VELEOBRT I NOVO PONIŽENJE ZA RUSE! Fudbaleri će smeti da igraju na Mondijalu, ali u sramnim dresovima! A to je samo prvi uslov! Može li ponosna nacija pristati?

Postavlja se pitanje ima li smisla bez svojih obeležja i nastupati.

Rusija, fudbalska reprezentacija
Rusija, fudbalska reprezentacija, Foto: AP/Petros Karadjias

Nizak udarac za Rusiju, ponovo! Svetska anti-doping agencija na četiri godine zabranila je učešće ruskim sportistima na svim velikim takmičenjima, te oni neće moći da igraju Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. Međutim, došlo je do preokreta.

Ruski fudbalski reprezentativci će moći da igraju u Kataru ukoliko se plasiraju, ali ne pod imenom Rusija i u dresovima tog nacionalnog tima, odnosno igrali bi u neutralnim dresovima, bez oznaka zemlje iz koje dolaze.

Ako prođu kvalifikacije, neće biti ni ruske himne, rečeno je iz VADA:

"Ako se Rusija i kvalifikuje, neće smeti da nastupi pod tim imenom već je postavljen mehanizam prema kojemu može podneti zahtev za nastup na neutralnoj osnovi", izjavio je predsednik VADA Komisije za žalbe Džonatan Tejlor.

Rusija, fudbalska reprezentacija
Rusija, fudbalska reprezentacija, Foto: EPA/Katia Christodoulou

Ni Svetskoj fudbalskoj federaciji nije u potpunosti jasno kako će funkcionisati stvar sa fudbalerima Rusije.

"FIFA je dobila dopis o odluci Izvršnog komiteta WADA i trenutno smo u kontaktu kako bi razjasnili kako će ova odluka uticati na fudbal", poručili su iz FIFA za ruske medije.

Još jedna situacija je neverovatna, na granici sa fascinantnom. Ruskoj fudbalskoj reprezentaciji neće biti zabranjeno da učestvuje na predstojećem Evropskom prvenstvu u fudbalu jer, nekim čudom, VADA ne prepoznaje evropsku kuću fudbala, UEFA, kao "organizaciju koja vodi velika takmičenja", pa se na njena nadmetanja suspenzija ne odnosi.

Povezane vesti

UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi