalaže UEFA. Zbog toga izražavamo podršku za UEFA.

Francuski Savez i Liga 1.

- Hegemonija sna o oligarhiji bi dovela do nestanka evropskog fudbalskog sistema koja bi uništila razvoj igre na evropskom fudbalskom kontinentu. S rušenjem ovog balansa projekat Superlige bi postavio sistem baziran na fiansijskim mehanizmima, a ne sportskim Zbog toga Savez Francuske i Liga 1 podseća na značaj nacionalnih prvenstava u sistemu razvoja fudbala. U Francuskoj postoje sistemi solidarnosti u profesionalnom fudbalu, kao i amaterskom.

PROČITAJTE JOŠ: