Milan Borjan i Snežana
Alo!/Marko Metlaš
Snežana Borjan

Ognjen Radošević

Snežana Borjan, Foto: Ognjen Radošević

Zbog desetine otvorenih pretnji silovanjem koje su upućene Snežani („Ku*vetino jedna, bude li Borjan otišao zbog tebe iz Zvezde je*aće te cigani svi komplet“), stručnjaci za visokotehnološki kriminal preporučuju Filipovićevoj da čitav slučaj ipak prijavi policiji, kako bi Tužilaštvo moglo da izda nalog za istragu i privede pravdi trenutno anonimne prekršioce.

PROČITAJTE JOŠ:

- Ako je neko napisao da će je silovati, to je direktna pretnja. Međutim, sva krivična dela protiv časti i ugleda, sloboda prava čoveka i građana pokreću se po privatnoj tužbi. Ona lično mora da prijavi policiji da je ta uvreda u njoj izazvala strah za bezbednost. Tek tada policija i Tužilaštvo preuzimaju gonjenje. Konkretno, u slučaju gospođe Borjan, ja bih uzeo za ozbiljno te pretnje. Nikad se ne zna kako može da se završi. Moj savet je da pretnje prijavi policiji. Uvek je bolje prijaviti nego ćutati. Vidite šta se dešava... Imamo svež primer ovog kretena koji je posle čitanja na Fejsbuku i Instagramu izašao na ulicu i nožem nasmrt izboo mladića, a da ga pritom nikad ranije nije video, ni upoznao - kaže za naš list Saša Živanović, bivši načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Sajber nasilnici se lako pronalaze

Na pitanje da li policija lako može da uđe u trag onima koji otvoreno prete na društvenim mrežama, Saša Živanović, bivši načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kaže:

- Nije problem ukoliko je sve u skladu sa zakonom. Istina, nekad postoje stvari koje otežavaju istragu. Primera radi, može neko da sedne u kafić ili restoran, pa da se nakači na vaj-faj i da odatle uputi poruke. Međutim, ni to ne znači da je kraj istrage. Sve zavisi sa kojeg je uređaja upućena pretnja i sa kojeg mesta.

 Snežana Filipović u razgovoru za „Alo!“ s olakšanjem konstatuje da je najžešći nalet pretećih poruka prošao, ali dodaje da će se obratiti policiji ukoliko se napadi na društvenim mrežama nastave. 

- Ovo je za mene traumatično iskustvo. Želim da prođe bar još 24 sata, nadam se da će prestati sa pretnjama. Ukoliko se to ne desi, obratiću se policiji za pomoć. Priznajem, plašim se za svoju bezbednost. Čitamo svi o očigledno frustriranom mladiću koji je nakon korišćenja društvenih mreža na Zvezdari usmrtio momka ni krivog, ni dužnog. Pritom, ubica priznaje da je to uradio jer je bio nesrećan svojim životom. Naravno da me je strah od psihopata koji ubijaju na ulici - zaključuje Snežana Filipović.