Duško Tošić
FK Crvena zvezda
Duško Tošić

FK Crvena zvezda

Duško Tošić, Foto: FK Crvena zvezda

Sada, kada je tamo praktično završeno, povratak još uvek nije moguć zbog činjenice da u ovom trenutku nema letova. A virus se u međuvremenu proširio po čitavoj Evropi.

Kako je sve izgledalo?

"Po završetku sezone u Kini otputovao sam mesec dana u Srbiju. Zatim sam se vratio u Kinu nakon odmora u Dubaiju, bilo je to vreme kada se slavila kineska Nova Godina. Vratio sam se u Guangdžou poslednje nedelje januara. Znali smo za koronavirus u zemlji, bili smo oprezni. Ponovo smo počeli da treniramo, ali odmah nakon prvog treninga, trener mi je prišao i rekao: Odlazite kući odmah, ne gubite vreme. Sledio sam upustva", rekao je Tošić za turski Fanatik.

Vesti su se brzo menjale.

"Rečeno mi je da ne napuštam kuću neko vreme. Potom su stigle informacije da će treninzi biti suspendovani na neodređeno vreme. Svi igrači su obavešteni da se mogu vratiti kući. Tada sam odmah pozvao svog menadžera. Već tada je sve više letova u Kini bilo otkazano. Uspeli smo da nađemo poslednji let sa Turkiš Erlajnsom. Na putu od moje kuće do arodroma video sam neverovatne slike, kao da svet propada. Ali nisam se bojao. Navijači Bešiktaša su mi dali nadimak "tenk", a tenk se ne plaši. Bio sam smiren i bez straha, 31. januara sam otputovao u Tursku, tako sam proveo jedan dan, pre nego što sam nastavio dalje za Srbiju".

Ubrzo su nestale sve opcije za eventualno odrađivanje treniga sa timom.

"Bio sam u Srbiji mesec dana, a onda su mi rekli da ćemo zbog situacije u Kini da se pripremamo u Dubaiju. Ali, trening kamp je otkazan, pošto se virus naglko proširio po Evropi i mnogim drugim zemljama. Kineski igrači su morali da se vrate u Kinu, mi smo takođe zamoljeni, ali nismo mogli da ispunimo ovaj uslov, jer je saobraćaj u Evropi gotovo potpuno obustavljen. Povratak nije moguć. Igrači poput Grasijana Pelea, Oskara, Hulka, Taliska i Arnautovića ne mogu da se vrate u Kinu, jer takođe ne mogu da pronađu nijedan let. Ali, nekao se moramo vratiti, svi još uvek imamo ugovore sa našim klubovima. Meni ugovor sa Guangdžouom R&F ističe za godinu dana".

Tošić je proveo odličan period u turskom Bešiktašu.

"Jako volim Tursku i navijače Bešiktaša. Podržavaju me, njihove poruke me uvek motivišu. Znam da me nisu zaboravili, i ja njih nisam. Nadam se da će se naši putevi ponovo ukrstiti. Želim to više od bilo čega drugog u svom životu".

Pre odlaska u Kinu bio je aktuelan povratak u tursku Super ligu.

"Nakon prelaska u Guangdžou postojalo je nekoliko opcija da se vratim u Tursku, ali se to nije dogodilo. Imam 35 godina, međutim osećam se dobro i želim da nastavim karijeru što je duže moguće. Postoje dobri primeri, potput Atibe Hačinsona i Emrea Belozoglua. Ako ostanete na visokom nivou, možete da odložite kraj karijere. Zašto obet ne bih obukao dres Bešiktataša? Jednom orao, uvek orao. Klub je u to vreme imao finansijskih poteškoća i želeo sam da Bešiktaš dobije dobru sumu od moje prodaje. Ako bih mogao da pomognem svom klubu ovako, to bi bio lep osećaj za mene", rekao je Tošić.