Bićemo ponovo šampioni

Alo.rs/M. Topalović | sport 2020-01-29 16:45:59 2020-01-29 16:45:59

Iskusni golman pričao za naš portal.

Twitter/AIK Fotboll

AIK iz Solne ima velike ambicije u Švedskoj kao i naš golman Budimir Janošević. Prvo okupljanje fudbalera AIK-a izazvalo je ogormnu euforiju među navijačima u Solni. Poznati klub ima velike ambicije u novoj sezoni, tradicionalno će imati i frenetičnu podršku sa tribina. To potvrđuje nesvakidašnja bakljada na Frends stadionu.

- Fanovi su jedan od glavnih aduta – kaže naš golman Budimir Janošević koji je u Solnu prešao 2018. posle sjajnih partija u Bromapojkarni – AIK ima šest titula, a sa mojim dolaskom poklopio se prekid posta koji je trajao od 2009. Tada se pojačala spona navijači - klub koju nije poremetilo ni četvrto mesto iz prošle sezone kada su ispred nas bili Đurgarden, Malme i Hamarbi.

STRPLJEN SPAŠEN

Janošević (30) iza sebe ima devet utakmica na golu AIK-a. Nada se većoj minutaži. - Odlazak prvog golmana u Drugu Bundes ligu svakako je signal da pojačam rad. Velika je konkurencija, ali verujem u svoje sposobnosti. U najboljim sam godinama, ne manjka mi iskustvo, a naoružan sam strpljenjem. Konkurenti su veteran Stamatopulos, mladi Brolin i Danac Haugard.

AIK je sa 91 sezonom (Geteborg 87, Malme 84)u Allsvenskan ligi najstandardniji superligaš. Sledi 96 izdanje.

- Kao i uvek ambicije su šampionske – jasan je bivši čuvar mreže Čukaričkog, Jagodine, Vojvodine, Rada i turske Adane – Imamo potencijal, sjajnu infrastrukturu, spomenute navijača, iskusnog trenera Norlinga... Stigli su novi igrači, a od viđenijih otišli su samo Eljunusi u japanski Šonan, gde će igrati sa Stefanom Šćepovićem, i golman Liner, novi čuvar mreže nemačke Arminije iz Bilefelda.

U Švedskoj je Malme najuspešniji sa 23, Geteborg i Norčeping imaju 13, poslednji šampion Đurgarden osam, a AIK i Elsfsborg po šest titule.

- Ponovo sledi neizvestan šampionat u kome je izjednačenost najboljih klubova osnovna karakteristika. Okupili smo se, obavljena su testiranja, pripremamo se u španskoj Marbelji – pojasnio je Janošević i dodao: - Već u februaru startuje Kup Švedske, a liga u aprilu.

Malo Srba igra u Švedskoj?

- Osnovni razlog je forsiranje domaćih telanata i na tome se bazira rad u svim klubovima. Retko kupuju strance, ali ima dosta igrača koji su korenima sa Balkana. Druga ili treća generacija dece gastarbajtera ili onih koji su izbegli zbog ratnih dešavanja.

 

 

Expand player
Pogledajte više