Dresove obožavam, a Zvezdu još više!

Ž. Vujičić | sport 2020-04-06 13:41:54 2020-04-06 13:41:54

„U Beograd sam išao 300 puta zbog utakmica, bio sam na 34 derbija, imam ulaznica za ceo album“

Privatna arhiva

Šta je ovo? Najbolja soba ikad. To ne bih prodao ni za milion evra!

Ovakvim i sličnim komentarima, uz 25.000 lajkova tokom prvih 24 sata posle objavljivanja, zasut je Instagram profil Crvene zvezde.

Čuđenje i istovremeno oduševljenje „delija“ izazvao je Bojan Štrkić, čiju je fotografiju sobe pune dresova objavio prvak Srbije. Ovaj 35-godišnji Banjalučanin priča za „Alo!“ otkud mu ta opsesija.

- Dresove obožavam, a Zvezdu još više. Za dresove sam počeo da se zanimam 1995, u početku sam se bazirao samo na crveno-bele, ali kad mi je ušlo u krv, više nisam birao. Aktivno ih skupljam od 2000. godine - priča Štrkić.

Kolekcija nema cenu

Drugari mu, kaže, često traže dres na poklon, ali uzalud.

- Zvao me je neko iz Švajcarske i nudio da otkupi sve, samo da kažem cenu, platio bi koliko god da je, ma nisam ni pomislio. Ova kolekcija je samo za mene, a kasnije za mog sina. Neka mu ostane nešto od mene - nema dilemu Bojan.

 

Prvi originalni dres koji je dobio bio je Milanov.

- Sestra je išla poslovno u Italiju i donela mi je dres. Meni je Piksi bio uzor, ali sam voleo i Deju Savićevića, a baš u to vreme je igrao u Milanu. Prvi originalni Zvezdin dres mi je nabavio kolega, a bio je to dres Vinka Marinovića, našeg čoveka odavde - kaže on.
Ima ih, veli, oko 60 različitih Zvezdinih i samo nekoliko ih je bez prezimena igrača.

 

- Držim ih u vakuumskim kesama, a kad ih se zaželim, izvadim ih i poređam na krevete. Stan nije velik, ali još ne smetaju - kaže on i naglašava da je zaljubljen u beli dres na kojem su reklama Beobanke i zvezda na ramenu.

U jednom komentaru se kaže da „ima veze s nekim iz kluba“...

- Nijedan dres nisam tako dobio. Ne poznajem fudbalere, nemam nikakve veze s klubom, ali imam i dresove koje sam nabavio od ljudi koji su ih dobili od Zvezdinih igrača. Ko je u kolekcionarstvu, zna koliko volim Zvezdu. U Beograd sam išao 300 puta zbog utakmica! Od Banjaluke i nazad, to je 700 kilometara u jednom danu. Platim prevoz, hranu, ulaznicu, sve to iz svog džepa. Dok sam studirao, radio sam na pumpi, po sajmovima knjiga... Samo da odem na utakmicu. Bio sam na 34 derbija. Imam ulaznica za ceo album. Svaki džeparac sam dao za to, niko mi ništa nije poklonio. Sad je malo lakše, zaposlen sam - tvrdi on.

Eh, kad bih mogao da ih poređam na travu „Marakane“

Štrkić putem našeg lista otkrivae dve velike neostvarene želje.

- Prva je da se uslikam kako držim trofej Lige šampiona, jer je u muzeju zabranjeno diranje. A druga je da izađem na travu „Marakane“. Svojevremeno sam govorio u šali kako bi bilo lepo da poređam sve svoje dresove na travu, a iza sever. To bi bila fotka za ram - nada se on.

 

Zvezdu je, tvrdi, zavoleo sam, bez nametanja sa strane.

- Tata mi je usadio ljubav prema sportu. On je igrao za omladince Borca, bio je veoma dobar fudbaler, čak je osvojio armijsko prvenstvo Jugoslavije. Nije me forsirao u smislu za koga treba da navijam, jednostavno, u vreme kad je Zvezda postala prvak Evrope, ja sam kao šestogodišnjak već znao za Deju, Mihu, Pančeva, ranije za Piksija - poručuje Štrkić, ekonomista iz Banjaluke.

Supruga navija za Partizan

Bojan ima sina Luku (5,5), koji, ponosno ističe otac, već zna za koga navija, i dvoipogodišnju ćerkicu Lanu, koja zna pesmice o Zvezdi.

- Supruga Tijana navija za Partizan, ali je tolerantna. Polako joj usađujemo naš DNK - uz osmeh kaže glava porodice.

 

Expand player
Pogledajte više