Akademija fudbala u Bačkoj Topoli
Dejan Briza
Akademija fudbala u Bačkoj Topoli

Dejan Briza

Akademija fudbala u Bačkoj Topoli, Foto: Dejan Briza

Osmi je kilometar pred Malim Beogradom. I 158. od velikog, glavnog grada. Tu smo. Skrećemo sa starog puta za Suboticu, zvanog Allée des Colverts zbog brojnih jezera koja ga okružuju. Prelazimo najdužu vojvođansku reku, koja baš tu, ta čuvena Krivaja, drži pravac. Tu smo, u domu Topolskog sportskog kluba.

PROČITAJTE JOŠ:

TSC, kako mu je ponovo ime, vraćeno 2013. na proslavi stotog rođendana, dočekao nas je kao neporaženi debitant u Superligi. Tada i kao senzacionalni kolovođa državnog prvenstva, a svakako kao lider - to je i dalje - u raskoši doma koji se još blistavije sjajio na oktobarskom suncu. Topolčani su u međuvremenu, u Surdulici, izgubili oreol nepobedivosti, započet prošle jeseni. Ali, sigurni smo, ostali su staloženi i posle tog poraza od Radnika. Uvereni da su i dalje na pravom putu i da to Srbija ceni. 

Pet i po hektara, 70 zaposlenih

Akademija TSC-a je biser usred nekadašnjeg Panonskog mora. Svaki pedalj od tih 5,5 hektara puni oči sjajem.

- Imamo četiri terena, s prirodnom travom, hibridni i dva veštačka, od kojih je jedan pokriven. Pripremamo još jedan veštački manjih dimenzija - upoznaje nas Palađi s kompleksom u kojem zaposlenje ima 70 ljudi, računajući i prvi tim i upravu kluba.

A unutra, u zgradi vojvođanskog stila, svega na volju: sobe za smeštaj dece i odmor prvotimaca, kuhinja, kafić, teretana, prostor za slobodno vreme, naravno, svlačionice za sve kategorije kluba...

 - Mnogo smo radili na marketingu i pridobili simpatizere kluba. Masovnost je pogotovo iskazana kroz mališane. Dolaze nam i dečaci i devojčice. U Akademiji TSC-a smešteno je 32 dece, a trenira 11 selekcija. Tu je i stotinu dece koja nisu još registrovana, to su oni najmlađi. Imamo i 40 devojčica. Ovde ima života - dočekuje nas u prelepom sportskom centru Sabolč Palađi, generalni direktor kluba.

U akademiji, veli nam domaćin, radi i prvi tim pod komandom Zoltana Saba. Tu radi, a širom Srbije oduševljava fudbalske poklonike.
- Prvih četiri-pet kola nas nisu shvatili baš ozbiljno, a sada nas smatraju ozbiljnim klubom s ozbiljnom ekipom, koja nije slučajno tu gde jeste. A mi i dalje živimo naš život, iz utakmice u utakmicu. Nismo poleteli ni kad smo, eto, vezali godinu bez poraza u prvenstvu. Da li je bilo 39 ili 40 utakmica u nizu, nismo mi brojali.

Svlačionice unutar Akademije

Dejan Briza

Svlačionice unutar Akademije, Foto: Dejan Briza

Sad se broje ciljevi. Kako se koji obriše, drugi, viši od prethodnog, zapiše se... 

Tadić i Žigić - ponos grada i kluba

Kad su u rodnom gradu, u posetu TSC-u obavezno dođu Dušan Tadić i Nikola Žigić, najpoznatiji izdanci topolskog kluba.

- Klincima mnogo znači kad se pojave, a znači i nama. Pravi su primer mladim igračima, postigli su mnogo toga u fudbalu, nadam se da će Dušan i dalje, a jako su pozitivni ljudi. Ceo grad i ova deca su veoma ponosni na Tadića i Žigića.

- Najpre smo želeli da izborimo opstanak u ligi, ali kako smo marljivo skupljali bodove, sad nam je cilj plej-of. Realan cilj. Ako ga ostvarimo, a verujemo u to, imaćemo još sedam utakmica sa jakim ekipama. Bićemo rasterećeniji i moći ćemo da prikažemo još bolje igre. Pa i da maštamo o Evropi, zašto da ne? Zvezdi i Partizanu želim sve najbolje ove jeseni na međunarodnoj sceni, da beleže dobre rezultate da bi svima nama u Srbiji bilo bolje. Da imamo još više mesta u Evropi, a što daje draž borbi u prvenstvu i, ponavljam, nama postavlja sledeći cilj.

TSC postoji od 1913. Kroz dugu i burnu istoriju menjao je ime, posle osam decenija života prestao je da radi (takmičile su se samo mlađe kategorije), da bi dve godine potom oživeo. I sad kao superligaš čeka 110. rođendan. A poklon - Evropa. Moglo bi da bude...
- Nismo vezani za datum. Kad bude... Nismo ni prošle sezone zacrtali sebi plasman u Superligu, a evo nas. Iskoristili smo ukazanu priliku. I idemo u susret budućim izazovima. I zašto ne bismo mogli da uradimo nešto kao Lester? Bez obzira na to što Bačka Topola nije velika sredina, zašto ne bismo mogli da budemo konkurenti? Na terenu se sve vidi. Lester je imao i sreće i skockanu ekipu da osvoji titulu u Engleskoj. A mi ovde u Srbiji želimo da se takmičimo. Videli ste, Vojvodina, Čukarički, Partizan, pokazali smo da možemo da igramo sa svima.

Polaznici Akademije takmiče se i u igricama

Dejan Briza

Polaznici Akademije takmiče se i u igricama, Foto: Dejan Briza

Dobar glas se daleko čuje, pa se već zna da u Bačkoj Topoli ima igrača i za veće sredine. 

Raste panonska lepotica

U centru Bačke Topole raste stadion kojim će, kao i akademijom, grad i klub moći da se ponose.

- Plan je da bude završen krajem sledeće godine. Imaće 4.000 mesta, što znači da će međunarodne utakmice moći da se odigravaju do određenog nivoa, odnosno nekoliko kola kvalifikacija. Naša želja je pre svega bila da imamo stadiončić koji će u prvenstvu uvek biti pun - priča Palađi. U okviru stadiona TSC-a biće hotel, spa centar…

- Verovatno će doći vreme da požele da odu, ali zasad ne moraju. Niti je nama teško da ih zadržimo jer ovde imaju fenomenalne uslove. Ovde se osećaju sigurnim. Naravno, jednog dana ćemo poželeti i mi kao klub da prosleđujemo igrače većima od sebe, prosto kao rezultat našeg rada. Dotad, bitno je i da formiramo našu dečicu, da stasaju, da svake godine, a brzo će doći to vreme, uveren sam, izbacimo po dva-tri momka za prvi tim. Pa još ako bi bili iz ovih krajeva, prava stvar - ističe Sabolč Palađi.

Zbore pravo, zaista, kraj Krivaje.

 

 

 

BONUS VIDEO

Nikola Kalinić i Fenerbahče dočekani zvižducima!