POZNATI FUDBALER BOLUJE OD NEIZLEČIVE BOLESTI Jeziva ispovest: Ne mogu da prihvatim da sam smrtno bolestan
Foto: EPA/EPA/VINCENT JANNINK

Švedski fudbaler Jesper Bjerkman (29) objavio je javnosti da boluje od neizlečive bolesti i tom prilikom je ispričao kako je saznao kada su mu lekari saopštili da ima amiotrofičnu lateralnu sklerozu (ALS). Često se naziva i Lu Gerigova ili Šarkoova bolest, a u početku ljudi mogu da primete slabost u mišićima ili grčenje, nakon čega bolest progresivno onesposobljava hod, govor, gutanje i na kraju disanje.

Uprkos tome što su medicina i nauka napravili veliki napredak kada su u pitanju istraživanja o ovoj bolesti, i dalje je neizlečiva i nažalost mnogi kojima je dijagnostikovana ne požive duže od nekoliko godina.

- Bilo je strašno, bili smo potpuno slomljeni. Plakao sam i nisam mogao da prihvatim da sam smrtno bolestan. Video sam samo smrt - rekao je hrabri Jesper Bjerkman za švedski medij "HD" nakon što je otkriveno da mora da završi igračku karijeru i obezbedi sebi što kvalitetniji ostatak života.

 

 

Bjerkman je inače u jednom trenutku karijere doživeo tešku povredu ključne kosti i kada je počeo da oseća slabost u levoj ruci, pomislio je da je zbog toga. Otišao je kod lekara i počela su ispitivanja, pa je prvobitno procenjeno da ima MPN, odnosno multifokalnu motorno neuropatiju. Lečili su ga terapijama koje se koriste kod ove bolesti, a nakon što nije uspelo - tražio je mišljenje drugog lekara i saznao da je u pitanju ALS.

Tokom svoje igračke karijere mladi Šveđanin je igrao za Helsingborg, Engelhoms, Gefle, Esklistune, Akropolis i Hitarps, dakle promenio je veliki broj klubova u svojoj domovini.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading