Vladimir Stojković i Milan Borjan
Vladimir Markovic/Marko Metlaš
Vladimir Stojković i Milan Borjan

Vladimir Markovic/Marko Metlaš

Vladimir Stojković i Milan Borjan, Foto: Vladimir Markovic/Marko Metlaš

Milan Borjan, čuvar mreže Crvene zvezde proglašen je za najboljeg golmana Superlige Srbije i dobio je pehar "Ilija Pantelić".

Iskusni golman reprezentacije Kanade poreklom iz Srbije je za Anadolu Agency (AA) istakao da mu je čast zbog osvajanja nagrade koja nosi ime legendarnog golmana Vojvodine i reprezentacije Jugoslavije.

- Pre tri godine trijumfovao sam kao golman Radničkog iz Niša, ovo mi je sada drugo piznanje koje dobijam kao član najtrofejnijeg srpskog kluba. Naravno, najteže je bilo te prve sezone, jer sam imao mnogo više posla, nego kasnije kada sam stao na gol Crvene zvezde. Stigao sam u Niš kad smo bili pretposlednji na tabeli, imali smo neverovatnu prolećnu polusezonu sa Milanom Rastavcem na klupi, ostavili smo Radnički u ligi, primili najmanje golova i bilo je logično da prigrabim priznanje za najkorisnijeg golmana prvenstva - rekao je Borjan.

Ove godine je trijumfovao ispred golmana svog nekadašnjeg tima, Borivoja Ristića iz Radničkog.

- Imponuje mi što sam postao rekorder i trudiću se da i naredne sezone budem u krugu kandidata za prvo mesto. Ova akcija čuva sećanje na čoveka koji je bio golmanska i ljudska veličina i zaista je privilegija biti trostruki osvajač njegovog trofeja. Drago mi je što se neko konačno setio da i mi golmani imamo pravo da se borimo za individualna priznanja, a ne samo da budemo deo idealne postave na kraju prvenstva kada se biraju najbolji pojedinci - istakao je Borjan.

Borivoje Ristić

Marko Metlaš

Borivoje Ristić, Foto: Marko Metlaš

Svakog golmana uglavnom pamte po greškama, a kako je on branio neverovatno cele sezone, nada se da neće ostati upamćena po kiksu sa finala Kupa Srbije.

- Ne opterećujem se previše greškom u finalu Kupa. Neću dozvoliti da mi ta jedna situacija utiče na samopouzdanje i da baci senku na sve ono što sam uradio tokom cele sezone. Desi se, bože moj. I najbolji greše. Krenuo sam na loptu posle centaršuta Pantića i napravio sam procenu da ću sigurno da je uhvatim. Došlo je do sudara sa Milunovićem i nisam mogao da intervenišem. Ostojić je to iskoristio i pogodio mrežu. Nema veze, idemo dalje. Naučio sam da se borim sa problemima i siguran sam da ću i ovo brzo prevazići. Jedva čekam početak nove sezone u kojoj želimo još jednom da napadnemo Ligu šampiona i duplu krunu u domaćem prvenstvu - naglasio je Borjan.

Pročitajte još:

Terzić

Printscreen/Youtube/Balkan Info/

Terzić "spasio" Koromana da ne pređe u Partizan, Foto: Printscreen/Youtube/Balkan Info/

Borjanov trofej je kruna sezone u kojoj je Crvena zvezda superiorno odbranila titulu i dostojno reprezentovala regionalni fudbal na elitnoj evropskoj sceni.

- Finale kupa je sa psihološkog aspekta bila veoma teška utakmica za našu ekipu. Kao da smo se ispraznili u mečevima koji su imali ogroman značaj za navijače Crvene zvezde. Tu pre svega mislim na duele u Ligi šampiona, ali i na večite derbije u prvenstvu. Partizan je ušao sa većom željom da osvoji taj poslednji trofej i to se osetilo na terenu. Nažalost, ne samo da se osetilo, nego je uticalo i na konačan rezultat - smatra Borjan.

Želeo je da se iskupi za grešku u finalu Kupa Srbije, a takođe ima jednu želju dok ne završi karijeru.

- Bili su poslednji trenuci utakmice i osetio sam da bih mogao nešto da učinim u protivničkom šesnaestercu. Eventualno da postignem izjednačujući gol ili da asistiram nekom saigraču. Podigao sam ruku i pitao Vladana Milojevića da li smem da krenem napred, on je bio protiv jer se verovatno plašio da ćemo u kontri primiti drugi gol. Nadam se da ću u nastavku karijere dobiti priliku da izvedem neki slobodan udarac ili penal. Baš bih voleo da se i moje ime nađe među strelcima na semaforu - otkrio je Borjan.

Milan Borjan

Facebook, Screenshot

Milan Borjan "u akciji" sa Rikardom, Foto: Facebook, Screenshot

Svim srcem će biti uz Liverpul, smatra da je Alison najbolji na njegovoj poziciji, sledi takmičenje na Gold kupu.

- Da, navijaću svim srcem za ekipu Jirgena Klopa u Madridu. Njihova pobeda protiv Totenhema daće još veći značaj našem podvigu na stadionu ’Rajko Mitić’ i onom veličanstvenom trijumfu od 2:0. Liverpul je mnogo ozbiljna ekipa, igra najlepši fudbal i zaslužuje da bude šampion Evrope. Alison je takođe najbolji golman na svetu, tu nemam ni najmanju dilemu. Što se tiče Gold kupa, imamo tešku grupu sa Meksikom, Kubom i Martinikom. Propustiću veći deo priprema sa Crvenom zvezdom, ali to mi neće predstavljati problem jer će sve vreme sa mnom u Kanadi biti trener golmana Dušan Gašića - kazao je Borjan.

Ne žali što je odabrao dres reprezentacije Kanade, ali postoji mali žal zbog Orlova.

- Postoji i dalje neka mala žal za reprezentacijom Srbije, ali Kanada je učinila mnogo za mene i moju porodicu i ovo je bio jedini način da joj se odužim. Onda kada nam je bilo najteže, oni su nas prihvatili i ponudili nam krov nad glavom. Kanadski fudbal napreduje u poslednje vreme. Sada je Savez u saradnji sa FIFA-om osnovao ligu koja broji sedam klubova. To je veliki korak ka popularizaciji ovog sporta i tribine će iz godine u godinu biti sve punije - rekao je Borjan.

Vladimir Stojković

Alo!/V. Marković

Vladimir Stojković, Foto: Alo!/V. Marković

Borjan nije imao dilemu da li ima boljeg golmana od njega u srpskom fudbalu.

- Bolji sam golman od Vladimira Stojkovića. To ne znači da ga ne cenim kao čoveka. On je sjajan momak, znamo se i privatno, o njemu mislim sve najbolje. Veoma ga poštujem, kao što poštujem i Sašu Ilića. Sale je legenda srpskog fudbala, način na koji su ga navijači ispratili u penziju dovoljno govori o njegovoj veličini. Iskreno, žao mi je što se oprostio. Mislim da je lagano mogao još dve godine da igra fudbal na vrhunskom nivou - istakao je Borjan.

Komentari (3)

Lola

29.05.2019 22:50

Blago Partizanu dok si ti na golu zvezde,lakse golova nemoze nikome da da kao tebi Suknja je za tebe.

Iker

30.05.2019 19:04

Jesi, al' na plej stejsn fudalu i to kad sam sebi nabudzis brojeve! Garant svi odu u crveno, ha, ha... Jesi jadan, ha, ha....

Pera Detlic

31.05.2019 10:39

Malo morgen, Stojke za njega institucija.