Juventus
twitter/javiktorres
Juventus

EPA/Alessandro di Marco

Juventus, Foto: EPA/Alessandro di Marco

Ajaks ima četri "ušata trofeja" naspram Juventusa koji ima samo dva. Ovo je repriza finala iz sezone 95/96 kada je Vladimir Jugović učinio italijanskog velikana besmrtnim!

PROČITAJTE JOŠ:

Juventus pored 2 trofeja ima još 5 učešća u finalima kada su morali da čestitaju boljem rivalu! Prvu titulu koju su osvojili u ovom takmičenju bilo je 29. maja 1985. godine na stadionu Hejsel u Briselu.

Tada su navijači Liverpula probili ogradu i saterali navijače Juventusa u ćošak, što je prouzrokovalo pad zida od tri metra gde je većina poginula, dok su ostali stradali u obračunima, od strane noževa i kamenica, a neki su stradali u sveopštem stampedu. Tragedija je rezultovala zabranom igranja engleskih timova u svim evropskim takmičenjima na nekoliko godina.

Ugledni L'Equipe dan nakon tragedije na naslovnu stranu stavio je tekst na kom je pisalo:''Ako je ovo vaš Fudbal, onda neka umre'', bila je to poruka upućena UEFA-i koja se godinama kasnije ipak ispričala što je tvrdoglavo insistirala da se utakmica odigra. Naravno, nije Juventus bio kriv za ono što se dogodilo, no titula te godine bila je sve samo ne pobeda fudbala.

Juventus

youtube/ Pizzagate

Juventus, Foto: youtube/ Pizzagate

Zato im niko ne može osporiti titulu koju su osvojili 1996. na Olimpiku! Tada su se borili protiv aktuelnog prvaka Evrope, ekipe Ajaksa koja je razbila Real 2:0, iako je rezultat bio prenizak za ono što su "Kopljanici" pokazali na terenu! Tada ih je trener Reala, Horhe Valdano proglasio najboljim timom '90: 'Pokušali smo sve, ali nismo ništa mogli. Oni su taktičko savršenstvo. Ajax nije samo najbolja ekipa devedesetih, oni su fudbalska utopija.''

Na klupi Ajaksa je bio Van Gal koji je imao odlično potkovanu mašinu, dok je Marćelo Lipi vodio marš "stare dame". Finalna utakmica nije bila spektakularna. Italijan je postavio igru da uguši utakmicu što mu je i uspelo za rukom. Igrao se 13. minut kada je iz kontra-napada Juventus stigao do prednosti. Fabricio je iskoristio šansu i matirao je legendarnog Van der Sara za 1:0!

Izjednačio je Jari Litmanen posle gužve u šesnaestercu, a pošto više nije bilo golova, utakmica je otišla u penal seriju!

Legendardni Edgar Davids promašio je prvi penal, pa onda zatim i Soni Siloj u četvrtoj seriji!

Vladimir Jugović

youtube/ glizingaridelbosco

Vladimir Jugović, Foto: youtube/ glizingaridelbosco

Italijani su bili sigurni sa bele tačke, a poslednji udarac koji je Juventusu doneo titulu izveo je Vladimir Jugović.

''Bio sam siguran da ću ga dati. Smeškao sam se jer je sudbina izabrala baš mene da budem taj koji će Juventusu doneti trofej koji je čekao godinama. Jedna osoba bliska Đaniju Agneliju mi je ispričala da je on, kad sam uzeo loptu i stavio je na belu tačku, i kad su svi okrenuli leđa jer nisu mogli gledati, mirno rekao: 'Bez brige, on je Srbin. Taj neće promašiti''', ispričao je Jugović u intervjuu koji je dao ovih dana za 'Corriere della Sera'.

Juventus se u Rimu 1996. osvetio Ajaksu za poraz u finalu 1973., ali je nakon toga izgubio sve što je mogao izgubiti, pet finala i pet poraza. 

Večeras nije tako veliki ulog, ali u skladu sa njihovom istorijom očekuje nas novi legendarni spektakl ova dva kluba!