Zvezdan Terzić
Alo/Marko Meltaš
Zvezdan Terzić

FK Crvena zvezda

Zvezdan Terzić, Foto: FK Crvena zvezda

Saopštenje kluba prenosimo u celosti:

U 2020. godini smo ostvarili fenomenalne sportske i finansijske rezultate, ali važan segment našeg delovanja odnosi se i na društvenu odgovornost gde smo nizom postupaka tokom čitave godine, još jednom pokazali na delu naš odnos prema društvu.

Dve akcije koje su posebno oduševile čitavu Srbiju i pružile pravi primer drugima su - "Od Zvezde s ljubavlju" i "Od rođenja mog", urađene u saradnji sa našim eskluzivnim beting partnerom "Mocart Sportom".

Akcija "Od Zvezde s ljubavlju" bila je potpuno nesvakidašnja, ne u okviru naše države, već i na svetu, jer nije bilo slučajeva da igrači lično idu i nose pakete pomoći penzionerima. Mi smo, s druge strane, u potpunosti obradovali članove našeg kluba koji imaju više od 65 godina, pa smo im uz pakete pomoći donosili i osmehe i radost. Prešli smo 3410 kilometara, stigli na 296 adresa u 28 gradova Srbije i Republike Srpske, sve to u trajanju od mesec dana. Nosili su pakete Milan Borjan, Mirko Ivanić, El Fardu Ben, Njegoš Petrović, Veljko Nikolić, kao i još brojni prvotimci, ali i naše mlade snage koje su u rodnim gradovima posećivale meštane zaljubljene u crveno-belu boju. Naravno, akcija je proširena i na Republiku Srpsku, čime smo pokazali da vodimo računa i o Zvezdašima sa druge strane Drine.

Akcija "Od rođenja mog" u kojoj su predstavnici Crvene zvezde nosili paketiće bebama rođenim 2020. godine koji su učlanjeni u naš klub, potpuno je oduševila čitavu javnost. Za trinaest dana pređeno je 4288 kilometara, posećeno je 40 gradova i pokucano je na 163 adrese, gde smo odlično ugošćeni i sa osmehom dočekani. Pored predstavnika kluba i Deda Mraza, koji su svakodnevno obilazili mališane, akciji su se sa zadovoljstvom odazvali i tada bivši, u ovom trenutku sadašnji igrač našeg kluba Slavoljub Srnić, koji je uz Crvenu zvezdu od malih nogu. Pored njega bebe su svojom posetom obradovali i Mirko Ivanić, Strahinja Eraković, ali i glumci i dobro poznati zvezdaši Viktor Savić i Aleksandar Radojičić.

Zavidnu odgovornost smo pokazali za vreme kada je "lopta prestala da se kotrlja" i u jeku pandemije korona virusa. Osim akcije "Od Zvezde s ljubavlju", donirali smo i četiri hiljade testova za koronu Infektivnoj klinici u Beogradu koje je lično predao Milan Borjan. Takođe, u saradnji sa kompanijom "Mocart Sport" održan je i onlajn turnir u fudbalskoj simulaciji "FIFA 20", gde je prikupljeno 1.400.000 dinara, a ček je Infektivnoj klinici predao Veljko Nikolić.

Sezonske karte podeljene su medicinarima koji su bili i još uvek su veliki heroji u borbi sa korona virusom. Radnicima Hitne pomoći, KBC Zvezdare, Instituta za ortopediju Banjica, Zemunske bolnice i Opšte bolnice Pančevo podelili smo sezonske ulaznice kao znak zahvalnosti. Sezonske ulaznice smo podelili i osobama sa invaliditetom, kao i ratnim invalidima.

Ugostili smo u našem muzeju i kineske i ruske medicinske stručnjake, te im pokazali veliku zahvalnost za sve ono što su uradili za srpski narod tokom pandemije korona virusa.

Prvotimci našeg kluba su učinili da mališanima iz Republike Srpske maksimalno olakšaju učenje od kuće, pa su im držali časove putem aplikacije "Zum". U septembru je održana i standardna akcija "Crveno-bela krv" gde smo skupili 29 jedinica krvi, kao i "Čep za hendikep", gde smo u tri preseka napunili 42 kutije.

Bili smo i u humanoj misiji u Kragujevcu i posetili Društvo za cerebralnu i dečju paralizu "Ana Antonijević" i tom prilikom im doneli prigodne poklone u vidu materijalnih stvari i namirnica. Takođe, u Kragujevcu smo posetili i najbrojniju zvezdašku porodicu - Filiće, i odneli im adekvatne poklone.

Dejan Stanković i Milan Borjan su 8. marta, na Dan žena, posetili Sigurnu kuću i time im ulepšali praznik, a u saradnji sa našim eksluzivnim beting partnerom "Mocart Sportom" donirana je i veš mašina.

Žrtvama poplava iz Arilja koje su se zadesile u junu, Milan Borjan je u ime svih saigrača i celog fudbalskog kluba, odneo adekvatne poklone u vidu - četiri francuska ležaja, pet kreveta za decu, ali i posteljina i jatuka.

Novac od ulaznica za 75. rođendan Crvene zvezde i proslavu titule doniran je Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj kako bi se skupila sredstva za holter krvnog pritiska. Ostatak novca usmeren je manastiru Ceranjska reka na Kosovu i Metohiji.

Takođe, na utakmici Omladinske Lige šampiona u kojoj smo odmerili snage s Midtjilendom na stadionu "FK Voždovac", ugostili smo decu ometenu u razvoju:Humanitarna organizacija “Dečje srce”, Dom za učenike sa oštećenjem sluha, Prihvatilište za decu Beograda, Centar za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno-ometenih u razvoju “Mara”, kao i dve Osnovne škole, to su: OŠ “Stefan Nemanja” i OŠ “Zmaj Jova Jovanović”.

Omladinci Crvene zvezde su posetili Dom za nezbrinutu decu "Jovan Jovanović Zmaj" povodom Dečije nedelje i obradovali mališane simboličnim poklonima.

Usled situacije sa korona virusom, nismo bili u prilici da posetimo više škola od jedne i to početkom godine. Tada su Marko Gobeljić i Miloš Vulić posetili OŠ "Vlada Aksentijević" i podelili darove osnovcima.

Kao prepoznavanje svega toga, usledila je nagrada od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava koju je FK Crvena zvezda primio u junu 2020. godine.

DRUŠTVENO DELOVANJE I HUMANITARNI RAD FK CRVENA ZVEZDA U 2020. GODINI:

- Akcija "Od Zvezde s ljubavlju" u saradnji sa "Mocart Sportom" u kojoj smo prešli 3410 kilometara i posetili 28 gradova u Srbiji i Republici Srpskoj kako bi članovima kluba starijim od 65 godina podelili pakete pomoći.

- Akcija "Od rođenja mog" u saradnji sa "Mocart Sportom" u kojoj smo prešli 4288 kilometara i posetili 40 gradova u Srbiji kako bi bebama rođenim 2020. godine koje su učlanjene u naš klub, podelili novogodišnje paketiće.

- Prvotimci FK Crvena zvezda donirali 4000 testova za koronu Infektivnoj klinici u Beogradu.

- Donirano 1.400.000 dinara Infektivnoj klinici u Beogradu u saradnji sa "Mocart Sportom".

- Podelili sezonske karte medicinarima iz kovid bolnica.

- Podelili sezonske karte osobama sa invaliditetom.

- Prvotimci držali časove preko aplikacije "Zum" osnovcima iz Republike Srpske.

- Napunili 42 kutije čepovima u akciji "Čep za hendikep".

- Donirali veš-mašinu Sigurnoj kući u saradnji "Mocart Sportom", uz posetu Dejana Stankovića i Milana Borjan na Dan žena.

- Donirano četiri francuska ležaja, pet kreveta za decu, posteljine i jastuci žrtvavama poplava iz Arilja.

- Donirali novac od ulaznica sa 75. rođendana i proslave titule Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj i manastiru Ceranjska reka.

- Ugostili ruske i kineske medicinske stručnjake kao znak zahvalnosti za sve ono što su uradili za naš narod tokom pandemije korona virusa.

- Ugostili decu ometenu u razvoju na utakmicama Omladinske Lige šampiona.

- Posetili Društvo za cerebralnu i dečju paralizu "Ana Antonijević" i podelili im prigodne poklone u vidu materijalnih stvari i namernica.

- Posetili Dom za nezbrinutu decu "Jovan Jovanović Zmaj" i podelili im poklone.

- Posetili Osnovnu školu "Vlada Aksentijević" i podelili poklone osnovcima.

- Posetili dvanaestočlanu porodicu Filić i podelili im poklone.