POTPUNA LUDNICA Španci pokrenuli rat protiv Pari Sen Žermena
EPA-EFE/Christophe Petit Tesson

U obrazloženju se navodi da je francuski klub prekršio pravila finansijskog fer-pleja kada je ponudio novi ugovor Kilijanu Mbapeu.

Real Madrid je želeo da ovog leta dovede u svoje redove francuskog reprezentativca, ali je on prihvatio ponudu Parižana da ostane u klubu.

La Liga je sličnu pritužbu uputila i protiv Mančester sitija, za koji takođe kaže da "kontinuirano ne poštuje propise finansijskog fer-pleja".

Španska liga je je saopštila da je angažovala advokatske kancelarije u Francuskoj i Švajcarskoj kako bi što pre preduzela dodatne pravne radnje "pred relevantnim telima u Francuskoj i Evropskoj uniji".

- La Liga smatra da ove prakse menjaju ekosistem i održivost fudbala, štete svim evropskim klubovima i ligama i služe samo za veštačko naduvavanje tržišta novca koji nije generisan u samom fudbalu - navodi se u saopštenju lige.

Nakon što je prošlog meseca Mbape odbio Real Madrid španska liga je saopštila da je njegov novi trogodišnji ugovor sa PSŽ-om "skandalozan" i da je naštetio ekonomskoj stabilnosti evropskog fudbala.

La Liga shvata da se ovi klubovi nepropisno finansiraju, bilo kroz direktne injekcije ili kroz sponzorstva i druge ugovore koji ne odgovaraju tržišnim uslovima ili imaju ekonomski smisao - saopštila je danas La Liga.

 

 

Međutim, izjava nije uključivala nikakve dokaze koji bi podržali te tvrdnje.

Predsednik španske lige Havijer Tebas je nakon potpisa Mbapea za PSŽ napisao na Tviteru da je to "uvreda za fudbal".

Francuska liga je kritikovala njegove napade nazvavši ih neosnovanim.

La Liga je saopštila i da razmatra pokretanje sudskog postupka protiv predsednika PSŽ-a Nasera Al Kelaifija zbog "sukoba interesa" zbog njegove uloge u Uefa i drugim subjektima povezanim sa fudbalom.

Uefa je u prošlosti bila nepokolebljiva da samo njeni interni istražitelji mogu da odluče kada će pokrenuti istragu, a njen predsednik Aleksandar Čeferin je ranije odbacio sumnje Real Madrida i La Lige u vezi sa ugovorom Mbapea.

- Vidite, ni Real Madrid, niti bilo koji drugi klub neće reći Uefa šta da radi. Oni su ogorčeni, a koliko ja znam njihova ponuda je bila slična ponudi PSŽ-a - izjavio je Čeferin prošlog meseca za Bi Bi Si.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading