HOROR Kosovska novinarka preživljava pakao: Policija štiti Džakinu metu!
Facebook printscreen

Kosovska novinarka i aktivistkinja za ženska prava Zana Avdiju (29) ne može da živi bez policijske zaštite posle kritika na račun Granita Džake!

HOROR Kosovska novinarka preživljava pakao: Policija štiti Džakinu metu!

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Avdiju je, podsećamo, jedna od retkih osoba s Kosova koja je osudila Džakino hvatanje za međunožje na utakmici sa Srbijom u Kataru, opisujući tu provokaciju švajcarskog Šiptara kao uličarski gest. Otad je postala meta na društvenim mrežama, a otac kapitena „sajdžija“ Ragip Džaka pretio joj je smrću u programu uživo jedne kosovske televizije.

HOROR Kosovska novinarka preživljava pakao: Policija štiti Džakinu metu!

Printscreen

 

- Treba da pazite šta pišete o porodici Džaka! U suprotnom saznaćete šta će se desiti, odgovaraćete! Ali kad dođe vreme za to, za vas će biti kasno, kunem vam se životom! - urlao je u telefonskom uključenju bivši politički zatvorenik iz Podujeva, koji je u drugoj polovini 80-ih bio osuđen zbog separatizma na KiM.

Nedelju dana je proteklo od početka hajke na nju, a Avdiju se i dalje ne usuđuje da sama, bez zaštite, bude napolju.

HOROR Kosovska novinarka preživljava pakao: Policija štiti Džakinu metu!

Printscreen

 

- Zani se i dalje preti. Ona je sad pod policijskom zaštitom. Ide samo na posao i vraća se kući. Nekoliko muškaraca je uhapšeno. Ona osuđuje Džakin mačo gest kao seksistički, kao i činjenicu da veliki deo kosovskog društva to odobrava, čak i aplaudira tome - preneo je „Zontagscajtung”, koji je razgovarao s kosovskom novinarkom i feministkinjom.

Udario i Taulant

Pored oca Ragipa, na Zanu je udario i Granitov stariji brat Taulant (31), bivši reprezentativac Albanije.
„Sramota, nemaš albanske krvi uopšte“, poručio je fudbaler Bazela novinarki putem Instagram.

HOROR Kosovska novinarka preživljava pakao: Policija štiti Džakinu metu!

EPA/GEORGIOS KEFALAS

 

Avdiju je, kaže, dobila 11.000 uglavnom seksističkih poruka na društvenim mrežama iz cele Evrope, uključujući Švajcarsku.

- Među njima je mnogo konkretnih pretnji meni i mojoj porodici. Kažu da me treba ubiti, da emigriram u Srbiju, da me siluju! U 200 slučajeva za koje sam podnela žalbu bilo je nekoliko hapšenja.

Sme li provokator Džaka u Srbiju?

U narednom reprezentativnom ciklusu, borbama za EP 2024, Švajcarska će, izgleda, gostovati u Srbiji iako nisu u istoj kvalifikacionoj grupi. „Sajdžije“ za rivala imaju Beloruse, koji igraju van zemlje usled sankcija zbog rata u Ukrajini (u Novom Sadu bili domaćini u Ligi nacija).
- Trenutno ne znamo gde će igrati s Belorusijom. Opcija je Kipar, ali očigledno i Beograd. Belorusija je već igrala u Srbiji. Svakako bi se utakmica u Beogradu igrala bez prisustva navijača - rekao je za „Blik“ generalni sekretar švajcarskog saveza Robert Brajter, očigledno svestan provokacija Granita Džake tokom i posle meča s „orlovima“ i činjenice da bi u Srbiji bio nepoželjan gost.

Kako navodi, najveći problemi s kojima se suočavaju Albanke jesu to što „nemaju posao, jedva da poseduju imovinu i skoro uvek su isključene iz nasleđa“.

- U albanskim porodicama samo četiri odsto devojaka nasleđuje, a 17 odsto žena poseduje imovinu. Od 600.000 radno sposobnih žena, samo oko 14 odsto radi. Sve su to direktne posledice patrijarhalnog društva - tvrdi Zana Avdiju.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dokaz

13.12.2022 20:03

Ako je neko normalan i ima ljudskosti u sebi ,a pripada Albancima odmah neka beži iz legla zlih ljudi.Prema tome novinarki želimo sve najbolje i beži dete glavom bez obzira ..