Ilija Petković
Marko Metlaš
Ilija Petković

Marko Metlaš

Ilija Petković, Foto: Marko Metlaš

Podsećajući se kako je bilo tih godina u našoj reprezentaciji kada je on bio vođa nacionalnog tima, ne možemo a da se ne setimo urnebesne izjave pred Mundijal u Nemačkoj.

- Ne mogu da vam obećam da ćemo biti svetski prvaci, ali vam mogu obećati da nećemo... - izjavio je pred planetarni turnir Ilija Petković.

Na Svetsko prvenstvo na koje smo otišli u velikom stilu, u dosta manjem smo se sa istog vratili, nakon poraza u grupnoj fazi od Holandije (1:0), Argentine (6:1) i Obale Slonovače (3:2).

Grupa smrti jeste bio epitet kojim smo se tešili, a situacija kakva god bila, podsetićemo je se, ali i drugih čuvenih izjava.

- Vreme će oceniti kako sam vodio reprezentaciju. Imao sam ambiciju da našu zemlju i fudbal odvedem na nove koloseke, da pokažem da smo civilizovani, da imamo kvalitet, da se povratimo iz izopštenosti.

- Pripremao sam govore u kojima sam citirao slavne ličnosti iz naše prošlosti. Želeo sam da podignem moral i hrabrost i igračima i javnosti, u trenutku kada je naš državni tim postao predmet podsmevanja i nipodaštavan od svih. Za ove tri godine povratili smo ugled i kao nacija i kao reprezentacija.

Ilija Petković

Marko Metlaš

Ilija Petković, Foto: Marko Metlaš

- Videlo se to na našem primeru. Od toga se ne može pobeći. To smo što smo. Kad dolazi nesreća, ona stiže u bataljonima.

- Na svim fudbalskim terenima u zemlji tražio sam fudbalere koji bi pobedili Argentinu. Ovde takvih igrača nema. Ili ih bar ja nisam našao. Možda sam ja u pravu, a možda ih i ima, ali ja nisam uspeo da ih nađem. Vreme će pokazati

- Da je na Mundijalu bilo takmičenje u taktici mi bismo pobedili u svim utakmicama. Ali, taktika je samo zamisao...

Jedna izjava je bila zapamćena, ostala kao takva, ma koliko nije uživao pozitivan ugled u javnosti nakon debakla.

- Sve naše reči biće velike, ako ih isprate velika dela. Šta ćemo da uradimo, gde ćemo da se zaustavimo - niko ne zna. Ne mogu da vam obećam da ćemo biti svetski prvaci, ali ne mogu ni da vam obećam da nećemo! Volja jaka šala nije, iz nje sila inat bije. Čast svakome, predaja nikome. Neka se igra u slavu fudbala, neka pobedi bolji. Ne mogu da obećam da ćemo biti svetski prvaci, ali ne mogu ni da obećam da nećemo. Budimo realni, tražimo nemoguće.

Veliki srpski fudbalski stručnjak i legenda, Ilija Petković.

Pročitajte još: