Jugoslavija 1960
Twitter
Jugoslavija 1960

Twitter

Jugoslavija 1960, Foto: Twitter

Najveći uspeh fudbala na ovim prostorima ostvarila je reprezentacija Jugoslavije koja je 1960. godine u Rimu osvojila zlato na Olimpijskim igrama. Uspeh je utoliko veći ako se zna da u Rim nije otputovao najbolji sastav. Na turniru se pojavila mešovita selekcija Jugoslavije, koja je zbog nekoliko nesporazuma u toku priprema (Mujić je otkazao, a Miladinović udaljen) sa nedovoljno simpatija ispraćena na najveću sportsku smotru. Bilo je i otvorene skepse – malo ko je verovao da je ekipa predvođena Milutinom Šoškićem, Fahrudinom Jusufijem i Vladimirom Durkovićem u odbrani i Milanom Galićem i Borivojem-Borom Kostićem u napadu, uopšte sposobna za neka veća dela. A desilo se zablistaju Milan Galić i Bora Kostić, koji su ukupno postigli čak 13 golova na turniru, Galić je sa sedam pogodaka bio najbolji strelac turnira, sa golom više od drugoplasiranog Kostića.

U “A” preliminarnoj grupi “plavi” su zauzeli prvo mesto ispred Bugarske zahvaljujući boljoj gol-razlici. Pobedili su Ujedinjenu Arapsku Republiku (savez Egipta i Sirije) sa 6:1, Tursku sa 4:0, a sa Bugarima igrali nerešeno – 3:3.

U polufinalu, 5. septembra u Napulju, čekao ih je domaćin – Italija. Pošto u regularnom vremenu nije bilo golova, igrali su se produžeci. U 107. minutu naš najefikasniji igrač na turniru Milan Galić zatresao je mrežu Alfijerija, ali je samo tri minuta kasnije Rosini uspeo da savlada Blagoja Vidinića. Bila je to utakmica u kojoj su Italijani dominirali i najviše zahvaljujući upravo golmanu Vidiniću, rezultat je ostao nerešen.

Ono što nisu mogli da odluče sami igrači na terenu, odlučila je sreća. Propozicijama je bilo predviđeno da u slučaju nerešenog rezultata i posle produžetaka pobednika odlučuje – žreb.

Reprezentacija Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine

REZULTATI 26. avgust: JUGOSLAVIJA – UAR (Unija Egipta i Sirije) 6:1 (strelci za Jugoslaviju: Rifai – autogol, Kostić 3, Galić 1, Knez 1) 29. avgust: JUGOSLAVIJA – Turska 4:0 (Kostić 2, Galić 1, Knez 1) 1. septembar: JUGOSLAVIJA – Bugarska 3:3 (Galić 3) 5. septembar: JUGOSLAVIJA – Italija 1:1, posle produžetaka (Galić 1). Jugoslavija se plasirala u finale voljom žreba 10. septembar: JUGOSLAVIJA – Danska 3:1 (Galić 1, Matuš 1, Kostić 1)

Presudni trenutak dogodio se u zatvorenom prostoru bez prisustva publike. Glavna ličnost bio je je Britanac ser Stenli Raus, predsednik UEFA i član FIFA. On je u beli šešir stavio dva papira sa imenima Jugoslavije i Italije. Zatim je podigao šešir iznad glave i mahao njime, a onda je izvukao ceduljicu na kojoj je pisalo – Jugoslavija!

Sreća se nasmešila “plavima”. Ovakav epilog teško je pao Italijanima koji u medijima nisu imali lepe reči za igru naše reprezentacije. List “Unita” pisao je tih dana da je “odbrana Jugoslovena slaba, a napad nije u stanju da izmisli i ostvari originalnu akciju. Kostić, levo krilo, i Galić, vođa navale, jedina su dva klasna fudbalera u ovoj ekipi.”

Međutim, “plavi” su imali srebro u džepu, a veru u konačan uspeh podgrejao je rasplet u drugom polufinalnom meču u kojem su Danci načinili iznenađenje i savladali dvostrukog olimpijskog pobednika Mađarsku rezultatom 2:0.

Veliko finale odigrano je 9. septembra na Olimpijskom stadionu u Rimu. Jugoslavija je golovima Galića i Željka Matuša rano povela sa 2:0 i činilo se da će utakmica biti pošteđena rezultatske neizvesnosti. Međutim, u 37. minutu italijanski sudija Lo Belo je poništio gol Kostića, a onda je posle protesta naših igrača isključio Galića. Srećom, Bora Kostić je ubrzo povećao na 3:0, pa su Danci do kraja sa igračem više stigli samo do počasnog gola. 

SASTAV ŠAMPIONSKE EKIPE

GOLMANI: Milutin Šoškić (Partizan), Blagoje Vidinić (Radnički Beograd). ODBRANA: Zvonko Bego (Hajduk Split), Vladimir Durković (Crvena zvezda), Fahrudin Jusufi (Partizan), Žarko Nikolić (Vojvodina), Novak Roganović (Vojvodina), Velimir Sombolac (Partizan), Ante Žanetić (Hajduk). Sredina: Aleksandar Kozlina (Hajduk), Dušan Maravić (Crvena zvezda), Željko Matuš (Dinamo Zagreb), Željko Perušić (Dinamo), Silvester Takač (Vojvodina), Napad: Andrija Anković (Hajduk), Milan Galić (Partizan), Tomislav Knez (Borac Banja Luka), Borivoje Kostić (Crvena zvezda).