Dušan Tadić
Profimedia
Dušan Tadić

EPA/Rodrigo Gimenez

Tadića u Madridu nije mogao da zaustavi ni Modrić, Foto: EPA/Rodrigo Gimenez

Život ga nije mazio - dok su njegovi vršnjaci izlazili, provodili se, Tadić je sa 14 godina, zajedno sa sestrom, morao da se preseli iz Bačke Topole u Novi Sad, u FK Vojvodinu, i odraste pre vremena. Talenat je povukao na oca, koji je takođe bio fudbaler, tako da porodica Tadić ima čime da se podiči...

1. Pocepao 100 lopti u rodnoj Bačkoj Topoli

Dušan Tadić je rođen 20. novembra 1988. u Bačkoj Topoli. Još u krevecu, fudbalska lopta mu je bila omiljena igračka. A kada je prohodao, kaže da je kao dečak, šutirajući u beton ispred zgrade, pocepao bar 100 fudbalskih lopti. I njegove rođene sestre obožavaju sport - Dragana i Jelena su zaljubljene u košarku.

Dušan i Dragana Tadić

Privatna arhiva

Dušan i Dragana Tadić, Foto: Privatna arhiva

2. Najveće vrednosti - dvoje dece i supruga

Logično, Dušanova najveća podrška je njegova supruga Dragana. Gospođa Tadić često uživo gleda svog dragog s tribina, ali najčešće kada u Amsterdamu na noge Ajaksu dolaze najveći evropski klubovi. Dušan i Dragana imaju dvoje dece.

- Najvredniji događaji u životu su mi kada su na svet došli sin Petar i ćerka Tara - s ponosom će tata Dušan.

Vršnjaci pili alkohol, on je sa 14 godina morao da odraste

Tadić je rođen 1988. u Bačkoj Topoli, ali je morao da se odrekne mnogo stvari da bi postao ono što jeste.

- Dok su moji vršnjaci, koji su znali s loptom, uporedo pili alkohol, ja sam se fokusirao na fudbal i školu. Počeo sam da se bavim fudbalom sa šest godina. Sa 14 me je pozvala Vojvodina (2002. godine). Morao sam da se preselim sa sestrom u Novi Sad i tada sam naučio kako da stanem na noge. I moj otac je bio veoma dobar fudbaler.

3. Prvi trener - Brane Novaković

Trener koji je prvi radio s Tadićem po njegovom dolasku u Vojvodinu jeste Brane Novaković. On je opisao kako je izgledao rad s momkom koji je u utorak uveče opčinio fudbalski svet, ponizivši asove Reala.

- Radio sam s njim tri godine. Na početku nije bio zapažen, ali ubrzo se nametnuo. Pokazao je da dolazi iz fine, kulturne i domaćinske porodice. Danas je ozbiljan igrač - rekao je pre tri godine Novaković.

Kumanovo proročanstvo

Ronald Kuman, trener koji je sarađivao s Tadićem u Sautemptonu, ocenio je u to vreme da je Srbinov potencijal „neslućen“, odnosno, da niko ne zna koji su mu dometi.

- On je na 20 odsto igrača kakav bi mogao da bude (u to vreme). Možda postane jedan od najboljih ofanzivnih fudbalera na svetu - rekao je Kuman.

4. Nikad Zvezda, nikad Partizan

Dušan se nikada nije opredelio između Zvezde i Partizana, niti je obukao dres „večitih". Ipak, otac mu je partizanovac, a stric navijač Zvezde.

- Uvek su mi davali po dres i Zvezde i Partizana. Uh, čoveče, to je baš gadna situacija - objašnjava svoj položaj Tadić.

5. Obožavam Teodosića

Ako uzmemo u obzir da je na fudbalskom terenu plejmejker, nije teško naslutiti ko mu je omiljeni među košarkašima.

- Teodosić je, naravno, najbolji igrač - izjavio je Tadić.

Zinedin Zidan

profimedia.rs

Zinedin Zidan, Foto: profimedia.rs

6. Uzor Zidan

Kao klinac ugledao se na najboljeg fudbalera sveta u to vreme - Zinedina Zidana.

- Moj idol je bio Zizu. Trudio sam da skidam fore od njega. On je sve doveo do perfekcije. S lakoćom je igrao fudbal, plesao je u toku igre. Voleo sam da ga gledam, bio je genije. I ne samo zbog načina na koji je igrao, već i zbog njegove ličnosti. Bio je smiren, umeren van terena, vodio je računa o sebi. Umeo sam da ga gledam na TV-u, pa da izađem na ulicu i glumim da sam on - rekao je Tadić.

Mrđa: On je najbolji s kojim sam igrao!

„Dušan Tadić je najbolji fudbaler s kojim sam igrao. Bukvalno smo se očima sporazumevali dok smo igrali zajedno u Vojvodini“, rekao je svojevremeno Dragan Mrđa, bivši reprezentativac.

7. Englezi udaraju po hip-hopu, on po Ninu!

- Muka mi je bilo od onog hip-hopa koji su puštali, recimo, u svlačionici Sautemptona! Probiše mi glavu. Tada, lepo, uzmem slušalice, ne maltretiram druge, već pustim muziku za svoju dušu. Ali, ako me saigrači iznerviraju, odvrnem im Nina i omiljene pesme „Udahni duboko“ i „Donesi divlje mirise“ - objašnjava Ajaksov heroj.

Nino Rešić

E-Stock

Nino Rešić, Foto: E-Stock

Omiljeni dres Peđe Mijatovića

- Dres koji sam držao uvek pri srcu je onaj koji sam dobio kada sam imao 13 godina. Bio je to dres Peđe Mijatovića sa Svetskog prvenstva 1998. Sećate se tog dresa, s velikom kragnom. Dobro smo odigrali taj turnir i dres sam oblačio kad god sam mogao. Imam ga i dalje negde u kući.

8. Imitacija Ronaldove proslave gola

Tadić je izazvao interesovanje engleskih novinara kada je, posle gola Mančester junajtedu u dresu Sautemptona, skinuo dres i proslavio ga, pokazavši mišiće u stilu Kristijana Ronalda ili Marija Balotelija.

- Ne, ne, nisam hteo da ih imitiram niti ismejem. Hteo sam da pokažem Junajtedovim fanovima koliko sam snažan i da sam ja gazda na „Old Trafordu“! Nisam pre toga, zaista, razmišljao o načinu na koji ću da proslavim pogodak.

PROČITAJTE JOŠ:

9. I kad igra karte, mora da pobedi

- Žestok sam takmičar. Van terena sam prilično opušten. Ali, na terenu pokazujem emocije. Srce mi je uvek bilo u rukavima. Stalno sam željan pobede. Kada igram sa saigračima stoni tenis ili košarku, moram da budem najbolji. Ne podnosim poraze, čak i kad igram karte.

Kristijano Ronaldo

EPA/Rodrigo Gimenez

Kristijano Ronaldo, Foto: EPA/Rodrigo Gimenez

10. Stigao Litmanena

Tadić je postigao tek drugi fudbaler Ajaksa kome je pošlo za rukom da postigne najmanje šest golova u jednoj sezoni Lige šampiona. Pre njega, to je učinio slavni Jari Litmanen (u sezonama 94/95. i 95/96.). Nema sumnje da će ga prestići u narednoj fazi Lige šampiona.