FIFA logo
AP Photo/Michael Probst
fudbalska lopta

Alo/Marko Metlaš

fudbalska lopta, Foto: Alo/Marko Metlaš

Svetska kuća fudbala je iznela planove za oporavak najvažnije sporedne stvari posle okončanja pandemije koronavirusa. Kad će to biti, za sad je neizvesno, ali je FIFA predstavila mere i pravila za oporavak fudbala.

Prvo pitanje tiče se ugovora igrača koji ističu 1. jula. Oni bi trebalo da budu automatski produženi do kraja sezone, jer se pretpostavlja da će tek u julu ili avgustu, ako i tada, sezona biti završena. Dakle, najvažnija odluka je da prelazni rok samim tim bude produžen, a da ekipe završe tekuća takmičenja sa istim timovima. Plate su druga stavka, FIFA je na strani klubova, primanja moraju da se smanje kako bi klubovi izbegli ogromne gubitke.

Pravilo da se u izuzetnim slučajevima može produžiti prelazni rok će sada biti upotrebljeno, kad se zvanično završi sezona, do 16 nedelja je rok u kome može da se produži transfer pijaca.

Što se reprezentacija tiče, danas će biti doneta odluka o tome da nema međunarodnih reprezentativnih termina do septembra, april, jun i jul otpadaju, tako da će praktično biti verifikovano odlaganje EP ali i Kopa Amerika, još je neizvesno šta će biti sa sledećom Ligom nacija, ali malo je verovatno da bi sve to moglo da počne u septembru. U Cirihu kažu da Infantino ima jasan plan, manje termina, manje mečeva, veća solidarnost, zaštita igrača, FIFA je u sukobu sa UEFA koja bi da uvede više mečeva, ali svetska organizacija ima drugi plan, insistiraće na smanjenju liga, manje natrpanom rasporedu, a dosta toga će se odraziti, uz recesiju koja sledi i na transfere, ali i na primanje igrača.