MAJSTOR(I) NA KLUPI Srbija može da se ponosi: PIKSI ZVEZDA MUNDIJALA
Alo!/Marko Metlaš

 

Mnogi treneri su bili prosečni fudbaleri ili uopšte nisu igrali, reče onomad Rivaldo, osvajač SP s Brazilom 2002. Izjava proslavljenog asa nije se odnosila na selektore, a mogla bi sad da se oživi, pred Katar.

MAJSTOR(I) NA KLUPI Srbija može da se ponosi: PIKSI ZVEZDA MUNDIJALA

Alo!/Marko Metlaš

 

Pogled na stratege 32 učesnika predstojećeg Mundijala (20. novembar - 18. decembar) pokazuje da samo desetorica u igračkom kartonu imaju upisano učešće na Svetskom prvenstvu. Neki samo učešće, a drugi pobeđivanje, čak i blistanje na terenu tokom najvećeg sportskog takmičenja. Među njima, najuspešnijima, nalazi se naš selektor.

Selektori kao igrači na SP

GRUPA A
SENEGAL: Aliju Sise - SP 2002. (četvrtfinale).
GRUPA B
ENGLESKA: Garet Sautgejt - SP 1998. (osmina finala). SAD: Greg Berhalter - SP 2002. (četvrtfinale), SP 2006. (grupa).
GRUPA C
ARGENTINA: Lionel Skaloni - SP 2006. (četvrtfinale).
GRUPA D
FRANCUSKA: Didije Dešan - SP 1998. (prvo mesto).
GRUPA E
ŠPANIJA: Luis Enrike - SP 1994. (četvrtfinale), SP 1998. (grupa), SP 2002. (četvrtfinale).
GRUPA G
SRBIJA: Dragan Stojković - SP 1990. (četvrtfinale), SP 1998. (osmina finala). KAMERUN: Rigober Song - SP 1994. (grupa), SP 1998. (grupa), SP 2002. (grupa), SP 2010. (grupa).
GRUPA H
GANA: Oto Ado - SP 2006. (osmina finala). JUŽNA KOREJA: Paulo Bento (Portugal) - SP 2002. (grupa).

 

MAJSTOR(I) NA KLUPI Srbija može da se ponosi: PIKSI ZVEZDA MUNDIJALA

Profimedia

 

Dragan Stojković nije, nažalost, s Jugoslavijom dogurao dalje od prokletih penala protiv Maradonine Argentine u Italiji 1990, četvtrfinala koje je prethodno sam omogućio s dva antologijska gola Španiji. Ko pamti ondašnje plave, ne zaboravlja da je Piksi najpre „poslao Vaskeza po burek“, a zatim Zubizaretu u mrežu po loptu koju je poslao okolo živog zida.

Fan-šop na Terazijama

FS Srbije je u blizini svog sedišta, na Terazijama 42, otvorio prvi fan-šop u Beogradu gde navijači mogu da kupe dresove, dukseve, trenerke, majice „orlova“, kao i suvenire. Tu su i dečji i školski asortiman.

- Očekujemo veliku podršku u Kataru, prodali smo više od 12.500 ulaznica, što je više nego u Rusiji. Za utakmicu protiv Brazila 4.433, za Kameruna 3.783 i za Švajcarsku 3.796 karata - rekao je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović, i dodao da će navijači biti smešteni u tri fan-zone, u Dohi, Bahreinu i najvećoj u Dubaiju.
MAJSTOR(I) NA KLUPI Srbija može da se ponosi: PIKSI ZVEZDA MUNDIJALA

Alo!/Marko Metlaš

 

Igrao je selektor „orlova“ i osam godina kasnije, u Francuskoj, tad u plavom dresu SRJ. I ni tad, zajedno sa sjajnom ekipom (Savićević, Mijatović, Mihajlović, Jugović, Jokanović...), nije imao sreće, ostala je na prečki Holanđana posle Peđine bombe s 11 metara. Piksi i ekipa nisu stigli do penala, ostali su u osmini finala.

MAJSTOR(I) NA KLUPI Srbija može da se ponosi: PIKSI ZVEZDA MUNDIJALA

Profimedia

 

Kako bilo, pored Stojkovića na Mundijalu su igrala još devetorica vođa reprezentacija koje jedva čekaju egzotični šampionat na Bliskom istoku: Aliju Sise (Senegal), Garet Sautgejt (Engleska), Greg Berhalter (SAD), Lionel Skaloni (Argentina), Didije Dešan (Francuska), Luis Enrike (Španija), Rigober Song (Kamerun), Oto Ado (Gana) i Paulo Bento, Portugalac na klupi Južne Koreje. A od Piksija su uspešniji samo Enrike (dva četvrtfinala i grupna faza) i, dabome, Dešan, jedini među njima koji je osvojio Zlatni globus. Čak ga je kao kapiten „petlova“ podigao 1998. u svojoj Francuskoj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading