Radomir Antić i Hesus Hil
Profimedia

Radomir Antić se kao niko pre njega, a niko to nije uspeo ni posle, upisao u istoriju španskog fudbala kao trener sva tri velikana. Uz tu slavu, međutim, išao je i teret borbe protiv vetrenjača.

Srbin Rade je najviše prkosa pokazao u Atletiku. Tamo se najduže zadržao (skoro pet godina, u tri mandata), a i za pretpostavljenog je imao najvećeg „bandita“. Hezus Hil (umro s proleća 2004) do dolaska Antića na „Kalderon“ menjao je trenera kako mu se ćefne, za svojih 16 godina vladavine ukupno 23. A onda je, što bismo mi rekli, udario na tvrdo.

Antić za Hila, kontroverznog biznismena kome ni zatvorski dani nisu bili strani, nikad nije govorio ružno, ali je i te kako umeo da mu se suprotstavi. Argumentima. Jasno i glasno. Čak i u pola rečenice, kao kad mu je gazda objašnjavao da nije njegova krivica što smenjuje trenere, već njihova.

Užički stadion "Radomir Antić"

U Užicu je pokrenuta inicijativa da se Gradski stadion, ili kako ga navijači zovu „Begluk“, nazove po Radomiru Antiću. Sasvim opravdano, jer je čuveni stručnjak započeo igračku karijeru u gradu na Đetinji. Dres Slobode nosio je samo jednu, svoju prvu sezonu u seniorskoj konkurenciji (1967/68), ali nikad nije krio da je to njegov klub, a Užice njegov grad, u koji se, podsećamo, doselio s roditeljima iz rodnog Žitišta kad je imao šest godina

 

Čitulja Partizana: „Bićeš vazda s nama"

Porodica, rodbina, prijatelji, poštovaoci dela Radomira Antića opraštaju se od svetski priznatog, a našeg, fudbalskog stručnjaka i putem čitulja u novinama. „Obavijeni smo tugom. Napustio nas je veliki, beskrajno odani partizanovac, pripadnik fudbalskog Olimpa, strastveni fudbalski erudita, rodoljub, čovekoljubac. Tvoj osmeh i stvaralačka energija su neugasivi. Bićeš vazda s nama. Počivaj u miru“, piše u čitulji Partizana objavljenoj u „Večernjim novostima“.

 

Večni počinak u svojoj Srbiji

Radomirova porodica - Vera, Ana i Dušan - obavestili su javnost u čitulji da će ispraćaj njihovog voljenog supruga i oca biti upriličen u Srbiji kad se za to budu stekli uslovi. Naravno, sada je to nemoguće usred pandemije koronavirusa.

 

Aplauz kraj Đetinje

Užičani nastavljaju da odaju poslednju počast Radomiru Antiću. Krenuli su u utorak paljenjem sveća i upisivanjem u knjigu žalosti ispred Skupštine grada, pa bi istog dana uveče s terasa i prozora svojih domova aplaudirali u slavu svog preminulog ambasadora u svetu. Grad na Đetinji je preksinoć u 20 časova grmeo od dlanova.

- Predsedniče, nisam došao u Atletiko zato što verujem tebi, nego zato što verujem u sebe - naglasio mu je Antić.
Da nije angažovao još jednog za kratku upotrebu, već trenera pobednika, predsedniku je bilo jasno odmah tog leta, 1995. Antić nije uspeo da dovede Roberta Prosinečkog (prešao iz Reala u Barsu), pa je izabrao Milinka Pantića. Hil se bunio:
- Želiš da dovedeš svoje prijatelje, kao i svi drugi.

Ramon Mendoza

EPA

Ramon Mendoza, Foto: EPA

Antić je, dabome, bio kao zapeta puška:

- Ako ne želite da ga platite, odbijte mi od plate. A kad je video njegov prvi gol iz slobodnog udarca, rekao je: „Prokletstvo, kakav igrač.“
Po osvajanju titule 1996. Mister je želeo da bude u timu Brazilca Ronalda, međutim, Hil ga je odbio. Kasnije je priznao, kako je svedočio Rade, da mu je to bila najveća greška u životu.

I Ramon Mendoza, pre Hila, ogrešio se o Radomira Antića. Tadašnji predsednik Reala (preminuo 2001) smenio je Srbina usred sezone 1991/92. samo da bi Leo Benkaher preuzeo tim. Džaba što je Real bio prvi na tabeli! S Holanđaninom na klupi na kraju nije bio prvi. Mendoza se pokajao, džaba...

S Gašparom ruku pod ruku

U trećem velikanu Antić nije imao problema s predsednikom Đoanom Gašparom. Štaviše, na kraju sezone 2002/03. podelili su sudbinu - odlazak s „Kamp noua“. - Tih šest meseci u Barseloni za mene je bilo šest godina. Četiri kandidata za predsednika, svaki dan se pričalo o predstojećim izborima - objasnio je Antić šta je proživeo u Kataloniji, gde je došao posle oteranog Van Gala. Antić je ipak spasao sezonu (plasman u Kup UEFA), ali Gašpar je izgubio od Laporte... „Oduševljeni smo vama, ali, znate, novi predsednik, novi trener“, rekli su mu na rastanku.

- Jadni Ramon, nek počiva u miru, rekao mi je jednom prilikom da je njegova najveća greška bila to što me je oterao. Ponudio mi je da budem direktor i napomenuo: „Niko nije odbio ponudu od mene.“ A ja sam mu na to odgovorio: „Naravno, jer nikad niste imali Srbina ispred sebe“ - istakao je svojevremeno Antić.

Eto, takav je bio Srbin Rade među španskim "banditima".