GRUPA U KOJU SU SVI HTELI Holandija je veliki favorit, Senegal na krilima Manea želi da mnogima pomrsi račune, domaćin sanja čudo
EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Do početka Svetskog prvenstva u fudbalu ostalo je još manje od mesec dana.

Uveliko se rade prognoze, predviđanja ko koliko može, pa je došlo vreme da polako počnemo sa predstavljanjem grupa.

Krenimo redom, tačnije od grupe A. 

Reč je o verovatno najlakšoj grupi u kojoj se nalaze domaćin Katar, Ekvador, Senegal i Holandija.

Katar se nalazio u prvom šeširu i svi su želeli da upravo njega dobiju, koji je bez dileme najslabiji tim u društvu Engleske, Argentine, Francuske, Španije, Brazila, Belgije i Portugala. 

Katar

Katar je aktuelni prvak Azije i po prvi put će se naći na najvećoj smotri. Teško je predvideti dokle mogu izabranici Feliksa Sančeza. Da nisu domaćini verovatno im niko ne bi davao prevelike šanse za prolaz grupe, ovako, pred svojim navijačima možda i mogu da iznenade.

Kao pripremu za Svetsko prvenstvo bili su nezvanični deo grupe za kvalifikacije u kojoj je bila i Srbija. Izabranici Dragana Stojkovića su lako slavili u oba meča (oba duela završena su rezultatom 4:0 u korist "orlova").

Svi igrači u reprezentaciji su članovi domaćih klubova, i gotovo da su nepoznati široj fudbalskoj javnosti. U najboljim su godinama i pored toga imaju četvoricu igrača koji imaju preko 100 nastupa za nacionalni tim.

Najveći uspeh su ostvarili 2019. godine kada su osvojili Kup Azije.

Ekvador

Ekvadoru će ovo biti četvrto učešće na Svetskom prvenstvu. 

Južnoameričke kvalifikacije su odigrali dosta dobro. Osvojili su 26 bodova iz 18 mečeva, i zauzeli su četvrto mesto iza Brazila, Argentine i Urugvaja. 

Fizički su odlično pripremljeni, igraju čvrsto i nikome neće biti lako protiv njih. Na prethodna tri prvenstva, na kojima su učestvovali, u Nemačkoj 2006. godine su prošli u drugu fazu gde su u 1/8 finala poraženi od Engleske 1:0. 

Sa klupe ih predvodi argentinski stručnja Gustavo Alfaro, koji je u svojoj zemlji osvajao trofeje sa Arsenalom i Bokom juniors.

Nemaju zvezdu tima. Većinom su članovi reprezentacije u sastavima ekipa iz Južne Amerik.

GRUPA U KOJU SU SVI HTELI Holandija je veliki favorit, Senegal na krilima Manea želi da mnogima pomrsi račune, domaćin sanja čudo

EPA-EFE/ERDEM SAHIN

 

 

Najzvučnija imena su Pervis Estupinjan, fudbaler Brajtona i Ener Valensija koji brani boje Fenerbahčea.

Senegal

Osvajač Kupa Afričkih nacija sa velikim optimizmom dolazi u Katar. Senegal je najpre na penale savladao najvećeg rivala Egipat u finalu u Kamerunu, a na isti način su i u baražu za SP savladali istog rivala.

GRUPA U KOJU SU SVI HTELI Holandija je veliki favorit, Senegal na krilima Manea želi da mnogima pomrsi račune, domaćin sanja čudo

EPA-EFE/FOOTOGRAFIIA

 

 

Ovo je trći plasman na Svetsko prvenstvo, a 2002. godine su na debiju bili apsolutni hit šampionata kada su stigli do 1/4 finala gde su poraženi od Turske. Inače, u grupi su priredili senzaciju pošto su pobedili tada svetskog i evropskog šampiona Francusku sa 1:0.

Najveća zvezda tima, koji sa klupe predvodi Aliju Sise, je fudbaler Bajern Minhena Sadio Mane.

GRUPA U KOJU SU SVI HTELI Holandija je veliki favorit, Senegal na krilima Manea želi da mnogima pomrsi račune, domaćin sanja čudo

Tanjug/Ap

 

 

 

Gotovo svi igrači Senegala igraju u Evropi a mnogi se svrstavaju među najbolje na svojim pozicijama. Golman je čuvar mreže Čelsija Eduard Mendi, stub odbrane je Kalidu Kulibali takođe igrač "plavaca".

Senegal je odlična i vrlo tvrda ekipa koja bi trebala da bude u borbi za nokaut fazu i sigurno je će sa Ekvadorom i Holandijom voditi veliku borbu za prva dva mesta.

Holandija

Holandija je najveći favorit za prvu poziciju u grupi. "Lale" su propustile Svetsko prvenstvo u Rusiji kao i Evropsko prvenstvo u Francuskoj, što je bio veliki udarac.

Uspeli su da se plasiraju na EP koje je odigrano prošle godine, ali su zaustavljeni u 1/8 finala pošto je bolja bila Češka 2:0.

Kvalifikacije su odigrali dosta dobro i zauzeli su prvo mesto sa 23 boda u grupi protiv Turske, Norveške, Crne Gore, Letonije i Gibraltara.

Sa klupe ih predvodi iskusni Luj Van Gal.

GRUPA U KOJU SU SVI HTELI Holandija je veliki favorit, Senegal na krilima Manea želi da mnogima pomrsi račune, domaćin sanja čudo

EPA-EFE/PETER POWELL

 

 

Ono što je zanimljivo za današnju Holandiju je da najveće zvezde ekipe su defanzivci. 

Virdžil Van Dajk i Matijas De Ligt su najcenjenija imena u sastavu Holanđana, a sigurno da u napadačkom delu se najviše očekuje od Memfisa Depaja.

Daleko su Holanđani od individualnog kvaliteta koji su imali ranijih decenija, ali mogli bi daleko da doguraju u Kataru.

Raspored mečeva

Što se tiče rasporeda, meč ove grupe Senegal-Holandija će otvoriti Svetsko prvenstvo 21. novembra u 11 časova po centralno evropskom vremenu na Al Tumana stadionu. Istog dana u 17 časova će se sastati Katar – Ekvador na stadionu Al Bajt.

Drugo kolo je na programu 25. novembra, kada će od 14 časova se sastati Katar – Senegal, a tri sata kasnije Holandija – Ekvador. Poslednje kolo je na programu 29. novembra i oba meča će se igrati od 16 časova, a igraće Katar – Holandija i Senegal – Ekvador.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading