Poznati svetski portal otkrio tajnu uspeha Zvezde iz legendarne sezone

Alo.rs/I. S. | sport 2020-04-27 11:20:22 2020-04-27 11:20:22

Crveno-beli su osvojili Kup šampiona 1991. godine.

N. Paraušić

Goal.com podseća da je Crvena zvezda 1987. napravila petogodišnji plan sa ciljem da se osvoji Kup evropskih šampiona, što nije pošlo za rukom nikom u Jugoslaviji. Od istočnoevropskih ekipa, samo je Steaua bila prvak Starog kontinenta, pa je jasno kakav je to bio zadatak.

- Sa taktički naprednim trenerom, Zvezdin stil igre je bio ispred svog vremena, sa agresivnim presingom i kontranapadom, presing na sredini je veoma sličan današnjem gegenpresingu - navodi Goal.com, aludirajući na čuveni termin koji je postao popularan zahvaljujući Jirgenu Klopu.

- Petrović je imao i sreću da u timu ima neverovatno talentovane igrače, Darko Pančev je ovu sezonu završio sa 40 golova u svim takmičenjima, bio je drugi u borbi za Zlatnu loptu.

Put do finala bio je veličanstven, Zvezda je nadigrala Bajern u Minhenu, u Beogradu je sve mogla da reši za poluvreme, ali se igrala sa sudbinom. To je moglo da se obije o glavu, ali je autogol Augentalera ipak doneo posebnu draž slavlju.

Pao je moćni Bajern, pa zatim i Olimpik Marsej, koji je vrtoglavo ulagao u igrače i uspeh, koji je dočekan tek 1993. godine, u režiji bogatog Bernara Tapija.

Finale, nikada dosadnije.

- Mislim da je to najdosadnije finale u istoriji evropskih kupova, ali mi smo bili tim pun klinaca od 21, 22 i 23 godine. Olimpik je bio bolji od nas jer je imao mnogo igrača koji su igrali ovakva finala i mečeve - rekao je Siniša Mihajlović.
Napravljen je i podsetnik na snimke koji su pregledani pre utakmice.

- Nekoliko sati pre utakmice, sedmorici igrača su pokazane kasete sa njihovim utakmicama. Sećam se Ljupka: Ako ih napadnemo, ostavićemo previše prostora za kontre. Pitao sam ga šta da radimo, a njegovo odgovor je bio: Date im loptu. Onda smo proveli 120 minuta na terenu ne pipnuvši loptu - setio se Mihajlović.

Expand player
Pogledajte više