SPEKTAKULARNO IZDANJE Stadion na kom će Srbija igrati sa Švajcarcima, napravljen od kontejnera
EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Stadion je napravljen od recikliranih brodskih kontejnera i biće rasklopljen po završetku Mundijala i poslat kao poklon u neku od zemalja koje su se prijavile za konkurs koji je raspisala država Katar. Stadion je izgrađen u industrijskom delu Dohe koji se zove Ras Abu Abud. Blizu je i morska obala Persijskog zaliva i jedna lepa peščana plaža. Kada stadion, koji podseća na pomorsku tradiciju Katara "nestane", na njegovom mestu biće ogroman park sa mnogo zelenih površina.

ALO! SNIMIO ČUDO U DOHI Vlahović i Modrić zajedno u noćnom izlasku - TOPOVSKI UDAR IZ KATARA (VIDEO)

Dobio je ime po pozivnom broju za Katar - 974, a u isto vreme za njegovu izgradnju iskorišćena su tačno 974 kontejnera. Domaćin je posebno ponosan što je stadion ekološki daleko prihvatljiviji od svih ostalih, a uz to i do 20 odsto jeftiniji. A, u sve ostale, kao i u njega stucano je na stotine miliona evra. Ima kapacitet od 44.089 sedećih mesta, za dizajn ovog zdanja bila je zadužena španska kompanija "Fenwick Iribarren Architects", a za izgradnju katarska građevinska firma "HBK Contracting". Montaža stadiona trajala je oko godinu i po dana. Ono što je posebno zanimljivo jeste da na stadionu "974" postoji prirodan sistem za hlađenje, jer je blizu mora. 

Međutim, kada navijači postanu malo veseliji i bučniji, a takav je bio slučaj kada smo gledali Argentinu, onda imate osećaj da stadion podrhtava i gotovo se trese. 

I da, da ne zaboravimo, brodski kontejneri nisu samo puka dekoracija. Neki od njih imaju i praktičnu namenu, jer se koriste za svlačionice za sudije, u jednom je smeštena u VAR soba, ili studija za TV ekipe, čak i toaleti. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading