Amerikanci preko FBI nastavljaju napad, Putin u centru skandala - Ruski sport u velikom problemu!

Alo.rs/ I.Dž. | sport 2019-12-10 13:23:34 2019-12-10 13:23:34

Ministarstvo pravde SAD objavilo je izveštaj za koji tvrdi da dokazuje kako je bivši predsednik FIFA Sep Blater primio mito kako bi Rusija dobila organizaciju Svetskog prvenstva 2018. godine.

AP Ekaterina Shtukina

Izveštaj koji se sastoji od 430 strana objavljen je u ponedeljak kao deo istrage koju sprovodi FBI vezano za izbore predsednika Amerike održane 2016. godine.

U izveštaju se nalaze i saznanja Kristofera Stilia, pripadnika britanske tajne službe, koji navodi da je neimenovani Rus mitom kupio organizaciju Svetskog prvenstva.

"U junu 2011. godine Stili je podneo izveštaj u kojem je sažeo navodni razgovor tadašnjeg ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina u kojem je Putin priznao da je neimenovani ruski oligarh mitom kupio Svetsko prvenstvo" piše u dokumentu koji je objavilo Ministarstvo pravde SAD kao i:

"Potom, 2012. godine,  Stili je upoznao ljude iz FBI sa dvojicom britanskih operativaca koji su imali informacije o mitu. Posle razgovora su uspeli da dođu do čalna organizacije bliske Putinu i Kremlju koji je potvrdio da je Mundijal bio kupljen".

Rusija je organizaciju Mundijala dobila ispred Engleske, udruženih Holandije i Belgije, kao i Španije i Portugalije, a odlukaje doneta na glasanju 2010. godine.

O mogućoj korupciji pisalo se i ranije, ali je vest ponovo postala aktuelna korakom koji su napravile Sjedinjene Američke Države i to baš u momentima kad ruski sport drma afera povodom dopinga zbog koje je suspendovana sa velikih takmičenja u naredne četiri godine.

Slična afera dogodila se i po pitanju izbora Katara za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine.

Iako se u aferama ne pominje Sep Blater nedvosmisleno se ukazuje na njegovo učešće jer je upravo on bio predsednik FIFA u tom periodu, a kasnije je dobio šest godina zabrane rada u fudbalu. Tom prilikom osuđen je i Mišel Platini ali na četiri godine.

Expand player
Pogledajte više