Mančester siti ili Liverpul
AP/Jon Super
Mančester siti ili Liverpul

AP/Jon Super

Mančester siti ili Liverpul, Foto: AP/Jon Super

Najpoštenije bi bilo da posle deset meseci teške borbe titula novog šampiona Engleske bude odlučena u direktnom okršaju vodećeg Mančester sitija i drugoplasiranog Liverpula, ali fudbal nije uvek tako romantičan. 

MILAN MINIMALCEM PROTIV VIOLE Lacio slavio i ostao u borbi za međunarodna takmičenja, Atlanta se ne da! (VIDEO)

Šampionu i poraz donosi titulu

Kalkulacija uoči poslednjeg kola Premijer lige je takva da ukoliko Mančester siti pobedi, titula sigurno ostaje na „Etihadu“. Isti epilog bio bi i ukoliko „građani“ izgube, a Liverpul odigra nerešeno, jer bi onda imali isti broj bodova. Ali Siti, kao tim koji ima bolju gol-razliku, bio bi u prednosti, što znači da „redsima“ odgovara samo pobeda uz to da Brajton ne izgubi.

Umesto toga, dva prvoplasirana tima najjačeg nacionalnog šampionata u Evropi odmeriće snage protiv objektivno daleko slabijih ekipa od sebe, što klub s „Etihada“ stavlja u povlašćeni položaj. Jer, s bodom viška u odnosu na najbližeg pratioca gostuje ekipi Brajtona, koja je jedva sačuvala elitni status, dok Liverpul dočekuje Vulverhempton, koji izgubio bitku za plasman na međunarodnu scenu.

Sa strane posmatrano, aktuelni šampion ima prednost koju sigurno neće ispustiti, ali ono što je proteklih dana viđeno u polufinalnim mečevima Lige šampiona i Lige Evrope upozorava da u fudbalu nijedna prednost nije nedostižna.

- Istina je da imamo bod više, ali ne zaboravite da smo pre samo mesec dana zaostajali sedam koraka za Liverpulom. Oni su svoju prednost prokockali, mi svoju ne smemo. Imamo tu mogućnost da je sve u našim rukama, o čemu nismo mogli ni da sanjamo, pa sada moramo biti pametni i obazrivi. Brajton će sigurno igrati maksimalnom snagom, neće nas štedeti i biće nam potrebna puna koncentracija da stignemo do treće titule u poslednjih sedam godina - kaže Pep Gvardiola, trener Mančester sitija.

KATALONCI PRESEKLI Evo da li Valverde ostaje na klupi Barselone posle katastrofe na Enfildu!

Kladionica

Mančester siti šampion 1,12

Liverpul šampion 6

Serija fudbalskih čuda u tekućoj nedelji započeta je pobedom Liverpula nad Barselonom od 4:0, čime su prestigli prednost od tri gola iz polufinalnog meča Lige šampiona, pa na „Enfildu“ veruju da će se ono ponovo dogoditi. Ovoga puta, ne zavisi sve od njih, ali da bi se stvorili uslovi za njegovo stvaranje, potrebno je da u Liverpulu padne Vulverhempton.

- Ono što smo učinili ove godine mnogo je vrednije od drugog mesta na tabeli i mi želimo da budemo šampioni. Za to nam je potrebno da pobedimo pred svojim neverovatnim navijačima i mi ćemo to uraditi, a onda želimo da se ova nedelja fudbalskih čuda nastavi. Mi verujemo u to, a da li će se to zaista dogoditi, to niko ne može da tvrdi - ističe Jirgen Klop, trener Liverpula.