Novo lice u crveno-belom: Vićenco Saso
Italijan
Novo lice u crveno-belom: Vićenco Saso

Italijan

Novo lice u crveno-belom: Vićenco Saso, Foto: Italijan

Reč je o Italijanu Vićencu Sasu, koji, kako se navodi na oficijelnom sajtu kluba, postao deo stručnog štaba Dejana Stankovića 23. januara!

U redovima crveno-belih on će obavljati funkciju pomoćnog trenera, koji je rođen u Avelinu 21. septembra 1968. godine. Stanković i Saso se jako dobro poznaju. Prve kontakte imali su još dok je Deki igrao za Inter, a Vićenco bio deo stručnog štaba mladog tima „nero-azura“. Saradnju su nastavili i dok je Stanković obavljao funkciju prvog asistenta Andree Stramaćonija u Udinezeu. Sasova trenerska karijera neraskidivo je vezana za Stramaćonija, kome je u više navrata bio saradnik od najvećeg poverenja. O tome svedoči i činjenica da je osim u Interu i Udinezeu sa njim sarađivao i Panatinaikosu, kao i u Sparti iz Praga. Dakle, Sasov razvojni put je gotovo identičan kao i onaj koji je prošao Federiko Panonćini, novi kondicioni trener crveno-belih.

U momentu kada je postao deo stručnog štaba prvog tima Intera italijanski mediji su često Sasa poredili sa Bredom Pitom! Razlog je prilično čudan, budući da im se činilo da stručnjak koji se bavi fudbalskom analitikom liči na lika koji slavni glumac igra u filmu iz 2011. „Moneyball - The Art of Winning“. Pit u tom filmu igra lik Petera Brenda, ekonomiste koji postaje deo stručnog tima bejzbol kluba Oukland, gde koristi svoje veštine u analizi brojki. Upravo to je i Sasov posao u fudbalskim klubovima. On statistički analizira učinak svakog rivala, kroz brojke obrađuje kretnje fudbalera na terenu... Uz to, Saso je i fan bejzbola.

Crvena zvezda će u Antaliji boraviti do 7. februara. Tokom boravka u Turskoj tim Dejana Stankovića odigraće i šest pripremnih mečeva. Prvi je zakazan za 26. januar, kada će protivnik tima biti poljski Arka Gdinja. Tri dana kasnije Zvezda će igrati protiv skopskog Vardara, a 1. februara rival joj je bugarski Ludogorec. Dan kasnije crveno-beli će odmeriti snagu sa slovenačkim Celjem, a do kraja boravka u Beleku Zvezde će igrati i sa Dunajskom Stredom iz Slovačke (5. februar), kao i kazahstanskim Aktobeom. Lider takmičenje u Superligi Srbije počinje 15. februara kada gostuje Čukaričkom.