Fudbaleri Crvene zvezde
FK Crvena zvezda
Fudbaleri Crvene zvezde

FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde, Foto: FK Crvena zvezda

Njihovu odluku preneo je generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić koji je prvi, pre nekoliko dana, istakao da je ova vanredna mera neophodna da bi se lakše prebrodile posledice finansijske krize koju je izazvala pandemija virusa korona.

Procene su da će klub tako uštedeti oko 3,5 miliona evra, a Terzić je zahvalio igračima na razumevanju:

"Zadovoljstvo mi je da saopštim da su igrači Crvene zvezde i ovom prilikom pokazali visoku svest i odgovornost prema svom klubu. To je dokaz da nismo selektirali samo dobre igrače već i dobre ljude. Oni su upravi kluba u pisanoj formi dostavili dokument koji između ostalog sadrži predlog za umanjenje plate od 50 odsto u naredna tri meseca, a da o eventualnom umanjenju zarada za naredni period razgovaramo u julu, kada finansijske posledice pandemije budu jasnije vidljive. Prihvatanje ovakvog predloga bilo bi samo deo mera koje FK Crvena zvezda sprovodi u cilju smanjenja troškova poslovanja, a sve sa namerom da sa što manje posledica prebrodimo predstojeću krizu" - istakao je Terzić u klupskom saopštenju za javnost.

Zvezdan Terzić

Alo!/Vladimir Marković

Zvezdan Terzić, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Prvi čovek srpskog šampiona je nedavno otkrio koliko je korona već poremetila planove crveno-belih ovog proleća, pa i leta.

"Mi smo već platili veliki ceh. Imali smo na vidiku transfere Miloša Degeneka i jednog od špiceva, Milana Pavkova ili Ričmonda Boaćija, ali zbog korone sve je propalo. Od tih para smo mislili da isfinansiramo prolećni deo sezone. Nije to paušalna procena, nego iskustvo iz prošlih godina. Ostvarivali smo ozbiljne prihode iz Azije. Najozbiljnije prihode imamo od transfera igrača, a sada je pitanje šta će biti na leto. Najveći klubovi će smanjivati budžete, a to znači da će na evropskom nivou biti mnogo manji fond za transfere nego do sada. I sve to će se kao domino efekat preliti na klubove kao što su Zvezda, Partizan ili bivši šampion Slovačke Žilinu, koji je proglasio bankrot" - rekao je Terzić koji je potom dodao:

"Pošto su se igrači saglasili da se u naredna tri meseca odreknu polovine svojih prihoda, po prvim računicama ispada da su pomogli Zvezdi da uštedi oko 3,5 miliona evra. To je lepa cifra, ali nije ni petina godišnjeg budžeta koji iznosi 25 miliona evra. Sponzorski ugovori od "Gasproma" i "Telekoma" donose klubu još šest miliona, pa će menadžment crveno-belih pred sobom imati težak zadatak da u ovim novim okolnostima obezbedi sva sredstva neophodna za normalno funkcionisanje. Neizvesnost je velika u svakom pogledu, još se ne zna ni da li će se i kako okončati ova sezona, pa će samo sposobni i umešni klubovi uspeti da odole novim izazovima. U Crvenoj zvezdi mogu da budu ponosni na to što imaju ovako racionalne i privržene fudbalere.

Generalni direktor crveno-belih smatra da će mnogi evropski velikani na racionalniji način razmiščljati oko plata:

"Sve radimo da bismo sačuvali Zvezdu kao sistem. Negde je verovatno i na evropskom nivou došlo do nerealno visokih plata mnogih igrača, pa i u Crvenoj zvezdi. A, ova pandemija, koja je dovela do finansijskog karambola i kolapsa u evropskom fudbalu, otreznila je fudbalski svet. Moraće na racionalniji način da se pristupa u budućnosti".