Fudbalska reprezentacija Srbije
Alo/Marko Metlaš
Fudbalska reprezentacija Srbije

Alo/Marko Metlaš

Fudbalska reprezentacija Srbije, Foto: Alo/Marko Metlaš

Čekajući zvaničnu odluku UEFA o terminu doigravanja Lige nacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. (pomereno u 2021), Srbiji je iz Norveške stigla vest da možda neće morati da gostuje u toj zemlji u polufinalu baraža!

Naime, ministarstvo pravde Norveške iznelo je predlog novog privremenog zakona kojim se zabranjuje ulazak stranaca u tu državu sve do kraja ove godine, pa ako zakon bude usvojen, naša fudbalska reprezentacija neće moći da otputuje na duel "vikinzima" u polufinalu plej-ofa za EP. Naravno, pod uslovom da UEFA odluči da se završne bitke u Ligi nacija, prethodno zakazane za mart 2020, pa odložene zbog koronavirusa, održe u jednom od jesenjih meseci. Podsećamo, Fudbalski savez Srbije nedavno je glasao za treću varijantu koja je ponuđena iz Niona, odnosno da se i polufinale i finale baraža odigraju u novembru (prva je bila septembar-oktobar, a druga oktobar-novembar).

Objavljujući predlog zakona, ministarka pravde Monika Meland je istakla da bi on trebalo da važi i za sportiste, a što bi dovelo u rizik održavanje utakmice između "vikinga" i naših "orlova", kao i EP u rukometu za žene, čiji je Norveška suorganizator s Danskom.

- Ako počnemo da izuzimamo pojedinačne događaje, to bi moglo biti zbunjujuće. Neću da nagađam, ovo je plan koji imamo - rekla je ministarka na pitanje da bi li sportisti mogli biti izuzeti u sprovođenju zakona ukoliko se on usvoji u parlamentu.
Espen Nakstad, pomoćnik direktora direkcije za zdravlje, bio je čak direktniji u odgovoru na isto pitanje:

- Ne. Svi moraju da poštuju pravila.

Tadić, Mitrović i društvo, dakle, možda neće morati u Norveškoj da jure pobedu protiv Halanda i ekipe, pobedu vrednu finala baraža na našoj "Marakani". A odakle će krenuti ka toliko željenom i dve decenije čekanom plasmanu na EURO, putokaz je u rukama UEFA i norveškog parlamenta...

Rim, Bilbao i Amsterdam nisu dali zeleno svetlo

UEFA još nije dobila saglasnost svih 12 gradova domaćina EP 2020. o spremnosti da organizuje utakmice šampionata odloženog za narednu godinu, pa je sastanak svog izvršnog odbora zakazanog za 27. maj pomerila na 17. jun. Navodno, proces ometaju Rim, Bilbao i Amsterdam, zbog kojih u Nionu ne mogu da odobre novi raspored mečeva i ponovo organizuju prodaju ulaznica.

- Ideja je ista, da se turnir održi u 12 gradova, ali spremni smo da prvenstvo bude odigrano i u deset, devet ili osam. Zasad, imamo potvrdu od devet gradova - rekao je Aleksander Čeferin, predsednik UEFA.

Pored pomenutih gradova, domaćini EP ovog juna i jula trebalo je da budu i London, Minhen, Baku, Sankt Peterburg, Budimpešta, Bukurešt, Dablin, Kopenhagen i Glazgov.