Elegantni jesu, ali od ružne prošlosti „Hugo Bosa“ nikad neće moći da pobegnu

Alo.rs | sport 2019-11-25 18:57:31 2019-11-25 18:57:31

Levandovski, Miler, Kutinjo i družina u Beograd, na meč sa Zvezdom, stigli su u krpicama nemačke firme, čiji je osnivač svojevremeno šio uniforme za ozloglašene SS divizije i Hitlerov podmladak

FK Bajern

Fudbalski gigant, petostruki šampion Evrope, simbol moćne Nemačke, uvek je dobrodošao u Beograd.

Ekspedicija sada već velikog sportskog rivala Crvene zvezde stigla je juče u 14.30 na Aerodrom „Nikola Tesla“. Brzinom munje Bavarci su se dočepali brendiranog klupskog autobusa koji je prevalio 1.000 kilometara od Minhena do srpske prestonice i stigli u hotel. Uoči večerašnjeg pakla na „Marakani“, sinoć su imali trening.

Predvođeni trenerom Flikom, iz aerodromske zgrade su redom izlazile superzvezde - Levandovski, Miler, Kutinjo, Nojer, Perišić... Fanovi i novinari nisu mogli da im priđu od jakog obezbeđenja, ali izdaleka se mogla uočiti njihova elegancija. Svi do jednog su bili obučeni u siva odela kuće „Hugo Bos“. Ipak, danas renomirana nemačka modna kuća svetskog kalibra, s kojom Bajern ima astronomski ugovor još od 2017. godine, ima ne tako lepu prošlost. Ugledni „Dojče vele“ je u tekstu iz 2011. podsetio da je istoričar Roman Kester, sa Univerziteta Bundesver u Minhenu, istraživao nacističku prošlosti Huga Bosa (običan krojač posle Prvog svetskog rata) u arhivima, dokumentima i razgovarao sa svedocima: „Ako pratite dalje tragove Bosove karijere, videćete da on nije postao član isključivo iz ekonomskih razloga. Morate jasno reći da je bio nacista. I to što je postao član partije još 1931, sigurno mu nije naškodilo. Sigurno je bio pravi nacista, iz uverenja.“

Oblačili Milan i Čelsi

Osnivač čuvene modne kuće bio je Hugo Bos (1885-1948), koji je započeo posao 1924. a po njemu kompanija i danas nosi ime. Firma „Hugo Bos“ je najprepoznatljivija po muškim odelima i jedan je od najcenjenijih brendova na tom polju u svetu. U sportu su prisutni bili još i preko klubova Milan (1995) i Čelsi (2004).

Od 1931. godine, u firmi „Bos“ proizvode se uniforme za paravojne organizacije SS i SA te za Hitlerov podmladak (Hitlerjugend). 

Expand player
Pogledajte više