Dijego Falčineli
printscreen
Dijego Falčineli

printscreen

Dijego Falčineli, Foto: printscreen

Novi napadač Crvene zvezde Dijego Falčineli dobro je poznat navijačima srpskog kluba, a u sećanju nam je ostao nastupajući za italijanski Sasuolo, baš u vreme kada su igrali protiv aktuelnog šampiona Srbije.

Crvena zvezda je te sezone ispala u kvalifikacijama za Ligu Evrope baš od Sasuola, a u plej-ofu su eliminisani od italijanske ekipe koja je posle pobede od 3:0 na svom terenu, odigrala 1:1 u Beogradu, propustivši pritom bar pet odličnih prilika da napuni mrežu crveno-belih.

Hoće li Dijeog Falčineli biti dobro pojačanje za Crvenu zvezdu?

 

Falčineli je stigao iz Bolonje i potpisao je ugovor u pozajmici na godinu dana uz klauzulu o mogućnosti otkupa vrednom milion evra. Plata italijanskog napadača biće 400.000 evra po sezoni.

Kako je izgledao njegov nastup za Sasuolo i šta je radio protiv Crvene zvezde pogledajte u priloženom snimku.

Ko je Dijego Falčineli?

Pogled na njegovu statistiku je dovoljan da se brojni navijači Zvezde uspaniče. Falčineli je dao tri gola u Seriji B prošle sezone. Na prvi pogled ne uliva poverenje. 

Međutim, kako je ovo rang igrača koji naši klubovi mogu da priušte, ne treba imati puno očekivanja. Ono što daje nadu je statistika koja nije ništa značila kada su klubovi sa naših prostora u pitanju. Tako imamo primer Boaćija koji je sa četiri gola u Seriji B došao u Zvezdu i postao jedan od glavnih igrača. Tri gola za sezonu u Peruđi u Seriji B je postigao i Umar Sadik pre dolaska u Partizan.Danas najvredniji igrač zagrebačkog Dinama i napadač hrvatske reprezentacije Bruno Petković je na Maksimir stigao posle dve godine u Bolonji i Veroni za koje nije dao nijedan prvenstveni gol.

Falčineli je momak rođen u okolini Peruđe i zato ga za klub iz Umbije vežu posebne spone. Nikada nije bio nikakvo čudo od detea niti se o njemu pričalo i pisalo. Počeo je karijeru u lokalnom niželigašu Pontevekiju, a nekoliko meseci je proveo u omladincima Intera.

Sezona u četvrtoligašu mu je bila dovoljna da privuče pažnju drugoligaša Sasuola koji je tada bio prelepa fudbalska priča u nastajanju. Došao je u Ređo Emiliju kao 17-godišnjak i za sezonu upisao samo debi pod komandom Stefana Piolija. Igrao je godinu dana za trećeligaša Folinjo koji ga je uzeo u suvlasništvo za 100 evra i potom ga posle godinu dana prodao Sasuolu za 25.000 evra. Sasuolo ga je slao na pozajmice u drugoligaše Juve Staviju, Vortus Lanćano i Peruđu gde mu je domaći ambijent pomogao da sa 23 godine odigra prvu ozbiljnu sezonu. Dao je 14 golova u Seriji B i obezbedio povratnu kartu za Sasuolo koji se plasirao u Seriju A.

Tek kada su Flores i Flokari na sredini sezone prodati, Falčineli je dobio šansu u drugom delu da nešto više pokaže. Počeo je desetak mečeva kao starter, delio minutažu sa Defrelom i uglavnom igrao kao klasični centarfor sa Berardijem i Sansoneom po krilima. Ipak, ostao je u senci trojice pomenutih saigrača koji su dali po sedam golova u Seriji A, a on samo dva.

Kada je sledećeg leta u klub stigao Alesandro Matri iz Milana kao kapitalno pojačanje, bilo je jasno da Di Frančesko ne vidi Falčinelija kao centarfora na kojeg može da se osloni. Falčineli je počeo sezonu, bio deo tima u kvalifikacijama za Ligu Evrope i upisao prve evropske mimnute u karijeri. Igrao je u oba meča protiv Crvene zvezde kada je ušao sa klupe i zabeležeo čak i asistenciju protiv svog današnjeg kluba. Sećaju se zvezdaši tog dvomeča kao jednog od najgorih izdanja njihovog kluba u evropskoj istoriji. Mogla je Zvezda tada da primi i desetak komada u dva meča da se Sasuolovi napadači nisu ispromašivali.

Meč na Marakani protiv Zvezde je bio i poslednji Falčinelijev u dresu Sasuola te sezone pošto je odmah posle toga prosleđen na pozajmicu u Krotone.

Vatreni Kalabrezi su u toj sezoni 2016/17 probudili golgetersku zver u Falčineliju. Krotone je bio otpisan na polovini prvenstvene trke zajedno sa Peskarom i Palermom i kasnio i u martu je kasnio desetak bodova za mestom koje znači opstanak. Falčineli je bio jedina svetla tačka u toj priči, postigao je skoro 50 odsto golova celog tima, ali nije imao adkevatne saigrače. Njegov het-trik protiv Empolija će se ispostaviti kao ključni za opstanak. Krotone je proradio u poslednjih desetak kola. Falčineli je dao dva gola za pobedu nad Piolijevim (trener kod kojeg je debitovao u Sasuolu) Interom i zapalio plamen nade. Krotone je ušao u seriju sjajnih rezultat i u poslednjem kolu pobedom protiv Lacija je preskočio Empoli koji je izgubio od otpisanog Palerma. Molili su Kalabrezi Falčinelija da ostane, ali Sasuolo nije hteo ni da čuje za novu pozajmicu.

Falčineli je sa 13 golova i tri asistencije bio igrač sezone u čudesnom spasavanju Krotonea. Čak je dobio i poziv tadašnjeg selektora Đampjera Venture i debitovao je za Azure u test meču protiv San Marina. Posle te sezone su ga tražili Torino, Sampdorija i Udineze. Pominjao se čak i Lacio. Toro je nudio 5.000.000, Sasuolo tražio 9.000.000 evra i Falčineli se na velika vrata vratio na Mapei stadion. Di Frančesko je otišao u Romu, a novi trener Buki je insistirao da klub zadrži Falčinelija iako je bilo čak i interesovanja od ostrvskih klubova VBA i Kristal Palasa. Buki je Falčinelija promovisao kao startnog centarfora sa Berardijem i Politanom po krilima, ali je Sasuolo imao katastrofalan početak sezone. Kada je počela da mu se ljulja klupa, Buki se odlučio da vrati Matrija u prvu postavu umesto Faličenelija, ali ga ni to nije spasilo otkaza. Došao je Bepe Jakini i jedina promena u prvoj postavi je bio povratak Falčinelija.

Ipak, na polusezoni je odlučeno da Falčineli ode u Fiorentinu u sklopu transfera Kume Babakara u obrnutom smeru. Sasuolo je doveo Senegalca na pozajmicu uz otkup od 10.000.000 evra, a Falčineli je otišao da do kraja sezone popuni mesto u špicu Viole dok oni ne nađu nekog boljeg špica na leto. Pored Simeonea, Kjeze, Teroa i ostalih napadača nije bilo mesta za Falčinelija koji je dobijao šansu sa klupe, počeo tri utakmice i nije dao nijedan gol, pa je vraćen Sasuolu posle šest meseci.

Usledila je nova trampa. Ovoga puta za stalno. Bolonja je poslala Sasuolu Di Frančeskovog sina Federika, a dobila je u zamenu Falčinelija. Oba igrača su prilikom trampe procenjena na po 10.000.000 evra što nije bila njihova realna vrednost ali italijanskli klubovi u trampama „glava za glavu“ praktikuju da „duvaju“ cene igrača kako bi ostvarili plusvalence. Pravila im to dozvoljavaju.

Falčineli je u Bolonji dobio šansu na početku sezone. Trener je bio Filipo Inzagi. Dijego je uglavnom bio starter na prvih desetak utakmica kod Inzagija ali ga gol nije hteo, a rezultati su bili sve lošiji. Inzagi ga je potom preselio na klupu i probao je druge opcije, ali je Bolonja nastavila da tone. Legendarni Pipo je smenjen u februaru i na klupu je došao Siniša Mihajlović. Srpski terner je preporodio Bolonju i sačuvao je u ligi, ali to nije imalo mnogo veze da Falčinelijem koji je nastavio da greje klupu i kod Mihajlovića mu je minutaža bila još manja nego kod Inzagija. Jednom je počeo meč, tri puta ušao sa klupe i to je bilo sve. Završio je sezonu bez gola i odlučio je da ode na pozajmicu u svoju Peruđu. Ambicije su bile da se tim bori za plej-of, ali se na kraju borio za opstanak. Falčineli je imao još jednu sezonu za zaborav.

Kada se podvuče crta, brojke ne govore u prilog Falčinelijevoj karijeri. Osim one sjajne sezone u Krotoneu. Ipak, on je uvek bio tražena roba u prelaznom rokovima. Italijanski mediji u analizama optužuju Falčinelija da nije imao bolje brojke jer je uvek više igrao za saigrače i ekipu umesto za sebe kao što to rade klasični špicevi.

Iako visok 186 centimetara,  navijači ne treba da očekuju od njega da dominira u vazdušnim duelima. Za igrača svoje konstitucije je prilično atipičan i voli da učestvuje u igri, da napada iz dubine i da se izvlači na stranu. Kao najveće vrline mu se ističu sjajno kretanje i taktička inteligencija. Može da igra u 4-3-3, 4-4-2, ali mu najbolje leži 4-3-1-2 u kojem je drugi napadač. Sjajnim kretanjem dobro prati napade po vertikali, a ima i izvrsnu tehniku šuta levom nogom i ume da pogodi sa distance.

Dejan Stanković je o svom novom napadaču verovatno dobio najdetaljniji mogući izvešaj od kuma Siniše Mihajlovića. Zna šta može da očekuje i da li Falčineli može to da mu donese. Zvezda je završila potragu za napadačem i dobila rešenje koje je čekala. Već protiv Omonije, Falčineli će imati šansu da počne sa pisanjem italijanske stranice u Zvezdinoj istoriji.

BONUS VIDEO: SARA DAMNJANOVIĆ JE TIK TOK IKONA BALKANA! Alo.rs otkriva da li ima dečka i uz koju pesmu lomi čaše!

Pročitajte i: