ANGLOSAKSONSKA GRUPA Engleska želi da ponovi uspeh iz 1966. godine, vodiće se velika borba za drugo mesto
EPA-EFE/ANDY RAIN

Do početka Svetskog prvenstva u fudbalu ostalo je manje od mesec dana.

Nedavno smo vam predstavili Grupu A, sada je na redu Grupa B. 

Reč je o "anglosaksonskoj" grupi u kojoj se nalaze Engleska, Sjedinjene Američke Države, Iran i Vels.

Engleska

Od reprezentacije Engleske se uvek mnogo očekuje, samo što rezultati retko kada isprate očekivanja. Mnogi su ih prošle godine videli kao prvake Evrope, ali su onda ne penale izgubili od Italije.

Jedna je od osam reprezentacija koje su osvajale titulu svetskog šampiona, upravo na domaćem terenu 1966. godine, pobedom u finalu pred skoro 97.000 ljudi na Vembliju nad Zapadnom Nemačkom.

Glavna uzadnica Gereta Sautgejta biće napadač Totenhema Hari Kejn koji se sa ukupno 32 gola (45 utakmica) u reprezentativnom dresu nalazi na 6. mestu večne liste strelaca.

ANGLOSAKSONSKA GRUPA Engleska želi da ponovi uspeh iz 1966. godine, vodiće se velika borba za drugo mesto

EPA-EFE/Paul Ellis

 

 

Selektor Sautgejt je na klupu nacionalnog tima seo 2016. godine, kada je prekomandovan iz mlade reprezentacije.

Do mesta na planetarnoj smotri došli su kroz grupu I Evropskih kvalifikacija, gde su sa 26 osvojenih bodova zauzeli prvo mesto, ispred Poljske koja je imala 6 bodova manje, kao i Albanije, Mađarske, Andore i San Marina.

Posle nekoliko manje ili više razočaravajućih rezultata, na prethodnom Mundijalu u Rusiji 2018. Englezi su se našli među najbolje četiri reprezentacije sveta.

Jasno je da su glavni favoriti u grupi, ali navijači žele mnogo više od plasmana u eliminacionu fazu. Videćemo hoće li konačno ispuniti očekivanja nacije.

SAD

Zanimljivo da je Amerika najveći uspeh na svetskim prvenstvima postigla na premijernom izdanju Mundijala 1930. godine kada je igrala polufinale.

Usledio je potom lošiji period, pa su sve do 1990. godine učestvovali na još samo dva turnira (1934. u Italiji i 1950. u Brazilu), i to bez većeg uspeha. Nije realno očekivati ni sada da se proslave.

Fudbal se u ovoj zemlji, koja je poznatija po nekim drugim sportovima, vratio na velika vrata 1994. godine, kada je Mundijal održan upravo na njihovom tlu. Tada su poraženi sa 1-0 u osmini finala od kasnijeg šampiona Brazila. Od tada su propustili samo poslednje Svetsko prvenstvo u Rusiji, a najbolji plasman ostvarili su u Japanu i Južnoj Koreji 2002, kada su stigli do četvrtfinala.

Reprezentaciju uglavnom čine igrači koji nastupaju širom evropskog kontinenta, iako je već značajno razvijen svet njihove profesionalne MLS lige.

Najveća uzdanica trebalo bi da im bude ofanzivac londonskog Čelsija i fudbaler hrvatskog porekla Kristijan Pulišić. On za seniorski nacionalni tim SAD-a nastupa od 2016. godine, i za to vreme je na 48 utakmica 21 put tresao mrežu.

Do Katara su došli kroz KONKAKAF kvalifikacije, koje su bile izmenjene ovog puta i sastojale su se od tri faze. Ipak, SAD je učestvovao samo u trećoj, kao jedna od pet prvoplasiranih reprezentacija iz ove zone na Fifinoj rang-listi. Tada je oformljena grupa koju je činilo ukupno osam ekipa, kada su se najboljima priključile i tri najuspešnije selekcije iz prve dve faze.

U toj grupi je tim SAD-a zauzeo 3. poziciju sa 25 bodova, što je tri manje od Kanade i Meksika koji su zauzeli prva dva mesta. To je bilo taman dovoljno za direktan plasman.

Iran

Iran je jedna od najuspešnijih azijskih reprezentacija, koja drži i dva rekorda. Iranci su tri puta u nizu osvajali Kup Azije (1968, 1972. i 1976), a drugi rekord se tiče uzastopno provedenog vremena kao najbolje rangirana azijska reprezentacija na FIFA rang-listi. Na tom tronu nalazili su se od decembra 2014. do maja 2018. godine.

Na prvenstvima sveta Iran je zabeležio pet učešća (1978, 1998, 2006, 2014. i 2018), ali nikada nije prošao grupnu fazu. 

Kao jedna od 34 najbolje rangiranih azijskih reprezentacija, ovaj nacionalni tim se u trku za Katar 2022. uključio od druge faze kvalifikacija. U trećoj rundi su se formirale dve grupe od po 6 nacionalnih selekcija, gde su prve dve iz obe grupe ostvarile direktan plasman u Katar.

To je uspeo i Iran, tako što je bio prvoplasiran u grupi A sa 25 bodova, ispred Južne Koreje, koja je imala dva boda manje i takođe ostvarila vizu za Katar.

Zanimljvo da je postojala pretnja da FIFA kazni Iran izbacivanjem sa Mundijala, nakon što na poslednjoj kvalifikacionoj utakmici nisu dozvolili ulazak na stadion ženema, koje su rasterivali suzavcem.

Napad bi trebalo da im predvodi Sardar Azmun, napadač Bajer Leverkuzena, ukoliko se oporavi od povrede.

Vels

Vels se na Svetsko prvenstvo u Kataru kvalifikovao preko baraža. Najpre je pobedio Austriju sa 2:1, a onda i Ukrajinu 1:0. 

Ovo je Velsu tek drugo učešće na Mundijalu, a debitovali su daleke 1958. godine u Švedskoj kada su stigli do četvrtfinala.

Tipična reprezentacija koja gaji ostrvski stil fudbala. 

U Ligi nacija se nisu proslavili i završili su na poslednjem mestu sa samo jednim bodom iza Holandije, Belgije i Poljske.

ANGLOSAKSONSKA GRUPA Engleska želi da ponovi uspeh iz 1966. godine, vodiće se velika borba za drugo mesto

Tanjug/Ap

 

 

Svakako da je najveća zvezda 33-godišnji Geret Bejl koji nastupa za Los Anđeles i u kakvoj god formi da je, za reprezentaciju uvek daje maksimum.

Engleska se u ovoj grupi izdvaja kao veliki favorit, dok će se velika i izjednačena borba voditi za drugo mesto.

Raspored mečeva

Borbe u ovoj grupi će startovati 21. novembra. Tada će se sastati Engleska i Iran od 16 časova, dok će SAD od 22 sata odmeriti snage sa Velsom. 

Ćetiri dana kasnije, 25. novembra, Iran će od 13 časova igrati protiv Velsa, dok će Englezi i Amerikanci odmeriti snage od 22 časa.

U identičnom terminu, od 22 časa, 29. novembra će nadmetanja u ovoj grupi završiti međusobnim duelom Engleska i Vels, odnosno Iran i SAD.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading