NIJE LOŠE, MOŽE I BOLJE Evo koliko su do sada od evropskih mečeva Partizan i Zvezda zaradili
FK Crvena zvezda

Crvena zvezda i Partizan su ponovo načinili veliki uspeh za srpski fudbal. Obe ekipe su se domogle grupnih faza u evropskim takmičenjima, crno-beli su na dobrom putu da obezbede i evropsko proleće, dok je ekipi iz Ljutice Bogdana preostao nešto teži zatadak ukoliko želi da igra u Evropi i "kad otopli".

Obe ekipe su se spustile za korak niže od svog početnog. Crvena zvezda je počela kvalifikacije u Ligi šampiona, ali su porazom od Makabija iz Haife morali da zaigraju u Ligi Evrope, dok je Partizan počeo iz Lige Evrope, ali je posle ispadanja od AEK Larnake morao preko Hamruna da dođe do Lige konferencija.

I jedni i drugi su tim porazima naškodili koeficijentu naše lige i zemlje, ali povrh toga, sebi su naškodili finansijski, jer su "svoj džep" uskratili za ogromnu svotu novca. Zvezda je porazom od Makabija ispustila cifru od potencijalnih 30 miliona evra, koja bi mogla čak i dosta više da naraste.

OSTAO U FRANCUSKOJ Dijabate se nije vratio sa ekipom Partizana u Beograd iz privatnih razloga

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

 

Umesto toga, Zvezda je morala da zaigra u Ligi Evrope, gde se trenutno bori za proleće u tom istom takmičenju, ili u onom za stepen niže - Ligi konferencija. Crveno-beli se mogu pohvaliti i time da su od dosadašnjih rezultata u Evropi zaradili 12.660.000 evra samo od utakmica, dok ta cifra može postati i veća u zavisnosti od njihovog poslednjeg meča u grupi protiv Monaka. 

Na drugoj strani Topčiderskog brda je Partizan takođe propustio priliku za "ekstra zaradom", pošto je poprilično bledo započeo sezonu. Nedovoljno dobre pripreme, potom i utakmice protiv AEK-a, gde crno-beli nisu bili ni nalik ovom timu kakav su sad, što je i rezultiralo time da se oproste od Lige Evrope.

Došlo je do promene trenera upravo posle tog poraza, Partizan je onda proigrao i uspeo je da dođe do Lige konferencija preko Hamruna sa Malte.

AP Photo/Daniel Cole

 

Novi trener, Gordan Petrić, uneo je potrebnu svežinu ekipi, pa je samim tim i Partizan pokazao da im je zapravo mesto u Evropi. Dve pobede protiv Kelna, potom i remi sa Nicom, kao i hrabra, muška, igra u Francuskoj i uprkos porazu su pokazali da crno-beli pripadaju Evropi.

Ipak, kao i Zvezda i oni imaju da čim da žale u finansijskom smislu, pošto su oni mogli da igraju u Ligi Evrope i da osvoje makar približnu svotu novca kao i crveno-beli, no ipak, Partizan je od dosadašnjih utakmica u Evropi zaradio "tek" - 4.400.000 evra.

Naravno, Partizan pred sobom ima i meč protiv Slovacka u Beogradu gde će, ukoliko pobedi ili uzme bod, uspeti da osigura i proleće u Evropi, a samim tim i novu finansijsku injekciju. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari (0)

Loading