Dragoslav Šekularac
Alo.rs
Dragoslav Šekularac

Alo.rs

Dragoslav Šekularac, Foto: Alo.rs

Zemljotresna vest iz Ljutice Bogdana, da je u 82. godini preminuo Dragoslav Šekularac, uzdrmala je Srbiju 5. januara 2019. Ekspresno se proširila na region, Evropu. Tom cunamiju bola nisu mogli ništa ni sneg, ni led. Ni velike vode. Da Šekija više nema među nama smrtnicima, odnosno da je zauzeo za života obezbeđeno mesto u legendi, ubrzo su saznali i tamo daleko - preko Atlantika, u sve tri Amerike, u Aziji, sve do Australije. Svuda gde je neponovljivi mađioničar u kopačkama uveseljavao zaljubljenike u fudbal („Uvek sam igrao za gledaoce, popularnost mi je bila preča od novca“, govorio je nebrojeno puta).

PROČITAJTE JOŠ:

 

Tužno obaveštenje Crvene zvezde, da je ostala bez jednog od svojih (i srpskih, jugoslovenskih, i svetskih) fudbalera svih vremena, sa žaljenjem su prihvatili širom sveta.

Otišao je beli Pele

„Njujork tajms“ opisao je Šekularca kao „Kralja driblera“, francuski „Lekip“ dao je opširan tekst o „smrti legende Crvene zvezde“, a prestižna španska „Marka donela“ je naslov „Dragoslav Šekularac, beli Pele“. Od čuvenog asa su se oprostili i „Vašington post“, britanski „Dejli mejl“, brojni italijanski i nemački mediji.

REKLI SU O ŠEKIJU

DEJAN SAVIĆEVIĆ, BIVŠI AS CRVENE ZVEZDE

Pamtićemo ga zauvek

- U vreme kad nije bilo toliko kamera i televizije, Šeki je bio mit. Gde god bi se pojavio, svi su želeli da ga vide uživo. S njim sam imao najbolji odnos od svih trenera u Crvenoj zvezdi. Svakako najprijateljskiji. Ime Dragoslava Šekularca sigurno nikada neće moći da se zaboravi. Pamtiće ga svi. Zauvek.

ALEKSANDER ČEFERIN, PREDSEDNIK UEFA

Jedan od najvoljenijih

- Dragoslav Šekularac će ostati upamćen kao jedan od najvećih i najvoljenijih jugoslovenskih fudbalera, koji je obeležio epohu evropskog i svetskog fudbala. Još za života stekao je status legende. Svi mi koji smo rasli uz jugoslovensku reprezentaciju, uvek ćemo ga čuvati u najlepšem sećanju.

„Šekularac je igrao tako dobro da mišljenja izrečena pre Svetskog prvenstva u Čileu, da je on evropski Pele, nisu bila ni malo preterana. Šekularac je obdaren po prirodi. Njega postaviti u taktičke stege sasvim je nekorisno. Čak i više od toga - bio bi to greh prema njegovom talentu“, navedeno je u „Šport magazinu“.


Za „Belim Peleom“ žalili su i Amerika iz Kalija i Santa Fe, kolumbijski klubovi čiju je slavu pronosio kao igrač.

„U Beogradu je preminuo Dragoslav Šekularac, jedan od najboljih na svetu u istoriji fudbala“, pisalo je u oproštaju Santa Fea.

Odlazak Šekija oplakivali su i naši klubovi, njegovi saigrači, učenici, suparnici, prijatelji. Svi! Porodici je, razumljivo, bilo najteže.

„Bio si i uvek ćeš ostati moj laf, a ja ću raditi sve kao što smo se dogovorili i nadam se da ćeš biti barem upola ponosan na mene koliko sam ja na tebe. Gledaj me i čuvaj“, glasila je poruka unuke Danice.

Spomenik za života

Dragoslav Šekularac sahranjen je 10. januara 2019. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Spomenik za života je dobio i ranije. U leto 2017, baš u godini za koju mu je davno kolumbijski vrač (pogrešno) prorekao smrt, tako mu se odužio njegov Štip.
„U čast fudbalske legende Dragoslava Šekularca, rođenog pod Isarom, gde je i napravio prve fudbalske korake“, piše na spomeniku.
Šeki nikad nije krio da je u srcu nosio rodni grad i njegove, kako je isticao, dobre i blage ljude. Zato je i Štip, gde ga je u tajne fudbala uveo ujak Nikola Markovski, izabrao da u njemu 1978. odigra oproštajnu utakmicu. „Učen sam i naučen da znam ko sam i odakle sam krenuo u svet“, pričao je svojevremeno.

Stadion Bregalnice bio je tesan da primi sve. Mnogi su morali da izaberu okolna brda, krovove zgrada i prozore stanova da bi videli spektakl. A na terenu, uz Šekija, Džajić, Santrač, Klinčarski, Zalad, brazilski reprezentativci Edu i Rildo, celi tim Njujork iglsa i - Euzebio. Slavni Portugalac, nadaleko čuveni Crni Panter, nije razmišljao ni trenutak da se odazove prijatelju s američkih terena.

- Mnogo me je zadužio. Na vrhuncu slave je došao da igra u mom Štipu. Kasnije, kada smo se popeli na brdo s kojeg puca pogled na Štip, pitao sam ga: „Znaš li ko je rođen u ovom gradu?“. Ne čekajući da bilo šta kaže, dodao sam: „Najbolji fudbaler na svetu“. Dugo potom smo se šalili… – prisećao se Šekularac poslednje odigrane utakmice.
Takav je bio Šeki. Legenda za života, legenda zauvek.

Imao je neizmernu ljubav dece, brata, porodice...

Dragoslav Šekularac i unuka Danica

Alo! / M. Metlaš

Dragoslav Šekularac i unuka Danica, Foto: Alo! / M. Metlaš

Šekularac se dvaput se ženio. S Gordanom ima ćerke Aleksandru i Ivanu, a iz braka s Brankom sina Marka i ćerku Katju. Za sobom je ostavio i troje unučadi: Danicu, Aleksu i Sofiju.

- Bio si, pre svega, dobar čovek. Naročito zbog tog imao si neizmernu ljubav svoje dece, ponosnog mene, svog brata, svih nas. Bila je privilegija biti član tvoje porodice. I sada, kada si otišao, napravio si čudo - ujedinio si ljude svih vera i nacija sa svih kontinenata - rekao je Mirko Šekularac na sahrani svog starijeg brata.