DA LI SE SEĆATE NAJGORE MUNDIJALSKE LOPTE SVIH VREMENA? Na nju su kukali trener i igrači, imala je svoju volju, a opleo je i veliki Maradona
EPA/NIC BOTHMA

Nikada jedna lopta nije podigla toliko buru. Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi te 2010. godine proteklo je u znaku kukanja na sada već legendarni "džabulani".

Lopta koju su podjednako kritikovali fudbaleri i treneri na Mundijalu, koju je tadašnji selektor Engleske Fabio Kapelo nazvao najgorom koju je ikada video, je verovatno najkontroveznija lopta u istoriji Svetskih šampionata.

Džabulani se sastoji od osam panela umesto od uobičajenih 24 ili 32, što smanjuje otpor vazduha što je čini mnogo težom za kontrolisanje.

SA NJOM ĆE NAŠI "ORLOVI" PLESATI Za ovu loptu kažu da je najbrža ikada, "Al Rihla" lepotica napravljena da ostvari samo jedan cilj

- Lopta kao da ima sopstvenu volju. Suviše skače, često je nemoguće predvideti njenu putanju i to doprinosu padu kavaliteta fudbala koji gledamo - bili su komentari tada.

DA LI SE SEĆATE NAJGORE MUNDIJALSKE LOPTE SVIH VREMENA? Na nju su kukali trener i igrači, imala je svoju volju, a opleo je i veliki Maradona

EPA/ROLF VENNENBERND

 

 

Stručnjaci su tvrdili da i laik može primetiti da igrači drugačije prilaze lopti nego što je to uobičajeno, što je menjalo dinamiku same igre.

Džabulani je bio toliko loš da ga je čak i veliki Maradona kritikovao. On je rekao je lopta suviše loša i da jednostavno uništava igru.

KOD MENE JE DRUGAČIJI IGRAČ Italijani zvali Piksija zbog Vlahovića, selektor Srbije opasno potkačio Juventus

Dugo se pričalo o ovoj loptu, a kao da je mnogima svanulo kad je otišla u zaborav...

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading