"Imao sam strašnog petla, bio je prvak sveta..."
Tanjug/Ap

Francuska će po drugi put uzastopno biti učesnik polufinala Svetskog prvensta, a najzaslužniji za tako nešto svakako da je Olivije Žiru koji je pogotkom u 78. minutu ostavio aktuelnog šampiona u igri da postane tek treća selekcija koja je odbranila tron.

Ko bi rekao da će čovek odluke biti upravo Žiru, zavodnik koga žene obožavaju, čovek koji je osvojio i Ligu šampiona i Ligu Evrope, a i već ima jedno Svetsko prvenstvo "u džepu".

Kroz razne situacije prošao je 36-godišnji Francuz tokom svoje karijere. Rastao je uz svog brata Romana koji mu je preneo ljubav za fudbalom. Ugledao se na njega i počeo da trenira. Ipak, stariji Žiru odlučio je da sport nije ono u čemu će da traži sreću već se posvetio studijama. Olivije se našao na prekretnici, da li da nastavi putem svog brata i odrekne se šutiranja lopte ili da posluša svoje srce i nastavi sa treniranjem.

Ljubav prema sporednoj stvari na svetu presudila je i mladi Francuz je nastavio da radi ono što najbolje zna - da postiže golove. Sve do 13. godine igrao je u lokalnom klubu Frožes, dok 1999. nije stigao poziv Grenobla. Tada počinje dugačak put do konačnog cilja.

Tanjug/Ap

 

 

Nisu u klubu bili impresionirani njegovim igrama, ali on nije odustajao. Sezona 2005/2006 donela je promenu. Žiru je prekomendovan u rezervni tim, a uzvratio je sa 15 golova na isto toliko mečeva. To mu je ekspresno otvorilo vrata seniorske ekipe. Ipak, klub je odlučio da ga pošalje na pozajmicu u Istr, gde je nakon 14 golova visoki Francuz pokazao da je vreme za ozbiljne stvari.

Prelazak u Tur doneo oživeo mu je karijeru i tu je je igrao sve do 2010. godine, kada je prešao u prvoligaša Monpelje. Naredne godine proglašen je najzaslužnijim sa 21 pogotkom za istorijsku titulu njegovog tima. Igre u Ligi šampiona preporučile su ga Arsenalu, u kom je postao miljenik najvijača. Posle čak šest godina u dresu "tobdžija" preselio se u Čelsi. Sa Englezima je osvojio i Ligu Evrope i Ligu šampiona, a kada su mnogi očekivali da će reći zbogom, obukao je dres Milana bio najzaslužiji za titulu "rosonera" ove godine sa 11 pogodaka i četiri asistencije.

Tanjug/Ap

 

Poznat je po postizanju neverovatnih golova, a jedan od takvih protiv Kristal Palasa 2017. godine doneo mu je "Puškaš nagradu" koja se dodeluje strelcu najlepšeg pogotka u tekućoj sezoni. Dobro su ga upamtili i "zvezdaši", ali i cela srpska javnost, kada je na beogradskoj "Marakani" jednim potezom rešio meč Zvezde i Arsenala.

 

 

Nakon tog meča govorio je o tome koliko su "delije" neverovatne i da bi voleo da često igra u takvoj atmosferi. Poznat je i po postupcima van terena. Iako je oženjen, našao se u žiži javnosti jer je suprugu prevario sa modelom Kelijom Kej, a takođe nekoliko puta proglašavan je najseksepilnijim francuskim fudbalerom. Pobrao je mnoge simpatije i ljubitelja fudbala u Engleskoj, kada je na dan tragedije na Hejselu (kada je veliki broj navijača Liverpula izgubio život) 2015. godine postigao gol. Skinuo je crnu traku sa ruke i poljubio je.

Priča kako je uopšte postao prvi napadač reprezentacije u Kataru je posebna sama po sebi. Da se Karim Benzema nije povredio pred start Mundijala, sigurno da visoki centarfor Milana ne bi ima ulogu startera, pa verovatno ne biste ni čitali ovaj tekst, ali sudbina je htela drugačije. Na pet utakmica na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu postigao je četiri gola, a još nije kraj, daleko od toga.

Tanjug/Ap

 

Sigurno da znate onu popularnu numeru Đorđa Balaševića koja kaže "Imao sam strašnog petla, bio je prvak sveta...". Žiru je baš strašan i već je bio prvak sveta, a to može postati opet.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading