VELIKI SKENER ALO! Ko je najviše, a ko najmanje pokazao u Kataru?
Alo!/Marko Metlaš

 

Srbija nije fudbalska velesila, već reprezentacija koja povremeno blesne, kao u Lisabonu ili Oslu.

Alo!/Marko Metlaš

 

Na krilima nekoliko dobrih rezultata „orlovi“ su stigli na Mundijal, a vraćaju se iz Katara kao pokisli miševi. Optimizam je građen na rezultatima većine fudbalera u mlađim selekcijama, na činjenici da igraju u velikim klubovima i harizmi selektora Dragana Stojkovića. Piksi je definitivno ima, a opštoj euforiji koju su stvorili FSS i navijači podlegli su i novinari. Retko ko je trezveno razmišljao i samo je dodavao drva i ugalj na vatru koja se na kraju pretvorila u požar.

Reč „boginja“ postala je svakodnevica, a ni grupu nismo prošli. Toliko o profesionalnom odnosu i forsiranju totalno nebulozne priče koja je više služila za ličnu promociju, podizanje tenzije u narodu, bila dodatni pritisak na igrače i odvela nas u brodolom.

AP/Martin Meissner

 

A poražavajući ishod mogao se naslutiti još tokom neuspešnog izbora predsednika FSS. Nastavljeno je sa stvarnim ili izmišljenim aferama (preljubama i tučama), biranjem ko ima najlepšu ženu ili devojku i šta one rade, čime se bave u Dohi, pa su naši dresovi odjednom postali žuti, idealni za tu vrstu štampe.

Na sve su se nadovezale povrede Mitrovića, Vlahovića, Kostića, Lukića, Veljkovića, Pavlovića... a od starta je bilo jasno da Srbija ima idealnih 11 i nikog više, jer rezervisti nisu ni do kolena starterima, a za turnirski tip takmičenja to je pogubno.

AP/Themba Hadebe

 

Elem, od „dajte Brazil da se igramo“ došli smo do činjeničnog stanja da ni šut u okvir gola ne možemo da uputimo. Kamerunci su nam pokazali kako dve izmene okreću tok utakmice, a Švajcarci šta znači rad na duge staze jer godinama igraju isto i ne menjaju sistem. Sjajna selekcija koja je u grupi eliminisala Italiju, samim tim je bilo jasno da s njom nema šale, iako je u odbrani bila bez dva najbolja pojedinca, golmana Zomera i štopera Elvedija.

Koliko smo bili loše pripremljeni na psihološkom, bogami i na fizičkom planu, najbolje pokazuje podatak da smo na dve poslednje utakmice izgubili dva, pa gol prednosti. Kalkulisali smo sa šest bodova, a kući se vraćamo kao jedna od najslabijih reprezentacija sa poroznom odbranom koja je osam puta kapitulirala i non-stop igrala po ivici žileta, u kojoj je samoubilačka, napadačka taktika uzela i te kako skup danak. Ako je neko delovao raštimovano na terenu, to je svakako bila Srbija sa disharmonijom u svim linijama. Ipak, najubitačnije su delovala tri defanzivca u liniji koji nisu imali pomoć saigrača, pa samim tim sva krivica i ne može da se svali na njihova leđa.

Alo!/Marko Metlaš

 

V. MILINKOVIĆ SAVIĆ
(270 minuta)
Sumnjalo se u njegov kvalitet, ali je bio naš možda i najstabilniji igrač. Izbušena mu je mreža, mada je u nekoliko navrata imao spektakularne odbrane, ulivao sigurnost, podizao moral, hrabrio saigrače...
OCENA: 7

S. MITROVIĆ
(35 minuta)
Na njemu su se slomila kola posle Kameruna, ali ruku na srce, dobio je ulogu koja mu ne odgovara. Mada se verovalo da na iskustvo može uspešno da je odigra.
OCENA: 5

N. MILENKOVIĆ
(270 minuta)
Borben kao i uvek, ali često na vetrometini jer nije isto igrati protiv evropskih klubova i selekcija iz Južne Amerike i Afrike, gde kod prvih dominira tehnika, a kod drugih atletske sposobnosti svih igrača.
OCENA: 6

EPA/Tolga Bozoglu

 

S. PAVLOVIĆ
(235 minuta, 1 gol)
Ostavio je srce na terenu, postigao gol, puno toga pokušao, ali se ispoljila stara boljka. Veoma je rizičan kad ga povuče igra, pa izgubi loptu u opasnoj zoni. „Sajdžije“ su nam dale tri gola preko njegove strane.
OCENA: 6,5

M. VELJKOVIĆ

(221 minut)
Diskretan, kasnije povređen. Igrao na sigurno, bez filozofiranja, ali i nedovoljno agresivno za ovaj nivo takmičenja. Plivao je između Milenkovića i Pavlovića, i to bez pojasa za spasavanje.
OCENA: 5,5

F. MLADENOVIĆ
(65 minuta)
Prinudno se pojavio protiv Brazila i nije razočarao, ali je bilo evidentno da ga je uplašila najveća scena i ništa nije pokazao u napadu, gde objektivno i nije lako zameniti Kostića.
OCENA: 5,5

S. BABIĆ
(13 minuta)
Zaigrao protiv Kameruna kada je đavo odneo šalu, ali se postavlja pitanje zašto nije dobio šansu pre Stefana Mitrovića. Piksi je alibi izveo Veljkovića, Stefana gurnuo u sredinu, Babića levo...
OCENA: -

N. GUDELJ
(92 minuta)
Trebalo je, a nije davao impuls našoj igri. Bavio se širinom, koja je davno prevaziđena, a ne dubinom. Nijednom nije izneo loptu, krenuo u prodor, probio prvu liniju... Tapkao je u mestu i usporavao napade.
OCENA: 5,5

AP/Aijaz Rahi

 

S. MILINKOVIĆ SAVIĆ
(234 minuta, 1 gol)
Kada čitate šta se sve piše o ovom momku i koje se sume pominju, očekujete da pojede loptu. U redu, nije da je davi, ima poteze, povremeno se pojavi u igri, postigao je gol, ali da je svetska klasa - nije.
OCENA: 6

S. LUKIĆ
(245 minuta)
Veliki promet, mala zarada. Igrač koji puno radi, bori se, od njega se ne očekuju blistavi potezi, ali rado bismo ga videli u solo prodoru, pa kada dođe na 20-25 metara da raspali po lopti ka golu protivnika.
OCENA: 5,5

M. GRUJIĆ
(13 minuta)
Premalo igrao za konkretniji zaključak.
OCENA: -

F. KOSTIĆ
(180 minuta)
Trebalo je da bude udarna igla, ali zbog povrede nije igrao protiv Brazila, a kasnije se videlo da nema svežinu ni brzinu, tako neophodne stavke za ispoljavanje njegovih glavnih aduta. Ima opravdanje.
OCENA: 5,5

N. MAKSIMOVIĆ
(121 minut)
Još jedan u nizu igrača (Gudelj, Grujić, Lukić) koji su apsolutno istih karakteristika, a osnovni problem je što ih uopšte nema u završnici. Vrte se na sredini, prave gužvu, kvare igru rivala (ako mogu), i to je to.
OCENA: 5,5

I. ILIĆ
(34 minuta)
Premalo igrao za konkretniji zaključak.
OCENA: -

AP/Frank Augstein

 

A. ŽIVKOVIĆ
(210 minuta)
Među retkima koji zaslužuju pohvale. Bio je čak u idealnom timu drugog kola zbog dve asistencije. Prodoran, otresit, spreman na saradnju... E sad, to što u defanzivi nije dovoljno pomagao Milenkoviću, drugi je par obuće.
OCENA: 7

D. LAZOVIĆ
(25 minuta)
Premalo igrao za konkretniji zaključak.
OCENA: -

F. ĐURIČIĆ
(14 minuta)
Nije lako kada se od vas očekuje da donesete preokret, a za to imate malo vremena. Jeste igrač poteza, ali mu ne odgovara igranje na kašičicu i ta uloga džokera.
OCENA: -

Alo!/Marko Metlaš

 

D. TADIĆ
(257 minuta)
Slabije igre u dresu Ajaksa prenele su se na nacionalni tim. Igrač od koga se uvek najviše očekuje ima pravo i da podbaci. Nije bio poletan ni na svom nivou, mada mu se ništa ne može prigovoriti. Jednostavno, izostala je magija.
OCENA: 6

A. MITROVIĆ
(262 minuta, 2 gola)
Dva gola na tri meča dobar je prosek, borio se koliko je mogao, ali za njegov stil igre neophodna je maksimalna sprema, a nje nije bilo. Zamerka, neverovatno sebičan u mnogo situacija.
OCENA: 7

D. VLAHOVIĆ
(79 minuta, 1 gol)
Izostanak zbog povrede, manja minutaža, gol i zamenjen. To je ukratko Vlahović na SP, a mnoge oči bile su uprte u njega. Samo u selekciji znaju šta se s njim dešavalo, da li je i koliko mogao da igra.
OCENA: 6

L. JOVIĆ
(36 minuta)
Premalo igrao za konkretniji zaključak.
OCENA: -

N. RADONJIĆ
(60 minuta)
Kucnuo je čas, to je taj momenat, kad ako ne sad... To su najčešći komentari kad se Radonjić pojavi na terenu. Svi žive u nadi da će doneti pomak, preokret... I dalje žive u toj nadi.
OCENA: 5

EPA/Friedemann Vogel

 

D. STOJKOVIĆ
Loše izmene i tvrdoglavo robovanje ofanzivi kao jedinom rešenju skupo (nas) ga je koštalo. Precenio je mogućnosti rovitog tima, ali nije se libio da širi optimizam iako je i laiku bilo jasno da ne možemo više od statiste u grupi. Povrede su mu u velikoj meri pokvarile planove, borio se, tražio izlaz iz lavirinta i, nažalost, nije ga pronašao.
OCENA: 5,5

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari (0)

Loading